Bemutatkozás


                 Szim Salom - Hagyományok, a mában megélve

 

A Szim Salom Magyarország első progresszív zsidó hitközsége, és egyben az egyetlen, melynek női rabbi vallási vezetője van.
Sábáti és ünnepi istentiszteleteket, közösségi és kulturális programokat tartunk, de az érdeklődők oktatási és kreatív programjainkon is részt vehetnek. Mindezt egy sokszínű, befogadó, törődő közegben.

 

    Mindenki a maga módján

 

A progresszív irányzat ma a zsidó vallás legnagyobb lélekszámú ága. A Szim Salom a többi progresszív közösséghez hasonlóan a zsidó hagyományt a tanítás és gyakorlat élő, állandóan változó és fejlődő folyamatának tekinti. A zsidó hagyomány szerintünk soha nem volt teljesen uniformizált vagy tökéletesen konzisztens – hisz az egymást követő nemzedékek tapasztalatait és a különböző kultúrák hatását egyaránt magába építi, és úgy adja tovább a tudást. A 613 parancsolat egy része egy adott történelmi korhoz kötődik. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kellene a halachikus tradíciót megismerni, de azt tartjuk, hogy mindenkinek a maga tempójában kell haladnia saját vallási gyakorlatában. A progresszív zsidóság hitéletét és szertartásrendjét a hagyományon alapuló zsidó hitelvek és szertartásrendek egyik lehetséges formájának tartja, és folyamatos párbeszédre, partnerségre törekszik a többi irányzat képviselőivel.

 

    Otthonos és befogadó

 

Szervezetünknek fontos, hogy a nők, a férfiak és az LMBTQ közösség tagjai is azonos jogokkal és méltósággal vehessenek részt a vallási életben, így például az istentiszteleteken a nők és a férfiak együtt ülnek. A Szim Salomban azokat is szívesen látjuk, akik nem járatosak a zsinagógai liturgiában, vagy nem részesültek zsidó oktatásban.

A közösségen belül a zsidóság anyai ágon való öröklődésének a rabbinikus judaizmusban szabállyá vált elve mellett elismerjük a zsidóság apai ágon való öröklésének ősi, bibliai elvét is. Programjaikon szívesen látunk mindenkit, aki megismerkedne a progresszív zsidósággal, származástól és vallástól függetlenül.
 

„Itt önzetlen szeretetet, elfogadást kapunk. Sokat tanulunk egymástól, és ettől ez tényleg olyan, mint egy igazi család, amiben nekem sosem volt részem” – /a közösség egyik tagja/

 

„Fontos, hogy meg tudjuk mutatni, hogy a zsidóság a vallás örömteli megélésre is tud alapulni” –  /Guba Gergely, a Szim Salom Hitközség elnöke/

 

 

Képgaléria

Videó