Bemutatkozás


Egyesületünk jogutódjának tartja magát Szombathelyen 1904-ben megalakult Vakokat Gyámolító Egyletnek, valamint a Vakok Szövetsége 1952-ben megalakult Körzeti Csoportjának, mely később a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Vas Megyei Szervezeteként működött 2004-ig. Ekkor az országos átalakulás részeként Vas megyében is megalakult a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete mint kiemelkedően közhasznú szervezet. Az Egyesület tagja a Magyar Vakok és gyengénlátók Országos Szövetségének. Vas megye lélekszáma alacsony, így tagságunk létszáma is 300 - 350 fő között ingadozott a sok év során. Egyesületünk alapszabályban rögzített célja, hogy „ellássa a működési területén élő vakok és gyengénlátók egyéni és kollektív érdekvédelmét, ezen belül módot nyújtson számukra az érdekeik kifejezésére, lehetőséget teremtsen azok érvényesítésére és ellássa érdekképviseletüket". Ennek megfelelően az Egyesület Vas megye területén élő látássérültek érdekvédelmét, képviseletét, életviteli nehézségeik és problémáikkal kapcsolatos ügyek intézését vállalja. Az egyesület céljai elérése érdekében kapcsolatot tart fenn a meghatározó szerepet betöltő önkormányzati és társadalmi szervezetekkel. 

Az Egyesület szolgáltatásai:

 

- Érdekvédelem ellátása a tagok számára,
- Életviteli nehézségek leküzdésében segítségnyújtás,
- Felvilágosító tevékenység, rendszeres tájékoztatás szervezése. A tagság folyamatos tájékoztatása a számukra elérhető támogatások és szolgáltatások igénybevételének lehetőségéről,
- Fogyatékkal élők számára kiírt egyem pályázatok felkutatásában és megírásában történő segítségnyújtás,
- Hivatalos ügyek intézésében segítségnyújtás (nyomtatványok kitöltése, hivatalos iratok megfogalmazása, stb.),
- Munkalehetőségek felkutatása, terjesztése,
- A munkaerő-piacon történő elhelyezkedési esélyek növelése érdekében felnőttképző intézményekkel gőzösen - érdeklődés szerint - tanfolyamok szervezése,
- Lehetőség szerint anyagi támogatás szervezése és nyújtása,
- Látássérült diákok számára Braille, hangos, illetve elektronikus tankönyvek beszerzése,
- Szabadidős és kulturális programok szervezése (klubnapok, kirándulások, színházlátogatás, múzeumlátogatás, sportolási lehetőség),
- Segédeszközök (beszélő vérnyomásmérők, diktafonok, stb.) kölcsönzése,
- Segédeszközök beszerzése.

 

Klubhelyiségünkben működik egy jól felszerelt rehabilitációs konyha, melyben látássérült emberek által is használható konyhaeszközök találhatók. Az érdeklődőknek lehetősége van a főzés és a hozzá kapcsolódó műveletek „vakos" elsajátítására gyakorló vak háziasszony segítségével.

 

Mire gyűjtünk?


Egysületünk kiemelt feladatának tartja, hogy a tagjai kilépjenek az otthon zártságából, magányából, és közösségi életet éljenek. Ezért fontosnak tartjuk a közös programok szervezését, mint pl. kirándulások és klubdélutánok. Az elvesztett látás miatt nehezen tudnak mozogni a sorstársak, úgy a háztartásban, mint a hétköznapi életben. Ezért a tagjainkat tanítjuk a számítógép használatára, brei írásra, és a háztartás vezetés "vakos" fortélyaira.

A befolyó 1% felajánlásokból tudnánk támogatni a tagjaink számítógépes tanfolyamait, eszközök vásárlását, és a tanfolyamot vezetők díjazását.

A konyhánk jól felszerelt rehabilitációs, akadály mentesített konyha. Az 1%-ok hozzásegíthetik a vak tagjainkat, hogy újra hasznos tagjai legyenek a családnak, hisz újra el tudják látni a háztartási feladatokat, és visszanyerik az önállóságukat.

Érzékenyítő tréningeket szervezünk, ahol bemutatjuk, hogyan élnek a látásukat elvesztett személyek, milyen eszközöket használnak, ezáltal látó társainkat hozzásegítjük, hogy feloldójon az az egyik legnagyobb probléma, hogy hogyan tudnak segíteni a látásukban korlátozott személyeken.


Mire használtuk fel?


Mivel Önöktől eddig még nem kaptunk 1%-os támogatást, ezért ilyen felhasználás egyesületünkben még nem volt.