Bemutatkozás


A Dhammapada Alapítvány 2004 őszén azzal a céllal alapíttatott, hogy létrehozza és működtesse az öregek tanítása, a théraváda tradíció szerinti első magyarországi buddhista kolostort, Budapesttől 45-50 kilométerre, Bajnán és ennek működésére alapozva hitelesen jelenítse meg a Magyarországon mindeddig csak hírből ismert hagyományt.
 
 
Az Alapítvány emellett számtalan olyan közhasznú tevékenységet folytat a kolostor megalapítása után, amelyek meggyőzően közvetítik a buddhizmus szellemiségét. Ezek közül csak címszavakban kiemelve a legjelentősebbeket: a hagyományos buddhista módszerek, elsősorban a meditáció, valamint csoportos és magányos elvonulások eszközrendszerének felhasználásával a lelki egészség megőrzése; ezzel közvetett módon családsegítés, ifjúságvédelem, hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése; kulturális tevékenység, kulturális örökség megóvása; a buddhizmus szent könyveinek tanulmányozása és oktatása segítségével nevelés, képességfejlesztés, ismeretterjesztés; valamint a kolostor körzetében természetvédelem, állatvédelem, környezetvédelem.
 
Az Alapítvány kifejezett szándéka, hogy egy erdei szerzetesi, úgynevezett dhutanga kolostort hozzon létre a tiszteletreméltó Ácsán Cshá nevével fémjelzett thai vonalon, Ácsán Szumédhó mester szellemi mentorálásával, és Ácsán Dzsajaszáró, valamint az Amarávatí Kolostor szerzeteseinek támogatásával.
 
Jelenleg Angliában és Portugáliában két teljes avatású magyar szerzetes gyakorolja a Buddha tanítását, Thánavaró (Schneider Gábor) és Gambhíró (Nyitrai Gábor).
 
A Tan Szigete Közösség
 
„Attadípá viharatha attaszaraná anannyaszaraná dhammadípa viharatha dhammaszaraná anannyaszaraná.”
Úgy éljetek, hogy magatokban leljetek szigetre és menedékre, ne másban, úgy éljetek, hogy a tanban leljetek szigetre és menedékre, ne másban.
(Dígha Nikája, 16.2.26/II.100)
 
A Tan Szigete (Dhammadípa) vallási közösséget A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanítói és hallgatói hozzák létre azzal a céllal, hogy a Gótama Buddha tanítását a közösség ereje által átható erővel megismerhessék, megérthessék és megélhessék, s erre támaszkodva vezethessék az érző lényeket, felebarátaikat, személyes példájukkal a megismerés, megértés és megélés útján.
A közösség vezetője a Dhamma, a természet törvénye, amelyre a buddhák, a nagy beérkezettek, rátalálnak, és gondolataikkal, szavaikkal és tetteikkel igazságként nyilvánítják meg a világban, példájául mindazoknak, akik méltónak érzik magukat követésére. A közösség minden létezőben felismeri a Dhamma világosságát, minden érző lényt képesnek tart arra, hogy – a beérkezettek útmutatása vagy saját tisztánlátása alapján magában lelve szigetre és menedékre – ezt a világosságot felismerhesse és kisugározhassa, maga és mások üdvére és javára.
 
A közösség e világossággal való találkozás felismerőinek közössége, így belső hierarchiája nincs, tanító és tanítvány egyaránt a tanítványság útját járja mindaddig, amíg e cél meg nem valósul, azután pedig szavakkal már nincs mit mondani róla.
 
A közösség a Dhamma e világosságát tekinti lámpásának, amikor abban kíván eligazodni, mi a jó és mi a szép. Ebben az eligazodásban a közösség tagjai szükség esetén segítségül hívják felebarátaikat, akik nélkül a tanítványság útján egész-ségük még nem teljes, és egyben felajánlják segítségüket nekik.
 
Mindebből következik, hogy a közösség útja nem kapcsolódik irányzatokhoz, hanem éppen ezen irányzatok közös lényegét, a Dhamma irányzatokon végighúzódó és azokat összekötő vezérfonalát igyekszik fellelni, annak útmutatásához igazodni.
 
A közösség tagjai újra meg újra emlékezetükbe idézik a tanítványság útjának azt a néhány hagyományosan felsorolt lépcsőfokát, amely megkönnyíti az emelkedést, szemlélődnek és elmélkednek fölötte:
  1. A jó Dhamma fellelése, hallgatása, elemzése, tanulása, megértése.
  2. Mértékletesség az érzékek használata terén, az evésben, ivásban, alvásban.
  3. Az éber figyelem és tiszta tudatosság fenntartása a cselekedetekben.
  4. A test, az érzetek, a tudat, és a valóság megnyilvánulásainak lankadatlan figyelése.
  5. A tudatot elhomályosító szenvedélyek és megszűnésük felismerése.
  6. Az összeszedettség elmélyítése, az érintetlenség megtapasztalása.
  7. A szándékos tettek és következményeik ismerete, megszabadulás a legmélyebben fekvő indulatoktól.
  8. A tudat rendíthetetlen megszabadulásának felismerése.
  9. E megszabadulás közvetlen megtapasztalása.
 
Ha Alapítványunk és vallási Közösségünk működésében megtestesülő céljainkkal azonosulni tud, tisztelje meg bizalmát tükröző támogatásával. Ha családtagjai, ismerősei körében is talál támogatókat, kérjük, ismertesse meg velük Alapítványunk adószámát. Ezúton is köszönjük, ha érdemesnek tart minket megtisztelő támogatására!
 
A Dhammapada Alapítvány adószáma: 18252350-1-43
 
Felajánlás esetén szíves figyelmébe ajánljuk támogató egyházunk technikai számát:
A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma: 0255