A NAV által elkészített szja bevallási tervezeteket körülbelül 250 ezer magánszemélynek kell majd kiegészítenie az adóhatóság nyilvántartásában nem szereplő jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel.
 
Az szja-tervezet kiegészítését az őstermelőknek, az áfát fizető magánszemélyeknek és a nem kisadózó egyéni vállalkozóknak minden évben meg kell tenniük.
Azoknak is ki kell egészíteni a tervezetet május 20-ig, akik külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmekben részesülnek.
 
Változásokat okozhat az szja bevallásban, hogy a gyakran előforduló távmunka miatt sokan a munkáltató országától eltérő országban végeztek munkát tavaly. Ha a külföldön végzett munka 183 napnál rövidebb időszakra korlátozódott, az adóztatási jog visszakerülhet az adóügyi illetőség szerinti országba. Ha tehát valaki ilyen esetben a munkáját tavaly többségében Magyarországon végezte, akkor a 2020-as jövedelemadóját itt kell megfizetnie.
A kiküldetésben dolgozó munkavállalók esetében is előfordulhat, hogy a lezárások miatt a tervezett időszaktól eltérő ideig kellett a munkáltató országán kívül dolgozni. Ilyen esetben is érdemes felülvizsgálni az érintett munkavállalók tavalyi magyarországi adókötelezettségét.
forrás: hvg.hu
 
 
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya