Bemutatkozás


A Hazavárunk Alapítvány azért jött létre, hogy segítse a börtönbüntetésre ítélt szülők gyermekeinek életét, segítséget nyújtson a fogvatartott és hozzátartozója kapcsolatának fenntartásában, erősítésében.

 

Tevékenységeink között szerepel a fogvatartottakkal, a büntetés-végrehajtási intézet falain belül végzett munka (pl. szabadulásra felkészítő programok, ajándékkészítő műhely), másrészt az otthon maradt családtagokkal végzett segítő munka (pl. családi napok, szabadidős programok, kreatív foglalkozások, adománygyűjtés).

 

Az #apaküldi kampányunk egy olyan kezdeményezés, egy olyan alkotóműhely, melynek keretében a közvetítésünkkel lehetővé válik, hogy a fogvatartott személy ajándékot, meglepetést küldhessen gyermekének, szerelmének, szülőjének, más hozzátartozójának egy, a kézműves foglalkozásaink valamelyikén elkészült saját készítésű ajándéktárgy formájában.

A különböző alkalmakra (úm. Mikulás, karácsony, nőnap, húsvét stb.) készített ajándékok, bár a legtöbb esetben apróságok, a kint lévő családtag, gyermek számára ez mégis valami kézzelfogható, szeretettel készült emlék, amelyet a távol lévő szülőtől, rokontól kap. Érzelmi kapaszkodó és egyben kapcsolatot erősítő elem, nem csak önmagában az ajándék, de annak készítési folyamata, és maga az ajándékátadás rítusa is.

 

Jelenleg két büntetésvégrehajtási-intézetben, a Váci Fegyház és Börtönben, valamint a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben vagyunk jelen (http://bv.gov.hu/konnyebben-szabadul-az-a-fogvatartott-aki-tudja-hogy-hazavarjak). 

 

Az alapítvány együttműködése a Váci Fegyház és Börtönnel korábbra nyúlik vissza, 2015-ben önkéntes munkával itt került megvalósításra az alapítvány #apaküldi programja, amely a Civil Díj 2016 Legjobb civil akció kategóriájában döntőbe jutott (http://bv.gov.hu/apakuldi-program-indult-vacott).

 

Kinti, az érintett gyermekeknek és családoknak szóló rendezvényeinknek többnyire a Kesztyűgyár Közösségi Ház ad otthont Budapest VIII. kerületében.

 

Szintén a Hazavárunk Alapítvány projektje a  „Kézzel-szívvel” alkotóműhely a VIII. kerületben, ahol színes és változatos alkotótevékenységekkel várjuk a fiatalokat, melynek során megismerkedhetnek a közös, valamint az önálló tevékenység és alkotás örömével, sikerélményeket szerezhetnek. A konkrét tevékenységeken túlmutató, „magasabb szintű” célunk az, hogy az alkotóműhelyek során egy olyan segítő, oldott hangulatú légkört teremtsünk, amiben a fiatalok megnyílhatnak. Olyan figyelmet kapnak, amelynek tükrében szívesen beszélgetnek is, megosztják élményeiket, és akár a problémáik, dilemmáik is felmerülnek. A szabadidő hasznos eltöltésén túl tehát a programelem egyfajta „biztonságos közeg” kialakítását is célozza, amely alkalmas lehet arra, hogy a gyerekek számára kapcsolódási pont lehessen: hogy sem örömükben, sem bánatukban, nehézségeikben ne maradjanak egyedül.

Célunk, hogy a gyerekek, fiatalok megéljék a közösség élményét és közösséggé formálódjanak, de ebben a többségi társadalom érték- és normarendszerét kövessék, úgy, hogy mindeközben a program élménydús, színes, vidám és vonzó maradjon a számukra. A segítők, azonkívül, hogy a tevékenységekben segítik, vezetik őket, velük közösen alkotnak és technikákat mutatnak, rájuk figyelő, minden hozott témára nyitott felnőttek, akikhez bizalommal fordulhatnak, és akik kompetensek felmerülő nehézségeik megoldásának segítésében is.

 

A kor követelményeivel lépést tartva jelen vagyunk az online-térben, tevékenységünkről, programjainkról és kampányainkról a Hazavárunk Alapítvány facebook-oldalán minden megtalálható. (www.facebook.com/hazavarunk)

 

Mire gyűjtünk?


Programjaink megvalósításához szükséges eszközökre, a hátrányos helyzetű gyermekek segítésére fordítjuk a bejövő támogatásokat.


Mire használtuk fel?


Adó 1%-ra 2019-ben vagyunk először jogosultak.