Bemutatkozás


A koraszülések száma Magyarországon az összes szülés 8-12 %-át teszi ki (hasonlóak az adatok világszerte). A koraszülöttség azt jelenti, hogy a megszületés a 40. terhességi hét helyett, a 37. terhességi hétnél hamarább bekövetkezik, akár a 24-25. terhességi héten (az életképesség határát a 24. terhességi hétnél állapították meg).

Az éretlen koraszülöttek nagyon esendőek. Testsúlyuk gyakran csak 500 -1000 g közötti.

A megszületés után az adaptáció, a külvilághoz való hozzászokás azonnali problémát jelent. Legtöbbször már a szülőszobán lélegeztetést igényelnek – orron vagy szájon át a légcsőbe vezetett kis csövön át lélegeztetőgéppel – és ezt követően hetekig-hónapokig intenzív ellátás szükséges számukra.

A légzészavaron kívül meg kell birkózniuk a vércukor- és vérnyomás ingadozással, fertőzésekkel, az emésztés és táplálkozás beindulásával. Ezen életfunkciók segítése, biztosítása a koraszülött ellátás feladata, mely a kis termetméretek miatt nem könnyű feladat. Hetekig infúziót kapnak folyadék és táplálék bevitel céljából, szinte folyamatosan igényelnek különböző gyógyszeres kezeléseket.

 

Az egyre jobb technikai lehetőségek és gyógyszerek ellenére a csecsemőkori halálozás kétharmada az újszülött, -koraszülött gyermekeket érinti, főleg a 28. terhességi hétnél korábban születetteket és a 1000 g-nál kisebb súlyúakat. A későbbi gyermekkorban szövődmények maradhatnak fenn vagy jelentkezhetnek a volt koraszülötteknél.

 

Az Egészséges Újszülöttekért Alapítvány Kisalföld és a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Koraszülött Intenzív Osztálya azon dolgozik, hogy a koraszülött babák minél nagyobb számban gyógyuljanak és élhessenek teljes életet.

A Koraszülött osztályon évente 230-250 babát kezelnek.

 

Az Egészséges Újszülöttekért Alapítvány Kisalföld 2002-ben azzal a fő céllal jött létre, hogy az Országos Mentőszolgálattal együttműködve éjjel-nappal egyforma gyorsasággal és hatékonysággal biztosítsa a Győr-Moson-Sopron megyében született kora- és beteg újszülöttek ellátását és Perinatális Intenzív Centrumba szállítását.

 

Szakmai célunk minden nap minden órájában a legmagasabb szintű neonatológiai transzport megvalósítása .Ennek biztosítására létrehozott rendszer a mentő sofőr és ápoló mellett, 24 órában biztosítja a gyermekgyógyász szakorvos/neonatológus szakorvos, valamint az intenzív ápolásban jártas szaknővér jelenlétét a beteg újszülött, koraszülött ellátásánál, illetve szállításánál.

 

Egyik részről azon kórházakból szállítjuk Győrbe a koraszülötteket, beteg újszülötteket, ahol nem áll rendelkezésre lélegeztetőgép, folyamatos monitorozás, másik részről pedig Győrből szállítjuk speciális intézményekbe – például Országos Kardiológiai Intézetbe, Fejlődésneurológiai Intézetbe – az ilyen ellátásra szoruló kis betegeket. Évente 100-120 esetben lépünk akcióba.

 

A koraszülött mentést hivatásunknak érezzük, ezért a tényleges mentési feladatokon túl több rendezvényt is szervezünk, melynek bevételét a koraszülött ellátás minőségének javítására fordítjuk.

 

Lehetőségeinkhez mérten rendszeresen beszerezzük, illetve újítjuk a diagnosztikai és terápiás eszközöket. Alapítványunk a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kiemelt főtámogatója, a beszerzett koraszülött-, újszülött mentéshez szükséges orvosi eszközök tartós használatba adásával.További céljaink:a mentésben résztvevő orvosok és nővérek szakmai továbbképzésének, kongresszusokon való részvételének támogatása; s nem utolsó sorban a Koraszülött Osztályon hosszú időt eltölteni kényszerülő szülők körülményeinek javítása.

 

Amennyiben tevékenységünk elnyerte bizalmát, kérjük, támogassa Ön is Alapítványunkat,

 

…hogy a kicsikből nagyok lehessenek!