Bemutatkozás


Egy diabéteszesnek kezdetben nehéz feldolgozni, hogy naponta többször szúrnia, injekcióznia kell magát és már gyermekként felelőségteljesebbnek, fegyelmezettebnek kell lenniük “nem-cukorbeteg” társaiknál

Az egyesület elnöke szerint főként e kezdeti trauma feldolgozásában tudnak segíteni egri klubfoglalkozásaikon, bentlakásos tanfolyamaikon és nyári cukorbeteg táboraikban, ahol a főként fiatalkorú, friss diabéteszesek sorstársaik révén rácsodálkozhatnak arra, nincsenek egyedül problémáikkal, és diabéteszesként is lehet boldog, minőségi életet élni.

Egy diabéteszesnek rendszeresen vércukrot kell mérnie. naponta többször, az étkezésével összhangban, megfelelő mennyiségű inzulint kell adnia és fontos, hogy napi rendszerességgel sportoljon, mozogjon.

Klubtagjainkat erre is folyamatosan figyelmeztetjük, mert, aki ezeket elhanyagolja, már akár 2-5 éven belül olyan súlyos következményekkel, szövődményekkel kell szembenéznie, mint a végtag-amputáció, veseelégtelenség, vakság stb.

A HEMEDISZ a legfontosabb információkat, tanácsokat már nemcsak személyesen, de facebook-oldalán is megosztja a diabéteszesekkel és a “kívülálló”  érdeklődőkkel. A megye iskoláiban, óvodáiban, közösségi-kulturális intézményeiben tartott felvilágosító kampányaikat pedig azért tartják fontosnak, mert drasztikusan nő a diabéteszesek száma. A jelenlegi félmilliós magyar cukorbeteg közösség akár 200-300 “taggal” bővülhet a jövőben, akik között egyre több a gyermek.

 

 

1991-ben dr. Petheő István, az egri Markhot Ferenc Kórház főorvosának, diabetológusának kezdeményezésére alakult meg, de 1988 óta diabétesz klubként is létezett. Az egyesületté növő szervezet 1994-ben létrehozta első közösségi-tanácsadó központját, amely Eger első Diabétesz Centerként működött a Knézich Károly utcában. Azóta is rendszeresen tartják a kapcsolatot a tagságukkal, segítséget nyűjtanak  ügyes-bajos dolgaikban, érdekképviseletet látnak el. Tanácsadással, szűrésekkel segítik a lakosságot az egészséges életmód elsajátításában.

 

Legfontosabb eredményük, hogy az eltelt 25 év alatt 20 országos edukációs- és életmódtábort szerveztek a fiatalok számára. Az egyesület szoros kapcsolatot ápol a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségével és a Magyar Diabetes Társasággal.

Mire gyűjtünk?


- működési költségekre

- Táborok rendezésére

- oktatásokra, életmódnapokra.

- egyéni elbírálás alapján segélyezésre

 

 


Mire használtuk fel?


Az SZJA 1 %-ot cukorbeteg gyermekek és fiatalok táboroztatására fordítottuk

Ahol megtanulhatják a helyes inzulin beadást, vércukormérést, étkezést.   Valamint elsajátíthatják a helyes életmód kialakítását, kiemelve a sportolás fontosságát is.

 

Ezen kívül: 

Rendezvényeken való résztvétel finanszírozása.

Oktatásokra, életmód napok tartására.

 


Képgaléria