Bemutatkozás


Az emberség erejével Alapítvány 2006-ban alakult, pécsi fiatalok kezdeményezéseképp. Elsődleges célunk a társadalmi befogadás, kohézió erősítése, ehhez legfőbb eszközünknek az emberi jogi nevelést és a közösségfejlesztést tekintjük. Működési szintünk elsősorban lokális (Pécs), de emellett részt veszünk és valósítunk meg nemzetközi projekteket is.
 
Több éve dolgozunk Pécs leszakadó, keleti városrészében, annak is az egyik szegregálódó részén, Gyárvárosban. Itt üzemeltetjük az Élmény-Tár Tanodát és a Menedék Ifjúsági Klubot. A környék hátrányos helyzetű (szegénységben élő és/vagy cigány) gyerekei számára nyújtunk délutáni, hétvégi és iskolai szünidei szabadidős elfoglaltságot. A tanulássegítés mellett a programok sokfélék: a kalandjátékoktól, a színházon és a kézművességen keresztül a sportig és a zenélésig terjed a paletta.
 
Az emberi jogi nevelési tevékenységek területén elsősorban a többségi társadalom számára szervezünk érzékenyítő programokat a hátrányos helyzettel, az esélyegyenlőtlenséggel kapcsolatban. 2008 óta foglalkozunk emberi jogi neveléssel. Ez idő alatt kapcsolatba kerültünk több általános iskolával, a pécsi középiskolák nagyobbik részével, több egyetemi karral és intézettel. Évek óta szervezünk képzéseket szakembereknek, idén akkreditáltattunk egy 30 órás tréninget szociális szakemberek számára. Nemrég indult online emberi jogi nevelési platformunk (embersegszabade.blogspot.hu) és zajlott közös projektünk az I. számú Gyakorló Iskolával, ahol a 6. évfolyamon az erkölcstan keretében vittünk emberi jogi nevelési folyamatot. Évek óta szervezünk élő könyvtárakat (eredetileg a Budapesti Európai Ifjúsági Központ segítségével), tavaly óta pedig iskolai élő könyvtárat is. Több norvég makro projektnek is szervezetünk a pécsi "lába" (DIA, NANE, Labrisz/Szimpozion, TASZ, MSZEH), amely támogatást és minőségbiztosítást is jelent.
 
2014-ben belevágtunk a helyi szintű érdekérvényesítő munkába, amelynek első eredménye, hogy a Tudásközpont megváltoztatta eddig diszkriminatív könyvtárhasználati szabályzatát.
A szervezet alapvetően önkéntes bázisú, a munkavállalóink mind az eddig legnagyobb projektünkben, az Élmény Tár Tanodában dolgoznak.
 

Mire gyűjtünk?


Elsődleges célunk a társadalmi befogadás, kohézió erősítése, ehhez legfőbb eszközünknek az emberi jogi nevelést és a közösségfejlesztést tekintjük. Működésünk során olyan eszméknek biztosítunk teret, mint az előítéletek ledöntése, a fiatalok önismeretének fejlesztése, a diszkrimináció csökkentése, az aktív állampolgárság, a hátrányos helyzetűek támogatása, a demokrácia, az önkéntesség és a szabadidő hasznos eltöltése.

Képgaléria

Videó