Mivel a NAV a nyilvántartásaiban szereplő munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatások alapján állítja össze a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, a külföldi munkáltatók kifizetéseit nem látja, ezért ezek a jövedelmek az szja bevallási tervezetbe nem kerülnek bele.
 
A külföldről származó jövedelemmel az szja bevallási tervezetet tehát a magánszemélynek kell kiegészítenie. 
 
A külföldről származó jövedelem esetén a két legjellemzőbb:
 
1. a jövedelem külföldi munkavégzés során keletkezik vagy
2. külföldről származó tőkejövedelemről (osztalék, kamat, árfolyamnyereség stb.) van szó
 
Ha a külföldi munkaviszonyból származó jövedelem a külföldi munkavégzés államában adóköteles, Magyarországon erről nem kell még egyszer bevallást benyújtani, kivéve ha egyéb olyan jövedelem volt az adott évben, amely itthon adóköteles.
A külföldi munkavállalás utáni adózásról itt is írtunk korábban.
 
 
Azoknak a magánszemélyeknek, akiknek tőkejövedelme származik külföldi forrásból, ezen jövedelmeket is be kell mutatni a magyar szja bevallásukban. Annak megállapításához, hogy melyik országban kell adót fizetni az adott jövedelem után (külföldön, Magyarországon, vagy mindkét helyen), egyrészt meg kell vizsgálni a magyar személyi jövedelem adó törvényt, másrészt pedig a Magyarország és a külföldi ország közötti nemzetközi egyezményt is. Az osztalékot pl. mindkét helyen terhelheti adókötelezettség.
kép forrása: www.exchangerates.org.uk
 
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya