Bemutatkozás


Küldetésünk, célunk
Gyermekleukémia Alapítvány célja a Magyarország területén élő leukémiás és egyéb rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekek életkörülményeinek javítása, gyógyulásra való esélyük növelése.
A daganatos gyermekbetegségek terén rendkívül fontos, hogy míg az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek 80-85%-a sikeresen gyógyítható, azonban a betegség még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére.
 
„Nagyon lassan megy át a köztudatba, hogy a gyermekonkológiai betegségek nagy része ma már gyógyítható. A leukémia egyik típusában, az akut limfoid leukémiában (ALL) lassan már a gyermekek közel 90%-a véglegesen meggyógyítható ma Magyarországon. Azt a hiedelmet, hogy a rákbetegség egyenlő a halállal - amely a gyermekek esetében ma már egészen biztosan nem igaz - nagyon nehéz felülírni
 
Gyermekleukémia Alapítvány kiemelt céljának tekinti, hogy hozzájáruljon a magyarországi gyermekkórházakban és gyermekonkológiai központokban folyó gyógyító munkához, a leukémia által érintett családok szenvedéseinek enyhítéséhez.
14 éve segítünk a leukémiás gyermekek helyzetén, így tanúi vagyunk, hogy egyre több rákos gyermeket tud az orvostudomány hatásosan kezelni. Ehhez azonban elengedhetetlen feltétel egyrészt a modern orvostechnikai eszközök elérhetősége, az érintett családok anyagi, valamint lelki támogatása. Alapítványunk mindhárom területen elkötelezetten nyújt segítséget, hiszen a kórházak anyagi támogatása mellett családtámogatási programunkban közvetlenül a családoknak nyújtunk anyagi segítséget, az érintett családoknak rendszeres, jelenleg havi 25.000 Ft-ban meghatározott anyagi támogatás útján. Jelenleg mintegy 100 család van rendszerünkben, de az évek során több mint 600 család vett részt a programunkban. Egyetlen nálunk jelentkező rászoruló, leukémiás vagy rákos gyermeket nevelő családot nem utasítunk el.
Nyaranta gyermektáborokat rendezünk, amelyek nem klasszikus értelemben vett táborok: különleges élményekkel segítjük a gyermekeket, hogy kimozduljanak komfortzónájukból és felismerjék, félelmeik legyőzésével képessé válnak arra, hogy bármilyen előttük álló kihívást leküzdjenek, köztük betegségüket is. Ezért indítottuk el térítésmentes, integrált, kalandokban gazdag nyári táborunkat, amely által több mint 100 daganatos gyermek és egészséges testvéreik számára a Szelidi-tó, valamint a Balaton partján, ahol orvosok, nővérek és szociális munkások gondoskodnak a gyermekek egészségügyi és lelki biztonságáról a nap 24 órájában.
 
Célunk továbbá, hogy a társadalom “egészséges” tagjaival megismertessük a segítségnyújtás, az empátia, a tolerancia fontosságát.
 
 

Mire használtuk fel?


Családtámogatás
 
A mi családtámogatottjaink, a gyermekek, hosszú heteket, hónapokat, nem ritkán éveket töltenek kórházban, s ezalatt az idő alatt az egész család segítségre szorul. A család gyakran válik egykeresetűvé, hiszen az édesanya minden percét, minden figyelmét a beteg gyermek köti le. A család gazdaságilag megrendül, ami a pszichés feszültségeken túl egy újabb teher. Ezen kíván Alapítványunk enyhíteni.
 
A segítségünk nagyon is jól jön a kezelések előtt, alatt, és az utógondozásban egyaránt. Kis betegeink alapbetegsége szinte minden egyes esetben steril, de legalább fél steril körülményt követel meg. Például az őssejt beültetés után az első száz nap kritikus; otthon is szájmaszk, kesztyű használata javasolt, s érdemes kialakítani egy olyan szobát, ahol a felületek egyszerűen fertőtleníthetők. A beteg gyermekek étrendje nagyon fontos. Mindenképpen be kell tartani különböző előírásokat; óvakodni kell a vírus-, és baktérium fertőzésektől.
 
Családtámogatási programunk az érintett családok anyagi és lelki támogatásáról szól.
 
KÓRHÁZTÁMOGATÁS
 
Kiemelten támogatjuk a magyar gyermekonkológiai hálózat 10 központját, amely az egész országot lefedi.
  • Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály
  • Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Hemato-onkológiai osztály
  • Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika. A Tűzoltó utcai Gyermekkórházban 3 osztályon folyik a daganatos gyermekek kezelése.
  • Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika onkológiai osztály
  • Szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház gyermekonkológia osztály
  • Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai Onkológiai osztály
  • Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika onkológiai osztály
  • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház onkológiai osztály
A Gyermekleukémia Alapítvány kiemelt céljának tekinti, hogy hozzájáruljon a magyarországi gyermekkórházakban és gyermekonkológiai központokban folyó gyógyító munkához, a leukémia által érintett családok szenvedéseinek enyhítéséhez.
 
TÁBOROZTATÁS
 
A Gyermekleukémia Alapítvány évente térítésmentes 1 hetes nyári tábort szervez leukémiás, daganatos és egyéb vérképzőszervi megbetegséggel-, illetve más krónikus betegséggel élő gyermekek és testvéreik számára 7-től 17 éves korig.
A nyári táborok örök élményt jelentenek minden gyermek számára. Egy ilyen közösségi együttlét alkalmával a gyerekek hasznos tapasztalatokat szereznek, melyek nagy hatással vannak a személyiségfejlődésükre. A táborban kötött új ismeretségek és barátságok révén fejlődik a kommunikációs és kezdeményező képesség is.
 
A szülőktől külön töltött napok jó hatással vannak a gyermek önállóságára. A közös versenyek, feladatok összekovácsolják a kis csapatot, megtanítják a gyerekeket összefogni, együtt küzdeni és együtt örülni, ezzel pedig javul az önbizalom és az önértékelés is.
 
A nyári táborok egyik legnagyobb előnye, hogy a gyerekek nem otthon, a négy fal között töltik a vakáció napjait, hanem a szabad levegőn, közösségi környezetben. Az új barátok és ismerősök között töltött, valódi élményeket adó táborok a biztonság és a stabilitás érzését adják a kicsiknek.

Képgaléria

Videó