Az idős, beteg kutyáknak van a legkevesebb esélyük arra, hogy örökbe fogadják őket, és utolsó éveiket egy szerető gazdi mellett tölthessék. A Vigyél Haza Alapítvány azt a nemes feladatot vállalta magára, hogy ezeknek a kutyáknak is méltó életet biztosítson.
 
Nem túl jók a kilátásai azoknak a kutyáknak, akik az Illatos úti telepre kerülnek. Ha nincs, aki haza vigye őket, akár éveket tölthetnek egy sötét kennelbe zárva, anélkül, hogy megtapasztalják, milyen is egy gazdival az élet. A tartósan beteg vagy nem kellően szocializált kutyákat szinte lehetetlen örökbe adni, pedig egyetlen állat sem menthetetlen, mindegyik megérdemelne még egy esélyt. 
 
A Vigyél Haza Alapítvány 14 évvel ezelőtt alakult azért, hogy segítsen ezeken a kiszolgáltatott állatokon. Eddig több mint ezer kutyát mentettek meg, kreatív kampányaikkal pedig a felelős állattartásra és az örökbefogadás fontosságára irányítják a figyelmet. Olyan megoldásaikkal, mint az országosan működő, ingyenes mikrochip leolvasó hálózat, a Vigyél Haza kutyakereső applikáció vagy a kezdeményezésükre készült Kutyakötelesség kézikönyv sok gazdátlan és elkóborolt kutyán segítenek.
 
Kiemelt céljuk az Illatos úti gyepmesteri telepre kerülő, ill. a Budapesten kószáló idős kutyák gondozása, a lelkileg vagy fizikailag sérült kutyák gyógyíttatása, valamint a legjobb helyre történő örökbeadása. 

A kutyák örökbe adásáért nem kérnek pénzt, a lényeg, hogy mindegyik állat számára a legkörültekintőbben válasszák ki a gazdát. Az érdeklődők sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy egy kutya hosszú évekre szóló elköteleződést jelent. A Vigyél Haza igyekszik mindenre felkészíteni a leendő gazdikat, a honlapon a kutyusokhoz ajánlást fogalmaznak meg, hogy ne legyen félreértés, a gazdik is tudják, hogy mire számítsanak.
 
A nagy fekete, öreg kutya
 
“A legnehezebb a közepes vagy nagy termetű, fekete, idős, beteg kutyusokat örökbe adni. Érdekes, hogy az öreg kutyák befogadására inkább a fiatalok nyitottabbak, ők gyakrabban választják az életük végén járó állatokat” - jegyzi meg Óvári András. “Pedig egy idős kutya nagyon hálás és hamar kötődni kezd, szó sincs arról, hogy erre már ne lenne képes. Emellett nyugodtabb, kiszámíthatóbb is, és már nincs akkora mozgásigénye sem.”
 
A Vigyél Haza Alapítvány büszke arra, hogy náluk szinte egyáltalán nem visznek vissza kutyát, hiszen alaposan körbejárják, hogy melyik gazdihoz melyik kutyus illik. Ha valaki haszonállatként tekint a kutyára, amely cserélhető, pótolható, annak nem adnak örökbe. Gazdinak azokat az embereket keresik, akik családtagként kezelik őket.
  
Örökbeadás előtt sokszor vannak a kutyusok ideiglenes befogadóknál. Ez azért is fontos, mert így tapasztalatot lehet szerezni egy kutyáról: milyen a természete, szobatiszta-e vagy sem, elfogadja-e a pórázt stb. Olykor az is előfordul, hogy az ideiglenes gazdiból örökbefogadó lesz.
 
Újra bízni az emberekben
 
A legtöbb idős kutya, aki az Illatos úton él, már többször csalódott. A cél az, hogy ők is megtanuljanak újra bízni az emberekben. 
 

“Sok olyan állat van, amelyik lelkileg vagy fizikailag sérült, őket rendbe kell hozni, és ez nem kis munka, akár egy évbe is telhet, amíg egy kutya meggyógyul. Az alapítvány munkáját, ha kell, szakemberek segítik, kapcsolatban vagyunk viselkedés terapeutával, de az egyetemi etológia tanszékkel is”- meséli Óvári András.
 
Az alapítvány a legtöbb pénzt a műtétekre, gyógyszerekre és utógondozásra költi. Egy egyszerűbb csonttörés utáni műtét is több mint százezer forint. Az adó egy százalék felajánlásokból befolyt összeg hatalmas segítség számukra, ennek teljes egészét gyógyításra, gondozásra költik. 
 
A kutyák az alapítvány jóvoltából már nem kerülnek vissza az Illatos útra, hanem gondozásukban maradnak, amíg gazdára nem találnak.
 
Nehéz helyzetben vannak azok a kutyák is, akik a járvány alatt maradtak gazdi nélkül. Idős gondozójuk meghalt, és gyakran az örökösök adták le őket az Illatos útra. A Vigyél Haza Alapítvány gondozásába vette ezeket az állatokat is, és önkénteseivel azon dolgozik, hogy az idős árváknak új gazdit szerezzen. Jelenleg a megfelelő gondoskodást panzióban történő elhelyezéssel tudják biztosítani számukra.
Persze ha kell, életük végéig biztosítják egy-egy nehéz sorsú, idős állat számára a boldog és gondtalan öregkort. Ehhez azonban szükséges a jó érzésű emberek támogatása is, hiszen egy idős állat ellátása nem csupán több törődéssel, de magasabb költségekkel is jár.
 
Ha a Vigyél Haza Alapítvány munkáját támogatja, azzal árva, idős állatok mindennapjait teheti boldogabbá!