Bemutatkozás


„Öröm és teljesítmény”: a kollégium elvei és céljai

 

Az alapítás elsődleges oka az volt, hogy a jelenlegi „tömegegyetemi” képzésben a mennyiségi elv háttérbe szorította a közösséget és a kisközösségi szellemet. A közösség egyik legnagyobb erénye, hogy a közvetlen emberi kapcsolatok elmélyítésével olyan plusz (érzelmi, szociális) energiát, alkotóerőt szabadít fel, mely nemcsak a teljesítményt növeli mérhető módon, hanem a közösségi lét érzelmi átélésén keresztül a résztvevők személyiségfejlődését is segíti. A szakkollégium névadója, Mérei Ferenc (1909–1986) pszichológus és pedagógus szakember 1947-ben publikált Az együttes élmény című írásában már úgy fogalmazott, hogy a közösségben élés egyrészt azért fontos, mert annak kollektív teljesítménye messze meghaladja az egyéni teljesítmények összegét, másrészt pedig, mert a közösségi típusú emberi kapcsolat az, amelyben az egyén – társai lévén – megéli a szociabilitás, a társasság örömét, többletét. Mérei tehát a közösségi lét lényegét a – mottónknak választott – „öröm és teljesítmény” gondolatában fogalmazta meg: a kisközösségi lét az együttes munkán keresztül növeli az egyéni kreativitást és teljesítőképességet, míg a versengés, a teljesítés izgalmában keletkező feszültséget, fáradtságot feloldja a munka együttességének öröme.

Mire gyűjtünk?


A szakkollégium jelenlegi helyzetében nagymértékű támogatásra szorul, amelyből a szakmai fejlődést és az eddig is sikeres események szervezését folytathatja.


Mire használtuk fel?


A Méreinek óriási szerepe van abban, hogy az omladozó bölcsész- és társadalomtudományi képzés intézményrendszerében felkutassa a tehetségeket, és teret biztosítson a fejlődésükhöz, szakmai előmenetelükhöz, és egymással való összekapcsolódásukhoz. Szeretnénk folytatni ezt a tevékenységet!


Videó