Bemutatkozás


Missziónk

A Csodaműhely Egyesület oktatási és közösségszervező programjainak célja, hogy esélyt teremtsen a csobánkai hátrányos helyzetű, roma lakosság számára. Álmunk a társadalmi esélyegyenlőség megteremtése, mely csak az összes érintett részvételével és összefogásával valósulhat meg.

 

Programjaink

Jelenleg Komplex Esélyteremtési Programunk keretében, 6 programot működtetünk, melyek különböző életkori szakaszokon át nyújtanak támogatást:

  • a kisgyermekeknek és családjaiknak szóló Meséd és Játéktár program, 
  • az iskoláskorú gyermekeket támogató Tanoda program,
  • a kamasz lányoknak szóló Csaj csoport,
  • a végzettséget szerezni vágyó felnőttek számára a Felnőttképzési program,
  • a közösségükben aktív roma emberek számára a Roma mediátori program és végül
  • a helyi szakemberek közös munkáját támogató Helyi Akció Csoport (HACS). 

 

Történetünk

Egyesületünket a Csobánkai Tanoda (CSODA) önkéntesei és a tanoda diákjainak szülei hozták létre 2015 szeptemberében, hogy támogassák a tanoda működését és bővítsék tevékenységi körét. A tanoda alapítása óta (2012) egyre többen kértek segítséget tőlünk önéletrajzírásban, munkahely keresésben és a helyi szociális szolgálatokkal, hivatallal és iskolákkal is egyre szorosabbra fűződött a viszony az évek során. A kezdetektől azt vallottuk, hogy akkor tud igazán sikeres lenni a programunk, ha komplex megközelítést alkalmazunk, ha minél több területen biztosítunk támogatást, új lehetőségeket a hátrányos helyzetű emberek számára.  A Tanoda mellett 2016-ban elindítottuk a MesÉd, Mesélő Édasány programot, melynek célja a fiatal édesanyák írás-olvasás készségének fejlesztése, mesék segítségével. 2017-ben elkezdtük szervezni a csobánkai hátrányos helyzetű közösséggel foglalkozó hálót, melynek központi témája a korábbi szegregált iskola helyét átvevő, újra megnyílt csobánkai iskola támogatása. 2018-ban támogatást nyertünk felnőttképzési programunk elindítására, ahol általános iskolai végzettséget és eladói szakképesítést szerezhetnek a résztvevők. 2019-ben pedig sikeresen pályáztunk a tanodák állami támogatására is, ezzel hosszútávra biztosítva a tanoda fenntartását, szakértő munktársak bevonását. Mivel nagyon fontosnak tartjuk, a helyi közösség részvételét munkánk minden szintjén, 2019-ben elindítottuk Helyi Segítő Programunkat is, melynek keretében felnőttképzési programunk 3 végzett résztvevője, már munkatársként dolgozik egyes programjainkban.

 

Álmunk

Az elmúlt 9 évben mind a célcsoportunk életében, mind a falu közösségen belül betöltött szerepünk sokat változott. Egyre többen fordulnak hozzánk, egyre több csobánkait ismerünk meg programjainkon keresztül, egyre szélésebb rétegeket tudunk megszólítani és még tele vagyunk tervekkel! Nagy álmunk, hogy legyen egy saját házunk, ami az összes programunknak helyet tud adni és, hogy még nagyon sokáig tudjunk jelen lenni a faluban és összefogással egy jobb világot teremteni mindannyiunk számára! 

Mire gyűjtünk?


Régi nagy álmunk, hogy legyen egy saját házunk, ami az összes programunknak helyet tud adni, ahol elférünk együtt a programunk minden résztvevőjével, munkatársainkkal és önkénteseinkkel! Hogy legyen terünk tovább nőni és minél több emberrel összefogva egy jobb világot teremteni mindannyiunk számára!

Jelenleg 6 programunk működik, amiket pályázati finanszírozásból tartunk fent. Nagy segítség az Egyesület számára, ha pályázatírás helyett inkább a gyerekekkel, felnőttekkel együttműködve aktívan dolgozhatunk a missziónk eléréseért!


Képgaléria