Az idős, beteg kutyáknak van a legkevesebb esélyük arra, hogy örökbe fogadják őket, és utolsó éveiket egy szerető gazdi mellett tölthessék. A Vigyél Haza Alapítvány azt a szép és nemes feladatot vállalta magára, hogy ezeknek a kutyáknak is méltó életet biztosítson.
 
Nem túl jók a kilátásai azoknak a kutyáknak, akik az Illatos úti telepre kerülnek. Ha nincs, aki haza vigye őket, akár éveket tölthetnek egy sötét kennelbe zárva, anélkül, hogy megtapasztalják, milyen is egy gazdival az élet. A tartósan beteg vagy nem kellően szocializált kutyákat szinte lehetetlen örökbe adni, pedig egyetlen állat sem menthetetlen, mindegyik megérdemelne még egy esélyt. 
 
A Vigyél Haza Alapítvány 13 évvel ezelőtt alakult azért, hogy segítsen ezeken a kiszolgáltatott állatokon. Eddig közel ezer kutyát mentettek meg, kreatív kampányaikkal pedig a felelős állattartásra és az örökbefogadás fontosságára irányítják a figyelmet. Olyan megoldásaik által, mint az országosan működő, ingyenes mikrochip leolvasó hálózat, a Vigyél Haza kutyakereső mobil applikáció vagy a kezdeményezésükre készült Kutyakötelesség kézikönyv sok gazdátlan és elkóborolt kutyán segítenek.
 
Kiemelt céljuk az Illatos úti gyepmesteri telepre kerülő, ill. a Budapesten kószáló idős kutyák gondozása, a lelkileg vagy fizikailag sérült kutyák gyógyíttatása, valamint a legjobb helyre történő örökbeadása. Fontosnak tartják továbbá a túlszaporodás elleni küzdelmet, melynek egyik eszköze az ivartalanítás. Sokan ódzkodnak ettől, velük meg kell értetni, hogy miért ez az egyetlen járható út. Rengeteg a kóbor állat, a gazdák felelőssége pedig óriási abban, hogy ne nőjön a szaporulat. 
 
Az alapítvány kizárólag ivartalanítva ad örökbe kutyát, ha túl fiatal a kiválasztott állat, később is ingyenesen vállaljuk a műtétet” - mondja Óvári András, az alapítvány létrehozója. “A legfontosabb a megelőzés: hogy be se kerüljön az állat a gyepmesteri telepre. Ezért is fontos, hogy felelősen gondolkozzunk az ivartalanítás kérdéséről.
 
 
A kutyák örökbe adásáért nem kérnek pénzt, nem számít, ki fizetne, a lényeg, hogy mindegyik állat számára a legkörültekintőbben válasszák ki a gazdát. Az érdeklődők sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy egy kutya hosszú évekre szóló elköteleződést jelent. A Vigyél Haza igyekszik mindenre felkészíteni a leendő gazdikat, a honlapon a kutyusokhoz ajánlást fogalmaznak meg, hogy ne legyen félreértés, a gazdik is tudják, hogy mire számítsanak.
 
A nagy fekete öreg kutya
 
A legnehezebb a közepes vagy nagy termetű, fekete, idős, beteg kutyusokat örökbe adni. Érdekes, hogy az öreg kutyák befogadására inkább a fiatalok nyitottabbak, ők gyakrabban választják az életük végén járó állatokat” - jegyzi meg Óvári András. “Pedig egy idős kutya nagyon hálás és hamar kötődni kezd, szó sincs arról, hogy erre már ne lenne képes. Emellett nyugodtabb, kiszámíthatóbb is, és már nincs akkora mozgásigénye sem.”
 
A Vigyél Haza Alapítvány büszke arra, hogy náluk szinte egyáltalán nem visznek vissza kutyát, hiszen alaposan körbejárják, hogy melyik gazdihoz melyik kutyus illik. Ha valaki haszonállatként tekint a kutyára, olyan állatra, amely cserélhető, pótolható, annak nem adnak örökbe. Gazdinak azokat az embereket keresik, akik családtagként kezelik őket, és a házba is beengedik. 
 
A Covid járvány idején, amikor otthonról dolgoztak az emberek, sokan akartak örökbe fogadni, nem gondolva arra, hogy egyszer vége lesz ennek az időszaknak. Ilyenkor többeket igyekeztek lebeszélni a szándékukról, hiszen egy kutya a home office után is velük marad, és megsínyli, ha egész napra magára hagyják.
 
Örökbeadás előtt sokszor vannak a kutyusok ideiglenes befogadóknál. Ez azért is fontos, mert így tapasztalatot lehet szerezni egy kutyáról: milyen a természete, szobatiszta-e vagy sem, elfogadja-e a pórázt stb. Olykor az is előfordul, hogy az ideiglenes gazdiból örökbefogadó lesz.
 
Újra bízni az emberekben
 
 
A legtöbb idős kutya, aki az Illatos úton él, már többször csalódott. A cél az, hogy ők is megtanuljanak újra bízni az emberekben. Nemrég olyan idős kutyusnak - Misának - sikerült gazdit találni, akit kétszer is kidobták már, első Illatos úti "szabadulása" után egy rövid időre valaki magához vette, de hamarosan ismét a telepen találta magát. Tavaly decemberben fogadta be a Vigyél Haza Alapítvány, hogy megpróbálja örökbe adni őt. A 11 éves kan kutya mellső lábai betegsége miatt orvosi beavatkozásra is szorult: az alapítványnak köszönhetően azonban hamarosan maradéktalanul meggyógyult. Nem sokkal ezután rámosolygott a szerencse: megérkezett örökbefogadója, aki most már méltó helyett biztosít számára élete végéig.
 
 
Sok olyan állat van, amelyik lelkileg vagy fizikailag sérült, őket rendbe kell hozni, és ez nem kis munka, akár egy évbe is telhet, amíg egy kutya meggyógyul. Az alapítvány munkáját, ha kell, szakemberek segítik, kapcsolatban vagyunk viselkedés terapeutával, de az egyetemi etológia tanszékkel is”- meséli Óvári András.
 
Az alapítvány a legtöbb pénzt a műtétekre, gyógyszerekre és utógondozásra költi. Egy egyszerűbb csonttörés utáni műtét is több mint százezer forint, de van olyan villamos gázolta kutyus, akire már 700 ezer forintot költöttek. Az adó egy százalék felajánlásokból befolyt összeg hatalmas segítség számukra, ennek szinte teljes egészét gyógyításra, gondozásra költik. 
 
A kutyák az alapítvány jóvoltából már nem kerülnek vissza az Illatos útra, hanem az ő gondozásukban maradnak, amíg gazdára nem találnak.
 
 
Nehéz helyzetben vannak azok a kutyák is, akik a járvány alatt maradtak gazdi nélkül. Idős gondozójuk meghalt, és gyakran az örökösök adták le őket az Illatos útra. A Vigyél Haza Alapítvány gondozásába vette ezeket az állatokat is, és önkénteseivel azon dolgozik, hogy az idős árváknak új gazdit szerezzen. Jelenleg a megfelelő gondoskodást panzióban történő elhelyezéssel tudják biztosítani számukra.

Persze ha kell, életük végéig biztosítják egy-egy nehéz sorsú, idős állat számára a boldog és gondtalan öregkort. Ehhez azonban szükséges a jó érzésű emberek támogatása is, hiszen egy idős állat ellátása nem csupán több törődéssel, de magasabb költségekkel is jár.
 
Ha a Vigyél Haza Alapítvány munkáját támogatja, azzal árva, idős állatok mindennapjait teheti boldogabbá!
 
 
 
 
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya