A járványhelyzet minden ember életére hatással van. A betegségen túl, a legmegterhelőbb az, hogy nem találkozhatunk a családunkkal, és nem élhetünk közösségi életet, pedig ez alapvető szükségletünk.
 
A mai világra amúgy is a társas kapcsolatok szétzilálódása jellemző, és a vírus sajnos még tovább erősítette ezt a tendenciát. A közösség nélküli létezés mentálisan nagyon megviseli az embereket. Ebben a helyzetben az egyházak segítséget nyújthatnak számunkra.
 
 
A Krisna tudatúak közössége a rendszerváltás óta hivatalos egyházként működik, és amellett, hogy hitéleti tevékenységet folytat, a kezdetektől aktív szerepet vállal a magyar társadalom szociális problémáinak enyhítésében. Caitanya Das (Karádi Csaba) 1988-ban csatlakozott a Krisna közösséghez, ahol vaisnava lelkész képzésen vett részt. Azóta közösségszervező munkájával segíti az egyház tevékenységét.
 
 

Az egyházak dolga szolgálni az embereket
 
Az egyházak szerepe hagyományosan a közösség, végső soron az emberek szolgálata. Szegénységgel, betegséggel küzdők mindig is voltak, akiket segíteni kellett, de ma a bezártság, a hosszan tartó egyedüllét és magány, a betegségtől való félelem érzése sokak számára okoz mentális problémákat: ők szintén segítségre szorulnak.
 
Az egyházak nemcsak a saját híveik, hanem a nem vallásosak nehézségeit is próbálják enyhíteni. A Krisna tudatúak különösen fontosnak tartják a közösségi élmény megteremtését, mert azt vallják, hogy ezek elégedettséggel töltik el az embert, aki hiába él a modern világ individualizmusában, létének értelmet az ad még ma is, ha társas kapcsolatokban működik.
 
A krisnások által szervezett programok mindenkihez szólnak: ezeken nem hívők is részt vesznek, legyen az gasztrofesztivál, szekérfesztivál Budapesten, vagy a Krisna-völgyi búcsú Somogyvámoson. A járvány alatt persze ők is a digitális térbe költöztek: youtube csatornájuk előadásaiból sokan merítenek lelki erőt a hétköznapokban.
 
 
A vallások olyan értékeket közvetítenek, amelyek az egész társadalom számára elfogadhatóak, hiszen a lelke mélyén mindannyian tiszta, elégedett és harmonikus életre vágyunk. A kérdés mindenki számára ugyanaz: hogyan teremtsük meg annak feltételeit, hogy szeretetben, boldogságban éljünk egymással”- mondja Caitanya Das.
Óriási az igény az emberekben a lelki életre, ki vannak éhezve az anyagon túli világ tanításaira. Mára bizonyossá vált, hogy a racionális tudás nem elég a világról, az ugyanis az életet nem tudja megmagyarázni. Ez azokat is érdekli, akik nem vallásosak. Mi az ősi hindu tanítások szerint tudjuk bemutatni a világnak a láthatón kívüli aspektusát.
 
Az egyház olyan kérdésre ad válaszokat, mint hogy miként haladhatunk előre a jellemfejlődés útján, hogyan tudunk mások hasznára lenni, másoknak örömet szerezni, és hogyan lehetünk ettől boldogabbak. Ezek a mindennapi életre érvényes válaszok segítik az emberek mentális gyógyulását is.
 
 
Hogyan segít a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége?
 
A Krisna-tudatú hívők közössége programjaival az emberek testi-lelki egészségét szolgálja. Az általuk alapított Bhaktivédanta Hittudományi Főiskola a teológiai képzés mellett, Európában egyedülálló módon diplomás jógaképzést is biztosít. 
 
 
A fesztiválok, egyéb rendezvények a közösségi élményt adják a résztvevőknek, akik megtapasztalhatják, hogy tiszta tudattal is lehet egymásnak örülni, és együtt ünnepelni. 
 
Korábban az egyház végzett lelkigondozást börtönben, támogattak droghasználati problémákkal küzdő fiatalokat, és árvaházi programokat is szerveztek. 
 
Ételosztó programjuk nemcsak abban sikeres évek óta, hogy meleg ételhez juttatja a rászorulókat, hanem abban is, hogy önkénteseik közül sokan maguk is nélkülöznek, és mások segítése által kevésbé érzik haszontalannak, kirekesztettnek magukat.
 
 
Az elidegenedés, a közösségből való kiszakadás, a digitális élet térnyerése miatt a társadalom nagy kihívása, hogy a mai gyerekek milyen közösségeket építenek majd a jövőben. Az egyház által szervezett valódi közösségi élmények iránymutatóak lehetnek ebben is.
 

Krisna-völgy: a nagy kísérlet
 
Az egyház a lelki oktatás és karitatív tevékenység mellett az állat-és környezetvédelemre is nagy hangsúlyt helyez. Ennek kiemelkedő példája a Krisna-völgy, amely nemcsak ellátja az ott élőket friss, vegyszermentes élelmiszerrel, hanem mintául is szolgál mások számára. A völgyben a gyakorlatban szeretnék megmutatni, hogy hogyan működik egy önellátó gazdaság, nyitva áll mindenki előtt. Az év során bármikor látogatható, ha szeretnénk megismerni azt a szolid és természetközeli életvitelt, amely alternatívát kínál a modern társadalom számára. A Krisna-völgyi búcsúról szinte mindenki hallott, programjai között szekértúra, biokertészet bemutató, előadások, koncert, főzőkurzus, meditáció is szerepel. A látogatók testileg-lelkileg feltöltődnek, és ezt viszik tovább magukkal a mindennapokba.
 
A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége minden karitatív tevékenységével, programjával és teológiai előadásaival az emberek lelki önmegvalósításáért és felemelkedéséért dolgozik. Ha Ön is egyetért ezzel a törekvéssel, adója egy százalékának felajánlásával segítheti a munkájukat.
 
 
 
 
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya