Bemutatkozás


NOÉ Állatotthon Alapítvány

 
Magyarország legnagyobb állatotthonaként 1992 óta végezzük a bajba jutott, megkínzott, balesetet szenvedett állatok mentését. Jelenleg 8 és fél hektáros állatmenhelyünk jelenleg több mint 1.000 kutya, cica, malac, kecske, juh, nyuszi, tengerimalac, csirke, kacsa, liba, páva, vaddisznó, mosómedve, ormányos medve, borz, ló, póni, szamár, láma, díszmadár, galamb, varjú, egerészölyv, teknős, hüllő és szarvasmarha, majom és még sok másféle állatfaj átmeneti, vagy - sok esetben - végleges otthona.
 
 
 

Nálunk nincs altatás

 
A "bicebócák", a "vaksik" is teljes életet élhetnek állatotthonunkban, ahol külön részleget alakítottunk ki az idős állatoknak és azoknak a kutyáknak, akik valamilyen korábbi trauma miatt nem képesek beilleszkedni kutyatársaik és az emberek közé. Utóbbiak a "Lelkibeteg Udvar" lakói, akiket korábban bántalmaztak, megkínoztak és akiket a szakembereknek nem sikerült rehabilitálniuk olyan mértékben, hogy gazdához adhassuk őket.
 
 

Állatmentés és egyéb tevékenységek

 
Állatmentő szolgálatunk elsődleges célja az utak mentén elütött és sorsukra hagyott, vagy más módon bántalmazott, sérült állatok azonnali állatorvoshoz juttatása és megfelelő ellátásban való részesítése.
Gyakran riasztanak minket állatkínzások kapcsán is; ilyenkor nem csak az állatról kell gondoskodnunk, hanem arról is, hogy a bűncselekmény elkövetője ellen eljárás induljon.
 
 

Katasztrófacsoport

 
Katasztrófacsoportunk folyamatosan rendelkezésre áll az állatokat sújtó természeti vagy ipari katasztrófák esetére; az Állatvédelmi Katasztrófamentő Csoport tagjaként aktívan részt vettünk például 2001 tavaszán a beregi, 2002 nyarán a dunai árvíz Budapestet és környező településeit érintő szakaszán és a Gemenci erdő vadjainak mentésénél is. De vezető szerepünk volt 2010-ben a "vörös iszap katasztrófa" helyszínén bajbajutott állatok mentésében is, ahogy az elmúlt évek egyre súlyosbodó árvízi és belvízi katasztrófa helyzetekben is.
 

Oktatás

 
Egyik legfontosabb célkitűzésünk az oktatási szférában való részvétel és a társadalom szemléletváltozásának elősegítése, a felelős állattartásra nevelés. Ennek keretein belül 2004 tavaszától elindult Állatvédelmi Oktató Programunk, melynek részeként általános és középiskolás csoportok "kihelyezett" biológia óráikat állatotthonunkban tartják, illetve iskolanapokra, osztályfőnöki órákra látogatunk el állatorvosokkal. Fontosnak tartjuk, hogy már egész kis korban megkezdődjön a gyermekek állat- és természetszeretetre való nevelése, és hogy minden fiatal megismerkedhessen a felelős állattartás alapjaival, a kedvencként tartott állatok szükségleteivel, igényeivel.
 
 

Speciális programjaink

 

MiniMenhely projekt

 
2004 tavaszán elindult egyik legnagyobb programunk, a MiniMenhely-projekt. A program egyedülálló kezdeményezés hazánkban, melynek célja a sintértelepekre került, altatásra ítélt és megkínzott állatok szervezett mentése, rehabilitációja és új gazdához juttatása. A MiniMenhely-program alapítványunk eddigi legnagyobb költségvetéssel működő projektje, hiszen a sintértelepekről az esetek nagy százalékában betegen kerülnek ki az állatok és gyakran hónapokig tartó kezelést igényelnek, mielőtt beköltözhetnek a menhelyre, ahol önkéntesek és szakemberek végzik további - gyakran rengeteg időt és türelmet igénylő - testi-lelki rehabilitációjukat.
 
 
Bár a program eredetileg a fővárosi gyepmesteri telep kutyáinak mentésére jött létre, az elmúlt években tevékenysége jelentősen kibővült és jelenleg az ország összes gyepmesteri telepéről is menti a rászoruló ebeket, különös tekintettel a balesetesen, sérülten, vemhesen és fogyatékkal bekerülő állatokra. Bővebb információ a program önálló weboldalán található, a www.minimenhely.hu címen.
 
 

Fajtatiszta kutyák mentése

 
A keverékkutyák mentésén túl, a NOÉ Állatotthon néhány fajtatiszta kutyafajta mentését is végzi. A felelőtlen szaporítók kezei közül kikerülő beteg, viselkedésproblémás egyedek, az utcán befogott, vagy sintértelepekre kerülő fajtatiszta kutyák, a megunt, elhanyagolt állatok hatalmas száma mutatja, hogy nagy szükség van erre speciális tevékenységre is.
 
 
 
 
Boxer
 
 
2006 őszétől Boxer fajtamentő csoportot is "üzemeltetünk", mivel hazánkban e fajta mentésére még semmilyen más szerveződés nem volt. Hogy erre mekkora igény van, azt az is tanúsítja, hogy a csapat rengeteg megkeresést kap sintértelepeken, menhelyeken, rossz körülmények között szenvedő boxerekkel kapcsolatban; még Szerbiából és Romániából is mentettünk boxereket. Bővebben a programról:www.boxermentes.hu
 
Angol és Francia Bulldog
 
 
A NOÉ Állatotthon Alapítvány Bulldog fajtamentő csoportja 2009. januárjában alakult, de a fajtamentés már korábban elkezdődött a fajtaszerető önkéntesek áldozatos munkájának és anyagi hozzájárulásának köszönhetően.
 
Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a fajtamentő csoport munkájára nagy szükség van, hiszen a bulldogok - különösen az angol és francia bulldogok - már egy ideje "divatkutyának" számítanak. Ezzel pedig sajnos együtt jár a felelőtlen szaporítók tömeges megjelenése, az ellenőrizetlen állományokból származó genetikai rendellenességekkel, betegségekkel küzdő állatok nagyszámú megjelenése a piacon és ezzel együtt a menhelyeken, az utcán, a sintértelepeken.
A Bulldog fajtamentő csoport honlapja: http://www.bulldogmentes.hu/
 
Csau-csau
 
 
A Csau-csau Fajtamentő Csoport hivatalosan 2009 májusában alakult. Igaz, hogy a csauk esetében is már sokkal korábban részt vett az alapítvány a bajba került kutyák mentésében és az évek során tapasztaltak bebizonyították számukra, hogy a fajtamentés megszervezésére itt is nagy szükség van.
A fajta adottságaiból következik, hogy a csau-csauk mentése nem könnyű feladat, hiszen a csauk un. "egygazdás" kutyák. Gazdájukat egy életre választják ki, hozzá minden körülmények között ragaszkodnak, éppen ezért a gazdájuktól való elszakadás gyakorlatilag sokkot jelent e nagyszerű állatok számára. Rengeteg energiát, türelmet és elszántságot igényel, hogy egy lelkileg megtört csau-csau újra bízni tudjon valakiben - emiatt a rehabilitációjukra szánt idő szükségszerűen jóval hosszabb, mint sok más kutyafajta esetében. Természetesen a következetes, szeretetteljes és türelmes viselkedés hatására ez a fajta is képes megnyílni és újra bizalmába fogadni az embert.
A Csau-csau fajtamentő csoport honlapja: www.csaucsaumentes.hu
 
Cane Corso
 
A NOÉ Állatotthon Alapítvány Cane Corso Fajtamentő Csoportja 2009 tavaszán kezdte meg működését. Bár a cane corso egyelőre nem fordul elő tömegesen hazánkban, a fajta mégis egyre népszerűbb a családi kutyák rajongói körében. Ahogy a hazai állomány száma nő, úgy egyre gyakrabban fordul elő, hogy valamelyik cane corsonak sürgős segítségre van szüksége.
A fajtamentő csoport elsődleges célja, hogy az azonnali segítségre szoruló kutyákat megmentse, elhelyezésükről, kezelésükről, rehabilitációjukról gondoskodjon, majd szerető gazához juttassa őket.
A Cane Corso fajtamentő csoport honlapja: http://www.canecorsomentes.hu/
 

ÁLLATAINK ÉLETE AZ 1 %-ON MÚLIK! RAJTAD MÚLIK!

KEDVES ÁLLATBARÁT!

 
Alapítványunk a személyi jövedelemadó 1%-ból működik, ez a legnagyobb bevételi forrásunk, állatmentő munkánkat szinte teljes egészében ebből fedezzük.
 
 
Örömmel tapasztaljuk, hogy állatotthonunk munkájának elismeréseképpen évről évre több adózó gondolja úgy, hogy adója 1 %-ával a NOÉ Állatotthon Alapítvány tevékenységét támogatja. Nagyon köszönjük, és reméljük, hogy idén is számíthatunk támogatásukra, hiszen jelenleg több mint 1000 állatról gondoskodunk!
 
 
Időközben nemcsak Budapest, de Magyarország legnagyobb állatotthonává nőttük ki magunkat, ahol minden állat kap egy esélyt, sőt ha szükséges második esélyt is, és ezt támogatóinknak köszönhetjük, akik adójuk 1 %-ával, anyagi és tárgyi adományokkal, valamint kétkezi munkájukkal segítik az állatotthon mindennapi működését, fennmaradását és fejlődését.
 
 
Kérjük, támogassa Állatotthonunkat adója 1%-ával, hogy továbbra is ilyen magas színvonalon végezhessük állatmentő munkánkat, és minél több rászoruló kaphasson még egy esélyt!
 
Adója 1%-át a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének is felajánlhatja.

Mire gyűjtünk?


Az alapítványunk egyik legfontosabb alapelve, hogy minden élőlénynek joga van az élethez, ezért egyetlen állatot sem altatunk el (kivéve természetesen a súlyosan sérült, szenvedő menthetetleneket), legyen bár létszám fölötti, születési vagy szerzett testi hibás, öreg, élete végéig kezelésre, drága diétára szoruló vagy egyszerűen csak csúnyácska.

Videó