Bemutatkozás


Csoportunkat 1955-ben alapította Szilvássy Gyula és Szilvássy Andor Legfőbb Ügyészség Barlangkutató Csoport néven. Nevükhöz fűződik például az esztramosi Rákóczi barlangok első bejárása, azon belül az Aranykalitka utáni részek felfedezése, a budapesti Ferenc-hegyi barlang új részének felfedezése és ekkor készítették el a több évtizedig használt térképet a Ferenc-hegyi barlangról. 2000 nyarán megalapítottuk a Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesületet. Kutatási területünk a Déli-Bükk, Répáshuta környéke. Itt jelenleg 4 barlangra van kutatási engedélyünk.
 
10 éve rendszeresen tartunk gyerekeknek barlangász kötélmászási gyakorlatot is. Ilyenkor ugyan azokat a karabinereket, mászógépeket és beülőt használják, amit a barlangászok is, amikor függőleges aknabarlangból jönnek ki. A barlangtúrák során megismerkednek azokkal a mászástechnikákkal (terpeszmászás, traverzálás, kúszás, oldalazás), amik nélkülözhetetlenek egy barlang bejárásához.

Mire gyűjtünk?


Az Egyesület eszmei elődjének tekinti a Ganz Mávag, OSC és USE sportegyesületek Szilvássy Andor barlangkutató csoportját, annak elképzeléseit és megkezdett tevékenységeit folytatni kívánja.
 
A magyar barlangkutatásban való aktív részvétel. Olyan tevékeny alkotó közösség létrehozása és összefogása, mely fő feladatának a hazai karszt- és barlangkutatást tekinti.
  
Ennek keretében feltáró kutatások végzése, a barlangok és földtani szerkezetük megismerése, az eredmények dokumentálása és széles körű megismertetése.
  
A hazai és külföldi barlangok bejárása, megismerése, a barlangvédelem népszerűsítése.
 
Együttműködés hazai és külföldi barlangkutató csoportokkal és egyesületekkel, valamint a barlangkutatást irányító társadalmi és állami szervezetekkel.
  
Újabb barlangász generációk felnevelése, a sport szeretetére, társaik elismerésére, önmaguk megismerésére, és emberségre, a barlangkutató erkölcs szabályainak tiszteletben tartására, a természet és a barlangok szeretetére és védelmére nevelés.
 
A barlangokkal kapcsolatos elméleti és gyakorlati újdonságok folyamatos megismerése, oktatása, képességfejlesztés, ismeretterjesztés.
  
A környezet- és természetvédelem fontosságának és gyakorlati megvalósításának széleskörű ismertetése, aktív és példamutató részvétel a természetvédelemben.
  
Segítségnyújtás a barlangokban bajbajutottaknak.