Bemutatkozás


A Bagázs Közhasznú Egyesület 2011 óta azon dolgozik, hogy olyan társadalomban éljünk, ahol a romák is elérhetik céljaikat. Ennek eléréséhez érzékenyítjük a többségi társadalmat, hogy csökkenjenek meglévő előítéleteik és fejlesztjük a kisebbséghez tartozókat, hogy képesek legyenek tenni céljaik megvalósításáért. Jelenleg a Budapesttől 40 km-re található Bag nagyközség 400 fős romatelepén dolgozunk egy olyan modellprogram kialakításán és terjesztésén, amely mellérendelt viszonyon alapul, és országszerte segítheti a szegregációval küzdő közösségeket.

 

Miért pont a BAGázs?

    •    mert azon dolgozunk, hogy egy olyan társadalomban élhessünk, ahol a romák is elérhetik a céljaikat

    •    mert öt éves munkánk sikerei bizonyítják, hogy kis befektetéssel is nagy változásokat indíthatunk el egy közösség életében - a bagi telepen már sokan dolgoznak, egyre több fiatal szeretne érettségizni és felére csökkent a bűnözés

    •    mert mi segély helyett esélyt adunk, valós lehetőséget a változásra - a BAGázs dolgozóinak közel a fele cigány, felelősségteljes munkakörben

    •    mert a többségi társadalomra gyakorolt hatásunk is jelentős - évente 120 középiskolás és egyetemista önkéntes szerez életre szóló tapasztalatokat nálunk, miközben próbálják Magyarországot egy kicsit jobbá tenni

 

Programjaink mellérendelt viszonyon alapulnak - hiszünk az egymástól tanulásban: a többsgéhez tartozó, nagyvárosi önkéntes/munkavállaló is tanul és sokat kap a közösen eltöltött időből, közösen végzett munka tapasztalataiból. A segítség, amit egy nagyvárosi nyújt, erősen visszahat a saját életére, önismeretére, gondolkodására.

 

Missziónk gondolati háttere

 

Azt gondoljuk, hogy a társadalmunkban az esélyegyenlőségnek és a valós integrációnak két gátja van.

 

Az egyik gát az a tehetetlenség, amely a telepen élő romákat jellemzi sorsuk irányításával kapcsolatban. Ennek hátterében a hiányos szocializáció, alacsony iskolai végzettség, korai gyermekvállalás, munkanélküliség, rossz érdekérvényesítő képesség, hibás kommunikációs minták és ezen minták generációkon való átörökítése nehezíti azt, hogy a társadalom integráns részét képezzék. Ahhoz, hogy ezeken változtatni tudjanak, meg kell látniuk ezeket a hátrányokat, szembe kell velük nézniük és tudatos építkezése fogniuk: a gátak lebontása önmaguk fejlesztésén keresztül valósulhat meg.

 

A másik gátat a többségi társadalom előítélete jelenti. A többség hátrányosan megkülönbözteti a roma gyerekeket az iskolában, a felnőtteket az igazságszolgáltatás rendszerében, a hivatalos helyeken, a boltban, stb. – sokszor akaratlanul és tudatos rosszindulat nélkül. Ezáltal még a telepen élő romák sikeres fejődése esetén is kevesebb az esélyük arra, hogy valóban bevont, aktív részei legyenek a társadalomnak.

 

Programjaink

 

Tudjuk, hogy egy közösségfejlesztő és szociális alapú projektnél a programok hosszútávúsága, állandósága és kiszámíthatósága, és persze a fejlődéshez hozzáadott értéke nagyon fontos. Ugyanakkor a BAGázs módszertanának és működésének lényegét sokkal inkább értékeinkben és alapgondolatainkban látjuk, a programok főleg egy megvalósulási felületet adnak ennek.

 

Az is nyilvánvaló, hogy egy olyan komplex problémahalmazra mint a mélyszegény és szegregált élethelyzet, komplexen kell reagálni. A kitöréshez nem elég csak az oktatással foglalkozni, vagy társadalmi vállalkozás programot megvalósítani. A problémák sok szinten jelennek meg, ezekre mind reagálni kell, ahhoz hogy valódi, hosszú távú változást érhessünk el.

Mire gyűjtünk?


Egyesületünk pályázati forrásokból, magán- és céges adományokból tartja fenn magát, független és hosszútávú működésünk záloga, hogy nem fogadunk el állami támogatást. Az adó 1% felajánlásokból származó bevételekkel egyrészt a működési költségeinket fedezzük:

    •    önkénteseink utazási költségeit térítjük

    •    a telepi jelenlétünket, a programjaink helyszínét biztosító konténereket tartjuk fenn

    •    megteremtjük a gyerek- és felnőtt programjaink működéséhez szükséges erőforrásokat

 

Másrészt eltökélt célunk, hogy a bagi telepen elért sikerek mögötti tudást, tapasztalatot egyfajta országos modellprogrammá fejlesszük, hogy valóban az egész társadalomra, országosan tudjunk hatni és más romatelepeken is megjelenjünk. Ehhez a munkához azonban forrásokra van szükségünk - így ha Ön is szeretné, hogy a BAGázs megváltoztassa az országot, hogy jobb legyen benne cigánynak lenni és nem cigánynak lenni, támogasson minket adója 1%-val!


Videó