Már csak

nap

óra

perc

mp

-ig
nyilatkozhat adója 1+1 %-áról!máj 20

Az szja-bevallás végső határideje

Adófizetőknek

A magánszemélyek és általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett őstermelők adóbevallásának beküldési határideje 2020. május 20.
 
2020-ben is a NAV készíti el az adófizetők szja-bevallását. A NAV bevallás tervezetet március 15-ig teszi közzé.
 
1. Amennyiben a magánszemély rendelkezik ügyfélkapuval a tervezetet megnézheti és módosíthatja a www.nav.gov.hu -ról és a www.magyarorszag.hu -ról elérhető weboldalon. Amennyiben egyetért a tervezettel, nincs semmi dolga, az adóhatóság 2020. május 20-ig véglegesíti bevallását.
 
2. Akinek nincs ügyfélkapuja, az a megszokottakhoz képest egy hónappal tovább, azaz egészen 2020. április 15-éig több lehetőség közül is választhat, hogy megkapja postán a tervezetét:
 
- SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (ebben a formában:                                SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn),
- a NAV honlapján elérhető űrlapon,
- levélben,
- formanyomtatványon (BEVTERVK),
- telefonon, a 1819-es hívószámon,
 
Ha Ön nem ért egyet az adóbevallási tervezetben feltüntetett adatokkal, 2020. május 20-ig kijavíthatja, illetve kiegészítheti az erre a célra kialakított elektronikus felületen vagy 19SZJA jelű bevallás postai vagy ügyfélszolgálaton való benyújtásával.
máj 20

1+1 százalék felajánlása

Adófizetőknek

2020. Május 20-ig lehet rendelkezni az adó 1+1% felajánlásáról. Ezt megteheti az szja-bevalással együtt, illetve külön is.
 
1. Ha a magánszemély rendelkezik elektronikus tárhellyel, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon, elektronikusan nyújthatja be:
       - az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével vagy
       - az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól          elkülönítve a 19EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.
 
2. Papíralapon postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, illetve meghatalmazott útján nyújthatja be:
        - a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
        - az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
        - a 19EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá
        - ha a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2020. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).
 
Fontos, hogy a 2020. május 20-ai határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.