Nem szükségszerű, hogy tragédiaként éljük meg a mostani helyzetet, sőt, minden körülményt – legyen az kedvező, vagy kedvezőtlen - felhasználhatunk új utak felfedezésére – mondja Hargitai Gábor, a Buddhista Misszió Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösség rendtagja.

Hogyan változtatta meg közösségük életét a vírusválság?
 
Amikor a járvány megjelent, igyekeztük a lehető legjobbat kihozni ebből az új helyzetből. Nagyon gyorsan sikerült egy olyan rendszert kialakítanunk, ami az egyházunk működése szempontjából a jövőre nézve is meghatározó lehet: régóta fontolgattuk online oktatási programok beindítását, és a koronavírus most katalizálta ezt a folyamatot. Az összes központunkat be kellett zárnunk, nem tudunk találkozni, viszont azt nem szerettük volna, hogy a közösségünk tagjai inspiráció nélkül maradjanak. Ezért most youtube-on követhetők a tanítások, meditációs gyakorlatok vagy akár a fontosabb ünnepségeink. Külön érdekesség, hogy a rendünk szellemi vezetője német nyelven tartja a tanításokat, amit a magyar tagok szinkrontolmáccsal hallgatnak, így ennek az egésznek van egy „közösségösszekovácsoló” ereje is.
 

Az érdeklődők hogyan tudnak ezeken részt venni?
 
Létrehoztunk egy regisztrációs felületet, ahol az érdeklődők megadják az elérhetőségüket, ahova aztán minden tanítás előtt elküldjünk egy weboldal-linket, melyre kattintva követhető az előadás.

Mennyire vált be ez az új „módszer”?

Azt vesszük észre, hogy többen vesznek részt ezeken a programokon, mint előtte az „offline” alkalmainkon. Olyanok is követik, akik korábban a fizikai távolság vagy egyéb akadályoztatás – például betegség – miatt lemaradtak róla. A visszajelzések is azt erősítik meg, az emberek nagyon örülnek, hogy így be tudnak kapcsolódni és erőt meríthetnek ezekből a foglalkozásokból ezekben a nehéz időkben. Ez egy nagyszerű fejlődés, előrelépés számunkra, amit a későbbiekben, ha visszaáll az élet természetes ritmusa, folytatni fogunk. 
 
 
A buddhizmustól nem áll messze a befelé fordulás, a világ csöndes szemlélése. Egy ilyen kényszerhelyzetben ez segíthet?

Érdekes kutatási téma lehetne, hogyan éljük meg mi és hogyan élik meg azok a bezártságot, akik szeretik a csendes szemlélődést és akiket nem zavar az egyedüllét. Én úgy érzem, a mi közösségünkben a bezártság önmagában nem akkora tragédia, ha ez nem társul például jelentős gazdasági veszteséggel vagy egészségi problémákkal. Ha követjük a buddhizmus szellemi tanításait, akkor felmerül egy olyan nézőpont is, hogy mindezt hogyan tudjuk a szellemi útunk épülésére fordítani. Mi éppen abban igyekszünk támogatást nyújtani, hogy az emberek megszabaduljanak a szorongásaiktól és pozitív energiák szabaduljanak fel bennük.
 
 
Szerveztek-e valamilyen segélyakciót a lakosság egészségügyi vagy más szempontból különösen veszélyeztetett részének?

Az emberek mozgási lehetősége korlátozott, ez alól az egyház tagjai sem jelentenek kivételt. Igyekszünk a lehető legtöbb emberhez eljutni, a legszélesebb körben hozzférhetővé tenni azokat a gondolatokat, módszereket, amelyek által ez a stresszes helyzet könnyebben kezelhetővé válik. Azt gondolom, hogy sokaknak erre a szellemi, spirituális támogatásra van szükségük, ami egyben egyházunk fő küldetése is.
 
 
Mik lesznek a legfontosabb tennivalók, ha véget ér a járvány?

Egyik legfontosabb projektünk a budapesti sztupaépítés. A járvány miatt el kellett halasztanunk az alapkőletételi szertartást, de a kertrendezési munkálatok javában zajlanak. Reményeink szerint hamarosan a nehézségek ellenére is felépül. Ez nagyon fontos számunkra, hiszen a sztupa a Buddha megvilágosodásának szimbóluma. A terület mellett sikerült újabb telkeket is megvennünk, oda olyan épületeket tervezünk, amikben majd lehetőség lesz akár egyéni, akár csoportos meditációs elvonulásokara. A soproni központ felújítása is szinte teljesen véget ért, még egy-két apróbb tennivaló van az épület körül. Szeretnénk, ha ezt a közösségek minél előbb újra be tudnák lakni. Ez a központ szimbolikus jelentőségű, ugyanis több buddhista iskola képviselői is használják, megmutatva, hogy a különböző irányzatok jól megférnek egy fedél alatt, mi több, remekül kiegészítik egymást. Még keresztény hívők is örömmel szoktak részt venni egyes programjainkon és fedezik fel a vallásaink között a kapcsolódási pontokat. Összességében úgy gondolom, a járvány után nem a járvány előtti állapotokhoz fogunk visszatérni, hanem egy magasabb szinten végezzük majd a munkánkat: a megszokott programjaink mellett az online közvetítéseket is folytatjuk.
 
Támogassa az elismert egyházaknak felajánlható 1 százalékával a Buddhista Misszió Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösségét! Technikai szám: 0341