Bemutatkozás


Egyesületünk, amely a szoptatástámogatás szakterületén leginkább felkészült szakembereket tömöríti, 1995 óta működik, 2002 óta közhasznú szervezetként.

 

Tevékenysége, amely elsősorban a szoptatással, szoptatás segítésével kapcsolatos oktatást, és ismeretterjesztést öleli fel egészségügyi szakemberek és családok részére, egyedülálló hazánkban. Ezen a területen oktatóink rendelkeznek az országban a legnagyobb tapasztalattal és szakmai múlttal. Évente többször is megszervezzük különböző szintű, akkreditált, 40 órás tanfolyamainkat, valamint belső továbbképzéseket és konferenciákat szervezünk tagjainknak és más egészségügyi dolgozóknak. Európában egyetlenként, a Semmelweis Egyetem szakmai partnereként laktációs szaktanácsadó szakirányú továbbképzést tartunk immár hetedik éve.

 

A laktáció kérdésköre kevés hangsúlyt kap az orvosképzésben csakúgy, mint az egészségügyi szakdolgozók képzésében, aminek következtében az egészségügyi szakemberek nem rendelkeznek sem elegendő ismerettel, sem megfelelő jártassággal ahhoz, hogy a szoptatási problémákat orvosolják. Ezért az egészségügyi szakemberek képzésére irányuló tevékenységünk hiánypótló.

 

Egyesületünk működteti a Szoptatás Portált, ahol a csecsemők és kisgyermekek egészséges táplálásával és gondozásával kapcsolatos információkat, továbbá magyar és idegen nyelvű szakmai anyagokat igyekszünk összegyűjteni mind a szülők, mind a szakemberek számára. Ez különösen azért jelentős, mert nagyon kevés a magyar nyelven hozzáférhető, korszerű szakirodalom. Ezen felül nyomtatott kiadványainkkal is igyekszünk elérni a várandós és szoptató édesanyákat és a szakembereket is. Honlapjainkat egy év alatt több mint 195 000 személy látogatta meg, Facebook oldalunknak pedig 2275 követője van.

 

Tagjaink telefonos, e-mailes és személyes tanácsadással szolgálnak az őket megkereső szoptató anyáknak. Honlapunkon közzétett, naprakész adatbázisunkban megtalálható munkatársaink elérhetősége, továbbá a szaksegítség gyors megtalálását segíti a honlapunkon kitölthető on-line kérdőív is. Az e-mailes és a telefonos tanácsadás ingyenes.

 

Három éve elindítottuk az önkéntes szoptatási segítők képzését is, azzal a céllal, hogy növeljük a szoptatás támogatás kérdéseiben jártas, támogató anyatársak számát, és ez által javítsuk a szoptatási arányokat.

 

Kódex-IBFAN Munkacsoportunk figyelemmel kíséri az anyatejet és szoptatást helyettesítő termékek reklámozását szabályozó WHO Kódex hazai megvalósulását.

 

Egyesületünk képviselteti magát a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságban is, amelynek kiemelkedő szerepe van a szoptatás támogatására létrehozott országos programokban. A Bizottság legfőbb tevékenysége a Bababarát Kórház Kezdeményezés hazai működtetése, amelyben tagjaink közül sokan felmérő biztosként is részt vesznek.

 

Terveink között szerepel olyan tananyagjavaslatok, minta tantervek elkészítése, amelyeknek segítségével lehetővé válik a szoptatással kapcsolatos ismeretek életkornak megfelelő szerepeltetése az óvodai, iskolai oktatásban.