A PwC Magyarország a hazai munkahelyválasztási preferenciákat kutatta: megtudhatjuk, hogy milyen szempontok játszanak szerepet munkavállalásnál.
 
kép forrása: www.gallup.com
 
A PwC Magyarország a hazai munkahelyválasztási preferenciákat kutatta, immár negyedik alkalommal. Idén nemcsak a hallgatók és pályakezdők, hanem a teljes munkaerőpiac igényeit vizsgálták, és Magyarország mellett további tíz európai ország is részt vett a kutatásban. A hazai felmérésben közel 35 ezren szerepeltek.

A munkavállalók szemében a tavalyi évhez képest 2020-ban nőtt az alapbér jelentősége, és a rugalmas és kiszámítható időbeosztás is kiemelt helyen szerepel. A koronavírus járvány hatására nem meglepő módon a 15 legfontosabb tényezőbe bekerült a biztonság szempontja, a csapatépítők népszerűsége pedig visszaesett.
 

Az alapfizetés mindennél fontosabb
 
A kutatás eredményei szerint az alapbér és a rugalmas munkaidő mind a 28 év alattiak, mind a 28 év felettiek számára fontos. Az előbbi szempont egyébként a fiatalok körében nagyot ugrott a korábbi három évhez képest. A fiatalok számára kiemelten fontos, hogy kikkel dolgoznak együtt: a munkatársak személye még annál is lényegesebb számukra, mint hogy milyen a főnökük, kifizetik-e a túlórát, és hogy kellő kihívást jelent-e számukra a munka, amit végeznek. Fontos szempont továbbá számukra a felsőfokú tanulmányok támogatása is; ez és a fent említett biztonság új elemként jelent meg a preferenciáik között.
 
A tapasztalt munkavállalóknak - a 28 év felettieknek - fontosabb a közvetlen felettes vezetői stílusa, emellett a valós teljesítményen alapuló előmenetel, a távmunka lehetősége, a munkahely biztonsága, a cafeteria, valamint a bónusz is fontosabb, mint a fiataloknak.
 

A régiónk átmenetet képez Oroszország és Nyugat-Európa között
 
Idén először ad nemzetközi kitekintést is a PwC kutatása. Az orosz munkavállalók a javadalmazási rendszert tartják a legfontosabbnak, és számukra szinte egyáltalán nem lényeges, hogy a munka kihívást jelent-e. Érdekes, hogy a nyugat-európai országokban az alapbér csak a negyedik legfontosabb tényező, és éppen az érdekes és motiváló munka szerepel az első helyen. Számukra a transzparens üzleti működés is kiemelkedő szempont, és egy pozitív, kommunikációra és kooperációra törekvő munkahelyet tartanak ideálisnak.
 
Közép-Európa egy átmenetet képez az orosz és a nyugat-európai preferenciák között: juttatásokkal kapcsolatos preferenciák az oroszországinál kevésbé, viszont a nyugatinál hangsúlyosabbak. A kommunikációra és kooperációra épülő, kihívást jelentő munka vágya erősebb, mint az oroszoknál, ugyanakkor elmarad a nyugati értékeléstől.
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya