Mely esetekben kell megváltoztatni az szja bevallási tervezetet? 
 
Az szja-bevallási tervezet március közepe óta elérhető a webes felületen. A tervezetet beküldés előtt érdemes átnézni, szükség esetén módosítani. 

A jóvá nem hagyott tervezet május 20-ai hatállyal automatikusan bevallássá válik, kivéve az egyéni vállalkozókat, a mezőgazdasági őstermelőket és az áfafizetésre kötelezetteket.
 
Milyen esetekben kell megváltoztatni a tervezetet?
 
Mindenképp ki kell egészítenie a tervezetet annak, aki olyan jövedelmet is szerzett, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás. Ilyen például az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem.
 
Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy fizetendő szociális hozzájárulási adó, és ezek együttes összege nem több mint 500 ezer forint, akkor akár 12 havi pótlékmentes részletfizetés is kérhető idén, amit a bevallásban kell jelölni. Ez az egyéni vállalkozókat és az áfás magánszemélyeket nem érinti. Az első részlet befizetésének határideje és a bevallási határidő 2021. május 20.
 
 
Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet attól függően, hogy az adózó miként szeretné visszakapni az év közben többletként befizetett összeget. 
 
A NAV webes szja-kitöltő programját használók a kitöltőfelületen keresztül is befizetheti az adójukat. A többi adózó az átutalás mellett csekken vagy a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával is megteheti ezt.
 
Akik papíron adják be bevallásukat, alá kell írniuk a főlapot, különben a bevallás érvénytelen.
 
Az szja 1+1 százalékáról mindenki nyilatkozhat akár a webes felületen, akár papíron. A tavalyi egyházi 1 százalékos felajánlás az idén is érvényes, ha a felajánló nem vonja vissza múlt évi döntését vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet.
forrás: www.expatica.com
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya