Bemutatkozás


Mit csinálunk másképp?

Mi a probléma valós okával foglalkozunk, nem csak egy adott gonddal lesz kevesebb, hanem a többi probléma is könnyebbé, megoldhatóbbá válik. A nehézségek, konfliktusok kezelésének a módszerén változtatunk, így a megoldás lesz a közös cél!

 

Miért csináljuk másképp?

Hisszük, hogy társadalmunk egyik fő problémája a helytelen kommunikáció.

Célul tűztük ki, hogy ezen változtatunk! Erre kínálunk megoldást a legkülönbözőbb területek számára, legyen szó akár vállalatról, családról vagy oktatási intézményről.

 

Kik vagyunk mi?

2011-ben kezdte megszervezni Suhajda Zoltán önismereti- és párkapcsolati tréner valamint Somogyi Tímea családterapeuta és logopédus az Alapítványt.

Célunk, hogy az anyagilag- és vagy más módon hátrányos helyzetű családoknak is kommunikációs, párkapcsolati és gyermeknevelési segítséget nyújtsunk.

 

Módszerünk

Foglalkozásainkon a megoldást keressük! A problémát, az azt hordozó személyről leválasztva a család vagy a csoport elé tárjuk és közös megoldandó feladattá szervezzük át.

 

Workshop

Módszerünket csoportterápiában is alkalmazzuk létszámtól függetlenül.

A csoportos munka gyümölcse, hogy a résztvevők megtanulják felfedezni mások hibáiban saját gyengeségüket. Ismerőssé válnak a nehézségek, mivel tőlük kívülállónak érzik a másik ember baját, így könnyebben találnak rá megoldást. Ezt követi az “Ohh!” élmény, amikor felfedezik, hogy a saját életükben is alkalmazható az a módszer, amit az általunk irányított workshop alkalmával együtt tanultak. Sok esetben egészen egyszerűnek tűnő megoldások születnek, amelyek nagy hatással vannak a dolgozók otthoni- és munkahelyi környezetére, teljesítményére.

 

Erősségünk

Az elmúlt 5 évben több, mint 200 családdal foglalkoztunk eredményesen.

Ritka, hogy férfi-női terapeuta páros tud családokkal együtt dolgozni, nálunk szerencsére ez megadatott. Mivel Mi is családban élünk és neveljük gyermekeinket, a szülők helyzetét átérezzük, problémáikat megértjük és feltétel nélkül elfogadjuk Őket. Ezáltal kialakul a kölcsönös bizalom, ami a terápiák alapja.

  

A folyamatos továbbképzések, friss módszerek tanulása és azok kombinálása által a terápiás lehetőségek tárháza áll előttünk amiket fel is használunk.

 

Tevékenységeink

A Családcentrum Alapítvány kommunikációs- és mentálhigiénés tevékenységekkel foglalkozik:

 

- tudatos családtervezés - önismereti tréning - beszédtechnikai tréning
- kommunikációs tréning - konfliktuskezelési tréning - szülőkonzultáció
- pár-és családterápia - párkapcsolati tréning - képességfejlesztés
- logopédia - iskolára való felkészítés - tanulási nehézség kezelése
- mediáció - videotréning - burn out szindróma megelőzése

 

 

Szakembereink szakmai szolgáltatásai közül kiemelnénk:

A Zuglói Civil Ház megnyitása óta kéthetente, illetve a rendezvényeinken, vagy azokon a rendezvényeken, melyre meghívást kapunk ingyenes konzultációkkal várjuk a hozzánk fordulókat.

Hagyományossá tettük kerületünkben minden tavasszal a „Zuglói Apák Napja” egésznapos rendezvényünket a Zuglói Civil Házban.

Nevünkhöz kapcsolódik a „Komplex Dadogásterápia”, mely 3 éve országosan a leghatékonyabb terápiás módszer, ezért országos hírnévre tettünk szert, s határainkon belül még a messzebb régiókból is részt vesznek családok e terápiáinkon.

Így 3 éve rendszeresen töltik logopédiai gyakorlatukat nálunk a gyógypedagógus hallgatók nagy megelégedettséggel, s nem csak dadogás témakörben.

Zugló oktatási-nevelési intézményeivel, civil szervezeteivel jó szakmai kapcsolatban állunk, kölcsönös együttműködéssel segítjük egymás munkáját. (Szakmai protokollunkban szerepel, hogy a hozzánk forduló családok esetén felvesszük a kapcsolatot a gyermekek által látogatott intézményekkel.)

A Zugrádió megalakulása óta heti rendszerességgel 1 órában, mindig aktuális információkkal jelentkezünk „Családban marad” című műsorunkkal családoknak, szakembereknek.

 

 

Példa

Míg az anyuka fő stresszforrása a szófogadatlan gyermekek nevelésében jelent meg, addig az apuka a munkahelyére vitte a gondokat, amit az ottani konfliktusok helytelen kezelése után, este felfokozottan vitt haza és lavinaként zúdította az egész családjára. A szülők elbeszéltek egymás mellett, és a nevelési elvekben sem tudtak megegyezni. Mindez a gyermekek számára bizonytalanságot és szorongást idézett elő, ami olyan tünetegyüttest generált, melyre a szülők végre felkapták a fejüket, és rájöttek, hogy tenni kell valamit!

     

 

 

Mire gyűjtünk?


A Családcentrum Alapítvány a terápiás munka folytatására gyűjt támogatást. Ennek részét képezi a dadogásterápia, családterápia, valamint a logopédiai terápia is.