"Próbáltam aludni szennyestartóra vagy Rebeka ágyának a szélére borulva, mert a 2x3m-es steril boxban csak egy szék fér el a szülőnek. Sokszor már annyira fáradt voltam, hogy úgy éreztem, egyszerűen nem bírom tovább!"
 
Rebeka 9 hetet töltött a steril boxban, szülei ezalatt egy percre sem akarták egyedül hagyni - egymást váltották az ágya mellett.
 
 
Hozzájuk hasonlóan a legtöbb szülő éjjel-nappal a gyermeke mellett szeretne lenni a kórházban. Különösen, ha súlyos, életveszélyes betegségről van szó, amikor bármelyik pillanatban változhat a kis beteg állapota.
 
 

Alvás széken, autóban

 
Ma már minden gyereknek joga van ahhoz, hogy a szülő mellette tartózkodjon a kezelések alatt, sőt akár éjszakára is. Azonban a kórháztól távol élők számára ez sokszor megoldhatatlan. Főleg akkor, ha hosszú hónapokat kell az otthontól távoli intézményben tölteni.
 
Ezzel a problémával néznek szembe a családok, ha daganatos vagy más életveszélyes betegség miatt a gyermeknek csontvelő-transzplantációra van szüksége. Erre a budapesti Szent László Kórházban van lehetőség - itt tehát az ország minden részéről kezelnek gyerekeket.
 
“Olyan betegeket gyógyítunk, akik súlyos, életveszélyes alapbetegségük miatt már sok kezelésen vannak túl, szervezetük és lelkük megviselt. Szüleik évek, hónapok ápolják, gondozzák őket és aggódnak értük minden pillanatban. Ebben a nehéz élethelyzetben kerülnek hozzánk, sokszor nagyon kimerülten, utolsó lehetőségként kapaszkodnak belénk.” - meséli az osztály működéséről Dr. Kriván Gergely főorvos.
 
A kritikus helyzetben lévő családok korábban kénytelenek voltak elszakadni egymástól és a gyermektől, ha pedig a kórház közelében akartak lenni, az autóban vagy a gyermek ágya melletti széken próbáltak meg aludni.
 
 

780 család otthona

 
Mindez bő 15 évvel ezelőtt változott meg: akkor hozták létre a kórház területén a Démétér Házat. Kezdetben csupán egy 6 szobából álló anyaszálló volt, ám hatalmas társadalmi összefogással és elkötelezett munkával mára 14 apartman várja itt a családokat. A szépen berendezett lakóterek mellett pedig két közös konyha, tanulószoba, tornaterem, pszichológus foglalkoztató, játszószoba teszi teljessé az itteni rehabilitációt.
 
“A gyerekek a kórházban már azt várják, hogy mikor költözhetnek át ide. Tudják, hogy itt kényelmes ágy és sok játék várja őket, és egy hatalmas lépést tehetnek a hazavezető úton" - meséli Sedlák Gabriella, a Démétér Alapítvány vezetője.
 
 
Tavaly az adó 1% felajánlásoknak köszönhetően végre a kert is megújulhatott, így a Démétér Ház most már kívül-belül olyan, mint egy mesebeli hely a kórház falai között.
 
Eddig 780 család talált itt otthonra a kórházi kezelések alatt: többnyire 3 hónapot töltenek itt, de volt olyan, aki két évig lakott a Démétér Házban.
 
“Fél évet töltöttünk Nálatok, hatalmas segítség volt a családunknak, hogy Zénóhoz közel lehettünk, és otthonos körülmények között gyógyulhattunk. Zénó emlékeiben élnek a Nálatok szerzett élmények, melyekre jó szívvel gondolunk vissza.” - írja Zénó anyukája.
 
 

Minden, ami a gyógyuláshoz kell

 
A Démétér Alapítvány egyedülálló, komplex segítséget nyújt a családoknak: nemcsak azt biztosítják, hogy a szülők a gyermekük mellett lehessenek a kórházban, hanem mindent megadnak, amire szükségük lehet, hogy nekik csak a gyógyulásra kelljen koncentrálniuk. Tanítók és pszichológus foglalkozik a gyerekekkel, programokat szerveznek nekik. Mivel sok a rászoruló család, akik a betegség miatt még nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek, az Alapítvány biztosítja itt az ágyneműt, a konyhai eszközöket, törülközőt, tisztítószereket… mindent, ami a hétköznapi élethez szükséges. Ha pedig kell, a munkatársak abban is segítenek, hogy anyagi támogatást kapjanak a családok.
 
“Nem is tudom, mi lett volna, ha ez a HÁZ nem lett volna... Nekünk 11 éve nyújtott hosszú hónapokig igazi OTTHONT, és biztonságot!” - emlékszik vissza Rebeka anyukája.
 
A Démétér Alapítvány következő terve egy rehabilitációs központ létrehozása, ahol a kórházból való hazatérés után is segíthetik az érintetteket. Ehhez egy meglévő ingatlant újítanak fel - a munkálatok több mint 100 millió forintba fognak kerülni.
 
“Szeretnénk ennek az összegnek a nagy részét az adó 1%-os bevételből fedezni, mivel ez a felajánlóknak nem jelent plusz kiadást, így bárki tudja támogatni a központ létrejöttét, akinek van személyi jövedelemadója.” - fogalmazza meg Sedlák Gabriella, az alapítvány vezetője.
 
Az adó 1%-ról még május 22-én éjfélig lehet rendelkezni a Démétér Alapítvány javára.
Adószám: 18256110-1-43