2014-ben több mint 350 ezer adózó kérte fel a NAV-ot a személyi jövedelemadó-bevallás elkészítésére. Az érvényes nyilatkozatok, munkáltatói és kifizetői adatszolgáltatások alapján végül 325 ezerre csökkent azoknak a száma, akiknek a NAV készítette el a bevallását. 
 

Így kapják meg a bevallást

Azok az adófizetők, akik az ügyfélkapun keresztül küldték be nyilatkozatukat, szintén elektronikus úton jutnak hozzá az adóbevallásukhoz. A hagyományos postai utat kedvelők tértivevénnyel jutnak hozzá 2014. április 30-ig a 1353Ejelű egyszerűsített bevalláshoz.
 

Mi a teendő az egyszerűsített bevallással?

Az egyszerűsített adóbevallások esetében alaposan ellenőrizze a kézhez kapott adatokat az igazoláson szereplő adatokkal. Amennyiben eltérést talál, módosítja, vagy az üres mezőket kiegészíti, 2014. május 20-ig kell visszaküldeni az adóbevallást az adóhatóság részére. Ez esetben a NAV végzi az újraszámlálást, amelyről 2014. június 20-ig levélben küld értesítést.
 

Eddig kell befizetni az adót

Amennyiben az adóhatóság által elkészített adóbevallást rendben találta és adófizetési kötelezettsége keletkezett, ez esetben 2014. május 20-ig kell kötelezettségének eleget tennie.
 
Ha a bevallását módosítva visszaküldi, és ezáltal a 1353E jelű egyszerűsített bevallásában fizetendő adója mutatkozik, akkor az adóhatósági javításról szóló levél kézhezvételétől számított 30 napon belül kell megfizetnie az adót.
 
A visszaigényelhető adót 2014. május 20-ától számított, vagy a javításról szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül utalja ki a NAV.