Bemutatkozás


Egyesületünk közhasznú jogállású szervezetet. Az új civil törvény szerinti közhasznú jogállást sikerült megtartanunk. 15 tag és 15 (ebből 11 közérdekű) önkéntes végzi önfeláldozó munkáját.

Egyesületünk a környezet- és állatvédelem területén tevékenykedik, mely 3 irányon halad:

1. A meglévő, tarthatatlan állatvédelmi szituációk felszámolása ( az utcára kerülő gerincesek, elsősorban macska és kutya mentése, egészségügyi ellátása, gazdához helyezésük. Az utcára kerülő és a már ott élő állatok szaporodásának csökkentése ivartalanítással, mellyel a városi méretet elérő komoly „kóborállat problémában”szeretnénk segítséget nyújtani.   Ezen munkákat ideiglenes befogadó hálózatunk segítségével végezzük, melyet állandóan fejlesztünk. 

2. Állatvédelmi ismeretterjesztés: az állati élet tiszteletének elérése, az állatvédelmi törvények, a felelős állattartás szabályainak ismertté tétele, betartása és betartatása. Részt veszünk a legtöbb városi rendezvényen (Hidi vásár, SzIN), környező települések rendezvényein. Saját rendezvényeinken is terjesztjük a legfontosabb állattartási tudnivalókat.  Szórólapjainkkal még eledelgyűjtő napjainkon is igyekszünk az alapvető tudnivalókat átadni: egyesületünk munkájáról, a felelős állattartásról, állatkínzásról, macska- és kutya fertőző betegségeiről.

3. Általános állatvédelmi feladatok ellátása. Nyertes TÁMOP pályázatunk biztosította számunkra, hogy 2 pályakezdő fiatalt alkalmazzunk állatvédelmi járőrszolgálat ellátására, feladatuk a helytelen állattartási körülmények, állatkínzások felderítése. Tagjaink szintén vállalnak járőrszolgálatot. Nem célunk a helytelen tartás megtorlása, a rábeszélő magatartást részesítjük előnyben. Amennyiben ez sikertelennek bizonyul, az észlelt panaszt a megfelelő szervekhez juttatjuk el.

A lakossággal közvetlen kapcsolatot tartunk fent. Ügyeleti és segélyszolgálatot működtetünk, telefonon és online,, mellyel segítjük a lakosságot, állatvédelmi bejelentéseket fogadunk, kivizsgáljuk, és a megfelelő szervhez továbbítjuk az általunk orvosolhatatlan eseteket. Hatékony gazdiközvetítő rendszert építettünk ki felhasználva weboldalunk ( szegedicicamentok.hu), a közösségi oldalak, írott és online hirdetések nyújtotta lehetőségeket.

Több hasonló gondolkodású szervezettel, csoporttal működünk együtt a hatékonyabb állatmentés érdekében. A Máltai Szeretetszolgálattal a hajléktalanok kedvenceinek téli ellátásában dolgozunk együtt. Párhuzamosan a rászoruló és kisebbségi (roma) tulajdonú állatok ellátásában is segítünk. (2015-ben 50 fő)

Állatvédelmi Központ létrehozása távlati célunk, mely egyesítené a menhely és egy orvosi központ előnyeit.

Munkánk eredményeként több mint 500 macskát, 40 kutyát mentettünk meg a kóbor életmódtól felelősen gondolkodó családokhoz juttatásukkal. 85 macskát ivartalanítva helyeztünk vissza eredeti környezetébe. Szemléletformáló munkánk mindennapos, városi és a környező települések rendezvényein is végezzük. (Szeged-Hídi Vásár; Sándorfalvi Városnapok; SZIN; Szatymazi Barackfesztivál, rendszeres Eledelgyűjtő napok-AUCHAN Áruház, Szeged;stb)

Munkánk szerves része a környezettudatos életmód és gondolkodás.

 

 

Mire gyűjtünk?


·  Az egyesületünk által, ideiglenes befogadóknál elhelyezett elhagyott, kidobott állatok ellátási és orvosi költségei,

·  Ivartalanítási programok bonyolítása a kóborállomány körében, számuk csökkenésének elősegítése érdekében,

·  Ivartalanítási akciók rászoruló, hajléktalan emberek körében,

·  Állatvédelmi járőrszolgálat üzemeltetése,

·  Felvilágosító rendezvények kivitelezése,

·  Állatvédelmi Központ alapjainak lerakása céljából


Mire használtuk fel?


·  Az egyesületünk által, ideiglenes befogadóknál elhelyezett elhagyott, kidobott állatok ellátási és orvosi költségei,

·  Ivartalanítási programok bonyolítása a kóborállomány körében, számuk csökkenésének elősegítése érdekében,

·  Ivartalanítási akciók rászoruló, hajléktalan emberek körében,

·  Állatvédelmi járőrszolgálat üzemeltetése,

·  Felvilágosító rendezvények kivitelezése.

 


Videó