Bemutatkozás


A Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítványt 2004-ben hozta létre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely a legnagyobb létszámú „zöldszervezet” Magyarországon. 

 

Működési területeként Nógrád megyét jelöltük meg, de az Alapítvány céljaival összhangban álló programok kapcsán ettől el is térhetünk.

Közhasznú Alapítványunk fő célja a természeti és kulturális értékeinek felkutatása, megőrzése és másokkal való megismertetése.

A természetvédelmi és környezetvédelmi tevékenységek mellett ezt elsősorban a jövő nemzedék szemléletformálásával kívánjuk megvalósítani. Különös figyelmet fordítunk a helyi természeti kincsek megőrzésére, valamint a honos madárfajok megismertetésére, megfigyelésére és védelmére.

 

Alapítványunk sikeres pályázatának eredményeként, a Svájci Civil Alap finanszírozásával valósíthatta meg az „ÉSZAKI GÓLYAHÍR” elnevezésű projektjét. A program lebonyolításában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület partnerszervezetként vett részt.

Az Északi gólyahír programban is nagy hangsúlyt fektettünk a környezeti nevelésre, a szemléletformálásra. Ennek egyik legfontosabb eleme volt, hogy minél több emberrel megismertessük a gólyavédelmet, madárvédelmet. Ennek érdekében előadásokat, oktatásokat, bemutatókat, ismeretterjesztő foglalkozásokat, táborokat, vándorkiállítást szerveztünk.

E projekt keretében kitűzött célok, a modern kommunikációs csatornák kihasználásával, hatékony marketing technikákkal valósultak meg.

Ezt megelőzően más területeken is valósultak meg sikeres pályázataink.

Mire gyűjtünk?


Konkrét céljaink:

- A gólyák védelme, népszerűsítése az „Északi gólyahír„ program keretében.

- A Dudáskai Leánykökörcsin Kilátó környezetének karbantartására.
- Alapítványunk emblémájában is szereplő leánykökörcsin élőhelyének kezelése.
- A fokozottam védett gyurgyalag élőhelyének védelme, fészkelő-telepeinek karbantartása.

- Odutelepünk bővítése. 

 

Amire még gyűjtünk:

- Egyes veszélyeztetett állat- és növényfajok gyakorlati védelme.
- Élőhelyvédelmi programok finanszírozása és megvalósítása (pl. őshonos fafajokból erdőtelepítések, stb.).
- Egyéb természetvédelmi programok támogatása és megvalósítása (pl. madárvonulás-kutató állomás, madármonitoring rendszer létrehozása, stb.)
- Nem védett, de értékes élőhelyek felkutatása, védetté nyilvánításuk kezdeményezése.
- Sérült madarak gyógyítása, visszavadítása a természetes életterükbe.
- Gyógyult, de a szabad életre képtelen madarak tartása a minél szélesebb körben való bemutatás céljából. Ezzel is elősegítve adott faj széleskörű megismerését.
- Mindezek mellett fontos célunk Nógrád megye kulturális értékeinek ápolása és megőrzése, egyes kulturális tevékenységek támogatása


Mire használtuk fel?


A számunkra eddig felajánlott támogatást:

- élőhely teremtésre és megtartásra,
- az Északi gólyahír projekt finanszírozására,
- kilátó környezetének rendezésére,
- a leánykökörcsin élőhelyének kezelésére,
- a gyurgyalagok fészkelő-telepeinek karbantartására.


Képgaléria