Bemutatkozás


A Javas Hagyományőrző Kör kezdetektől a magyar hagyomány és az egyetemes hagyomány közös gyökereit kutatja. Az általunk értékesnek tartott és mentett hagyomány fontos eleme a hierarchia, melynek alkalmazásával a szellemi úton járó ember a folyamatos önmeghaladást gyakorolhatja. Elnevezésünk forrása pedig az, hogy a jós és a javas jelentése közös ősre vezethető vissza, s ez alapján jogosan feltételezhetjük, hogy a jóslás, valamint a javaslás egyazon ember tudása és képessége volt. A javas hagyományőrök ezt igyekeznek feléleszteni, hogy összeszedetten, rendezetten, vidáman, jókedvvel tudjunk átmenni az életen a változásokat követve és a folyamatokat mind tisztábban látva. A belső tapasztalás és a hagyomány értékeire alapozva javasoljuk rendületlenül, hogy törekedni kell az önismeret, az éberség, az önfegyelem, a lelki és testi egyensúly, az analógiás látás és az idő ritmusa ismeretének birtokában az értékes, tudatos, emelkedett emberi élet megvalósítására.

 

Számunkra is és a külső érdeklődők számára is fontos lehet az, hogy összefoglalva, tisztán lássuk magunk előtt a javas elveket, hogy mindig szem előtt tarthassuk őket. Ennek az összefoglalásnak lehet az alapja a javas elvek alábbi rövid és tömör áttekintése, melyben mintha kívülről néznénk rá a javasokra, úgy nézünk rá önmagunkra.

 

A javasság a második ezredforduló környékén, a közép-európai Kárpát-medencében egy szellemi mozgalomként bontakozott ki, amely a tanítani-gyógyítani-javasolni hármas jelszavával egy „új” szellemi utat teremtett, s melynek tagjai magukat javasoknak nevezik. A javas szó jelentése a szótárak szerint: főnévként (javast, javasok, régies formában javasa) „ pogány kori pap, kuruzsló, varázsló, táltos”, lásd Arany János versében: „Táltosok és bölcsek, javas, oltárnéző, / Gyűl oda bűbájos, énekkel igéző”. A néprajzban a javas rendszerint apáról fiúra hagyott kuruzsló és jósló eljárásokat ismerő, a babonás hiedelem szerint gyakran természetfölötti erővel és képességgel rendelkező férfi, ahogy a köznyelvben él: „A faluban élt egy javas”. Melléknévként a javas a kezdetleges, kuruzsló vagy babonás gyógyítással kapcsolatban jelenik meg, például mint „arra használt szer, javas szer”.

Mire gyűjtünk?


Az egyesület célja:

- Javasgyógyászati ismeretek megszerzéséhez a lehetőségek biztosítása.

- A javasgyógyászatot képviselő gyógyászatok és oktatók szakmai támogatása

- Karitatív tevékenységek végzése

- Oktató, tájékoztató célú folyóirat, időszaki és egyéb kiadványok szakmai és nyomdai előkészítése, ezen termékek kiskereskedelme.

- A javasgyógyászat népszerűsítését célzó rendezvények szervezése