Bemutatkozás


A „Segíts másoknak, akkor más is segít rajtad”- jól ismert mondás jegyében az Egyesület tagsága segítséget kíván nyújtani a hallássérült (siket és nagyothalló) sorstársaknak, hogy saját kezükbe vehessék sorsuknak irányítását.
 
A/ Az egyesület tagjai „élő például” szolgálnak, érzelmi támogatást nyújtanak a sorstársaknak a megváltoztathatatlan elfogadásában. Az önsegítő csoport kimozdítja az érintetteket elszigeteltségükből, megelőzve ezzel a depresszió kialakulását. Erkölcsi és pszichés támogatás nyújtása egymásnak. Segítség az elmagányosodás ellen, az elszigeteltségből való kimozdítás céljából összejövetelek szervezése.
B/ A csoport határozottabban képviselheti az egyént hivatalos fórumokkal szemben, nagyobb befolyást gyakorolhat a hivatásos gondozási rendszerre.
C/ További cél, a szabadidő hasznos eltöltése és ennek keretében:
a) egészségmegőrző, betegség megelőző,
b) nevelő-, oktató-, képességfejlesztő, ismeretterjesztő,
c) kulturális- és
d) szabadidős sporttevékenység.
D/ Információkérés minden szakterületről, ahol rendelkeznek hallássérült emberek életminőségét javító lehetőségekkel, elképzelésekkel, megoldásokkal. Ezen információk gyors eljuttatása a sosrtársaknak: honlapon, újságban, elektronikus hírlevélben.
E/ Tapasztalatszerzés a volt szocialista országok nehéz helyzetben lévő, hallássérültekkel foglalkozó szakembereinek és civil szervezeteinek eddigi munkájáról. Lehetőségek keresése a kölcsönös cserekapcsolatok kialakítására, együttműködések kötésére, hogy együttesen nyomozzanak a fejlett, nyugati államokban már kialakult hallássérülteket segítő szolgáltatások után.
F/ A HARKE alapító tagok közül többen születésüktől, vagy kisgyerekkoruktól hallássérültek (siketek vagy nagyothallók). A HARKE-ba jelentkező sorstársak közül többen tapasztalták, hogy milyen különbségek vannak a neveltetés, az életmód, a szemlélet tekintetében a halláshiánnyal rendelkezők között. Az oka az információ hiányból származó tájékozatlanság, amit a hallássérült kisgyermekek esetén fejlettebb módszerekkel, más, a gyermekre odafigyelő, gazdagabb országokban már ismert és fejlődő szakszerű pedagógiai foglalkozásokkal személyre szabottan fejleszthetőek. Erre a célra szakembereket keresnek. Tájékoztatásokat adnak a hallássérült kisgyermeket nevelő szülőknek (a kicsi koruk óta hallássérült, de már felnőtt) a sikeres siket illetve nagyothalló sorstársak.
http://www.harke.hu/alapszabaly/

Mire gyűjtünk?


Legfontosabb számunkra a különböző hallásmaradvánnyal élők igényeik szerinti segítése. Azaz, ha egy siket ember, ha beszélni tud jobban, és így érti meg a társát, akkor ezen a nyelven, az élő beszéddel szeretne információt kapni. Ebben segíthetnek a beszédterápiás fejlesztések, a maradék hallás erősítése.
Vannak sorstársaink között akik a jelnyelvet használják előnyben.
 
Igyekszünk a komplex kommunikációt fejlesztő tréningekhez támogatást szerezni, és ezzel néhány rászoruló több hónapos felkészítését segíteni. Ezzel párhuzamosan egy több érintetthez eljutó ismeretterjesztő tájékoztatók szerveződnek, hogy mielőbb egy közös fórumon, a hallássérült személyeket képviselő, mindenhol már létező kis szervezetekkel találkozhassunk, Közösen hallassuk a hangunkat, és akár magánszemélyként, akár egy szervezet tagjainak nevében igényeinket elmondhassuk!

Képgaléria

Videó