Bemutatkozás


A Krisna-tudat megnevezés egy Indiában gyökerező, sok ezer éves múltra visszatekintő vallásra és kultúrára utal. Szentírásai átfogó értelmezést adnak az élet értelméről mind teológiai, életviteli, vagy filozófiai téren. A hinduizmus eredeti tanítása szigorúan egyistenhit, annak ellenére, hogy történeteiben megannyi félistent említ. A szanszkrit Krisna név annyit jelent, hogy „mindenkit vonzó legfelsőbb Úr”, ami Isten tökéletese jellemzése. Legfőbb művei a Bhagavad-gítá és a Srímad Bhágavatam, a Védák és Puránák esszenciájának tekinthetők, amelyek mély tanítást adnak a test és lélek, valamint a lélek és Isten kapcsolatáról.
 
A Krisnáról szóló több ezer éves bölcsesség 1965-ben kezdett teret nyerni a nyugati világban. Srila Prabhupada, egy kedves, idős indiai szerzetes, lelki tanítómestere útmutatását követve, maga mögött hagyta hazáját, India szent földjét, hogy misszionárius mozgalmat indítva Amerika és a nyugati világ útkereső fiataljainak egy működő lelki központú életvitelt tanítson. Élete utolsó évtizedét kizárólag prédikálással töltötte, melynek eredményeképpen több, mint 5000 tanítvány csatlakozott hozzá, és segítségükkel világszerte 108 templomot alapított, és ezáltal lehetővé tette a Védák bölcsességének gyakorlati alkalmazását.
 
A mozgalom az 1970-es években jutott el hazánkba. A rendszerváltás óta hivatalos egyházként működik, és hitéleti tevékenységei mellett, a kezdetektől aktív szerepet vállalva a magyar társadalom szociális problémainak enyhítésében. Sivarama Swami vezető lelkészt, ennek kapcsán az ország vezetése Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntesében részesítette.

 

Az egyház főbb tevékenységei:

 

Ételosztás

 
Az Ételt az Életért Szegényélelmezési Program, mely hazánkban jogi formáját tekintve alapítványként működik, a rászoruló lakosság meleg étel és hideg élelmiszer formájában történő megsegítését tűzte ki célul. Ez a misszió azon a vallási hagyományon alapul, miszerint a templomok környékén ne legyen éhező ember. A nélkülözők  étkeztetését éppen ezért kiemelt feladatnak tartjuk.
Manapság sajnos ez egyre nehezebb feladat, hisz az elmúlt évek során évről évre egyre nagyobb számban jelentkeznek nálunk segítségre szoruló embertársaink. Kimutatásaink szerint míg 2012-ben 250 ezer, 2020-ben már több mint 800 ezer tál meleg ételt juttattunk el a rászoruló honfitársainkhoz. Emellett évente több 100 tonna hideg élelem és tartós élelmiszercsomag került szervezetünk által kiosztásra.
 
A jótékonysági szervezet aktivistái mindennapos nyilvános ételosztásokon keresztül, csomagosztó programokkal, családsegítő akciókkal, rendezvények és katasztrófák során nyújtott támogatással állnak társadalmunk bajba jutott rétegeinek segítségére. Készételeivel a legkiszolgáltatottabb, perifériára sodródott emberek integrációjához kíván hozzájárulni, családsegítő akcióival pedig elsősorban a gyermekek hátrányainak csökkentésén, illetve a társadalmunk alapköveit alkotó családok egységének megtartásán munkálkodik.
 
Telephelyeinktől távol élők számára hoztuk létre a “Mint egy falat kenyér” elnevezésű országjáró programunkat, mellyel a vidéki, mélyszegénységgel sújtott településekre igyekszünk eljuttatni segítségünket, és ezáltal a társadalom perifériájára sodródott tagjainak helyzetén könnyíteni. Általánosságban elmondhatjuk, hogy krízishelyzetben lévő embertársainknak, akiknek hitel- vagy rezsitartozások, alacsony nyugdíj, tartós betegség vagy hasztalan munkakeresés nehezíti az életét, nemcsak anyagi segítséget, de reményt és lelki támaszt is nyújtanak munkatársaink, önkénteseink.
 
Állatvédelem és etikus állattartás
 
Az ősi tanítások szerint, az állatokkal szembeni együttérzés kifejezésének legalapvetőbb módja, ha nem pusztítjuk el őket az éhségünk enyhítése céljából. A Bhagavat-gítá alapvető tanítása az, hogy minden élőlény egyenlő minőségű lélek, és csak az átmeneti anyagi test formája különbözteti meg őket egymástól. Ennek fényében az állatoknak is joguk van a békés, boldog élethez, ezért javasoljuk és népszerűsítjük az erőszakmentes életmódot, ezen belül elsősorban a vegetáriánus táplálkozást.
 
A Krisna-völgyben működő Tehénvédelmi Központ egyedülálló módon életük végéig gondoskodik az itt született állatokról. A vegyszermentes gazdálkodásnak köszönhetően rengeteg védett madár- és állatfaj jelent meg és a talált otthonra a területen.
 
Lelki oktatás, könyvterjesztés
 
Az egyház szerzetesei, önkéntesei utcai könyvterjesztésen keresztül juttatják el a filozófiai tanításokat Magyarország lakóihoz, de manapság már sok könyvesboltban, vagy antikváriumban is találkozhatunk a kiadványokkal.
 
Az ősi lelki tudomány mélyebb átadása érdekében az egyház megalapította a Bhaktivédanta Hittudományi Főiskolát, amely a teológiai képzés mellett, Európában egyedülálló módon diplomás jógaképzést is biztosít az érdeklődők számára.

 

Krisna-völgy

 
A somogyi dombság ölelő karjai között megbúvó indiai kulturális központunk, Krisna-völgy, amely egyben a fenntartható gazdálkodás megvalósítására törekvő öko-bio falu. A 280 hektáron elterülő farmközösség, azzal a céllal jött létre, hogy megvalósítsa és mások számára is elérhetővé tegye az ősi hagyományokon alapuló egyszerű életmód és magasszintű gondolkodás elvét.
Krisna-völgy, mint idegenforgalmi központ több mint 20 éve szeretettel várja látogatóit. Programjaink szerteágazóak: indiai kulturális fesztiválok, tanfolyamok, öko praktikák, több napos élményhétvégék színesítik a kínálatot.

Mire gyűjtünk?


Egyházunk fő célja az emberek lelki önmegvalósításának és felemelkedésének elősegítése. Hitünk szerint a vallás nem pusztán filozófia, hanem a mindennapi életben megnyilvánuló erőszakmentes életmód, együttérző, toleráns viselkedés, és embertársainkért végzett önzetlen cselekedetek. Mindezt az alábbi tevékenységekkel igyekszünk a magyar társadalom szolgálatában megvalósítani: Lelki oktatás, Állat- és Környezetvédelem, Karitatív munka (szegényélelmezés).

Képgaléria

Videó