A mindennapok gondozási és nevelési feladatainak ellátássa mellett egy nagy álom megvalósulásához is kéri a támogatást a közel 30 éve az állatokat segítő alapítvány.
 
A 2017-ben fenállásának 25 éves évfordulóját ünneplő Rex Kutyaotthon Alapítványnál sűrű időszakot élnek. Bár a hagyományosan május elejére meghirdetett Felelős Állattartás Napja nevű rendezvényüket elmosta az eső, így is jutott program a részvételükkel a hétvégére: az Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztiválon a négylábúakat és gazdáikat invitálták egy könnyed 2 km-es táv megtételére.
 
 
Bő egy hónap múlva pedig elindul a nagy nyári sürgésforgás az alapítvány Állatszigetén, elkezdődnek a 6-14 éveseknek szervezett egyhetes természetvédelmi táborok, amiből összesen hét lesz az iskolai szünetben és már mind  betelt.
 
„Nagyon szerteágazóak a feladataink, miközben hetente hat napon nyitva vagyunk a látogatók előtt, ennek az emberi és így anyagi feltételeit is biztosítani kell”– szemlélteti Kállay Rita ügyvezető, hogy az átlagos hétköznapokon is van teendő bőven. Az 1 százalék náluk tényleg létszükséglet, a Rex Kutyaotthon Alapítvány működési költségeinek mintegy 70 százalékát fedezik. Ezek segítségével az elmúlt években 8 ezer négylábú került szerető gazdához, az oktatóprogramokon közel 20 ezer kisdiák vett részt. Örökbefogadási központjuk a két kutyatartó és egy macskatartó épülettel közel 250 bajbajutott állatnak biztosít kulturált, európai színvonalú átmeneti szállást és örökbeadási lehetőséget – szinte mindig teltházzal futnak.
 
 
Minden évben kisebb-nagyobb fejlesztéseket is próbálnak megvalósítani a lehetőségeikhez mérten. 2017-ben a kisállatok (elsősorban sünök, madarak) elhelyezésére szolgáló vadudvarukat korszerűsítették, tavaly pedig az Állatszigeten végeztek felújításokat. A kéthektáros Állatszigetet az állatvédelem modern, előremutató formáinak hazai népszerűsítésére hozták létre 2004-ben, mára az ország egyik legfontosabb állat- és természetvédelmi központjává vált. „Az ilyen és ehhez hasonló nagyobb munkálatokat saját erőből nehezen tudnánk finanszírozni, az állatszerető emberek és támogatóink segítségével azonban összejött” – mondja Kállay Rita.
 
 
Ehhez kapcsolódóan van egy nagy álmuk is. „Öt éven belül szeretnénk létrehozni egy oktatóközpontot. Úgy gondoljuk, ezzel még korszerűbb körülmények között tudnánk végezni a munkánkat, hogy hosszú távon minél kevesebb állat szoruljon segítségre. Aktívan dolgozunk azért, hogy a felelős állattartás és az állatvédelem magától értetődővé váljon Magyarországon.”
 
 
Végül egy érdekes tényre akadok a honlapjukon: „Az elmúlt évek statisztikái szerint az adózók közel fele nem rendelkezik személyi jövedelemadójának 1 százalékáról, így óriási összegtől, 6-8 milliárd forinttól esnek el a civil szervezetek, iskolai és kórházi alapítványok évente.” Pedig – ahogy szintén az oldalukon írják – a felajánlás nekünk semmibe sem kerül, számukra viszont életet, egészséget, örömet...