Bemutatkozás


A Sorsod Borsod Alapítvány azért jött létre, hogy megpróbáljon jobb, mindenki számára élhetőbb helyet varázsolni a megyénkből. Alapvető probléma, hogy minden ötödik borsodi munkanélküli. Alacsony képzettségű emberek tömege áramlik a közmunka program csapdájába, ami persze még mindig jobb mint a munkanélküliség. Ezen próbálunk majd meg változtatni, rövidtávon képzésekkel és szociális alapon működtett állásközvetítéssel, hosszútávon pedig a "lifelong learning", azaz az egész életen át tartó tanulás elvének a terjesztésével. Ez magában foglal minden tanulást, művelődést, ismeret - és tapasztalatszerzést, amely az óvodás kortól a felsőoktatáson át egészen életünk végéig történik. Célunk a kulcskompetenciák és készségek elsajátításának elősegítése, egy a helyi fiatalokra szabott mentorprogrammal és a közösségi szociális munka eszközeivel. Szeretnénk egy elfogadóbb társadalomban élni, ahol az ózdi/borsodi jelző szitokszóból dicséretté változott az ország többi részén. Egy olyan pozitív társadalmi változás elindításán munkálkodunk, ami hosszútávon az ország egészének a javát szolgálja majd. Egy többlépcsős komplex program elindítását tervezzük az alapítvány látókörébe került hátrányos helyzetű családok számára, amelyben valódi, számukra is nyilvánvaló lehetőséget adunk a jelenlegi deprivált helyzetükből való kitörésre, a tudatos hosszútávú tervezés és kemény munka eszközeivel.

Mire gyűjtünk?


A legújabb kampányunk a kiskert program idősek számára. 

A kertprogramunk célja, hogy az egyre inkább elöregedő ózdi lakosság szociálisan rászorult részének nyújtson segítséget a kerti munkák elvégzéséhez. Igény szerint tanácsadás vagy a fizikai munka elvégzésében.

Kiemelt célja a projektnek a helyi időskorúak szociális segítése, az általuk már nem teljesíthető fizikai munkák elvégzésével saját tulajdonú kertjeikben.

A program egy fő kertmérnök munkatárs irányításával, helyi diákok és önkéntesek bevonásával valósul meg.  Önkéntekesek szempontjáből a helyi természeti adottságban rejlő lehetőségekre építve a program olyan mezőgazdasági és környezetvédelmi ismeretek gyakorlati elsajátítására ad lehetőséget, amely a szakirányú továbbtanulás irányába tereli a nevelési-oktatási intézmény tanulóit. A gyakorlati ismeretek átadásával párhuzamosan konstruktív életvezetésre nevelő tevékenységekkel a program kiemelten kezeli a résztvevők kompetenciáinak fejlesztését, a társas és szociális hátránykompenzációt. Közösségi programokkal hozzájárultunk a megfelelő értékrend kialakításához, az egyes magatartásformák megválasztására való felkészítés és az önkéntesség elterjesztése által.

 


Mire használtuk fel?


Terveink szerint a részben programban gyakorlati költségeit fedezzük majd belőle pl: benzin, eszközök stb plusz a fenmaradó részből a részvevő diákok számára biztosítunk előnyöket szociális szükség szerint.