Bemutatkozás


A Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Alapítványt 1990 novemberében hozta létre dr. Deák Péter, az MTA tagja, dr. Valki László nemzetközi jogász, MTA tagja, dr. Király Béla hadtörténész és dr. Völgyes Iván politológus. Az intézmény fõ feladatai közé tartoznak a nemzetközi és hazai kutatások, szakmai konferenciák szervezése, szakmai tanácsadás biztosítása a hazai, valamint a nemzetközi biztonsági és védelmi kérdések területén. Bár az intézményünk figyelmének középpontjában Európa - beleértve a volt Szovjetunió területén létrejött köztársaságokat is - áll, a nemzetközi és gazdasági ügyekkel kapcsolatos érdeklődésünk kiterjed az egész világra.
 
A korábbi kutatási projektjeink közül említést érdemelnek:" Tízéves biztonsági prognózis", "Európa kollektív biztonsága a 90-es években", "A katasztrófa elhárítás biztonságpolitikai összefüggései", "Fegyveres erők és a társadalom", "A magyar hadiipar átszervezésének és átalakításának problémái és kilátásai", "A hivatásos hadsereg létrehozásának lehetőségei hazánkban", "Kisebbség és nemzetközi biztonság", "A Magyar Köztársaság felé irányuló migráció várható alakulása, természete, típusai valamint politikai, jogi, közigazgatási kezelési lehetőségei az elkövetkező évtizedekben", "A NATO és a Visegrádi országok kapcsolata", "Magyarország biztonsági helyzete a nemzetközi kapcsolatok változó rendszerében", "A honvédelem gazdasági és jogi kérdései", "Erőforrások felszabadításának lehetőségei a védelmi erőforrás gazdálkodás hatékonyságának növelésével", "Az európai biztonsági folyamat intézményülése", "A fegyveres erők civil kontrolljának értelmezése". Legutolsó projektünk pedig a NATO Public Diplomacy által szponzorált konferencia volt, "Az új hidegháború megelőzése, az ukrán krízis, NATO-Oroszország kapcsolatok változása" címmel. A kutatási projektek többségét a kormányzati szervek, nem kormányzati szervezetek, gazdasági és közéleti személyiségek rendelték meg és finanszírozták.

Mire gyűjtünk?


Kutatások kezdeményezése, szervezése és finanszírozása a szélesebben vett biztonságpolitika és honvédelem terén, az új kihívások, veszélyforrások felismerése/azonosítása és analitikus leírása. Továbbá tanfolyamok, szemináriumok tartása, nemzetközi konferenciák szervezése az első pontban felsorolt területen, üzleti igények teljesítése is.
 
Biztonságpolitikai, külpolitikai rendezvények tartása a közvélemény tájékoztatása, az aktuális események mélyebb összefüggésének megismertetése a külplitikai közgondolkodás formálása érdekében.
 
Szakmai gyakornoki program, tehetséggondozás egyetemi hallgatók számára. Szakmai tanácsadást nyújtunk a kormányzati szerveknek, minisztériumoknak, nem kormányzati szerveknek, politikai pártoknak, valamint akadémiai és oktatási intézményeknek.

Képgaléria

Videó