„A Krisna-hívők jelenléte a kezdetek óta természetessé vált. Az elmúlt negyed évszázad alatt nemcsak elfogadtak, de azt mondhatom, meg is szerettek minket az emberek.  A legtöbben megerősítik számunkra, hogy szükség van a munkánkra, és ez nem csak jó érzés, hanem nagyon motiváló is a mindennapi nehézségekben. Talán nem mindenki tud ennyire lemondottan és egyszerűen élni, mint a Krisna-völgyi szerzetesek, de mindenki vágyik egy ilyen boldog és letisztult természetközeli életre. Több tízezer ember fejezte már ki, hogy szimpatizál az értékekkel, amelyeket megvalósítottunk az életünkben és ők is szeretnék ezt megtanulni. ” – meséli Darmi, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének tagja. Központjuk és sok társuk otthona, a Somogyvámoson található Krisna-völgy tavaly ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját.
 
Krisna-völgy az évek során nemcsak a közösség teljesértékű otthonává nőtte ki magát, de „idegenforgalmi látványossággá” is. Rengeteg tematikus programot szerveznek az idelátogatóknak (lásd a keretes felsorolást), a fő eseményen, a Búcsún (idén július 19-én lesz) évente több ezren vesznek részt. Ezen alkalmakkor az érdeklődők betekintést nyerhetnek a közösség életébe, a természettel való harmonikus együttélés praktikáiba, „amiket kis odafigyeléssel otthon maguk is megvalósíthatnak”. Van is mit tanulni tőlük. A 25 év alatt Somogyvámoson több százezer fát ültettek, ökológiai tanösvény és biokertészet működik itt. Ennek és a teljesen vegyszermentes gazdálkodásnak köszönhetően pedig több száz madárfaj (köztük számos védett faj) telepedett meg náluk.
 
„ A mi filozófiánk természetközeli, egyszerű életünk vonzó lehet másoknak. Nem azért élünk így, hogy ezzel másokat is Krisna-völgybe csábítsunk, hanem hogy másokat is egy környezettudatos, természetbarát és erőszakmentes életre inspiráljunk ott, azon a helyen, ahol az illető él. De fordítva is igaz. Vannak, akik hasonlóan környezettudatosan gondolkodnak, de maguk körül nem találnak embereket, akiktől mindezt megtanulhatják, információt szerezhetnek, így jutnak el hozzánk. A miénk nem csak egy vallás, hanem egy komplex életforma, ami összességében nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz. A mai világban talán nagyobb szükség van rá, mint valaha” – mondja Darmi, aki úgy érzi, ezek miatt egyre többen érdeklődnek a közösségük és tevékenységük iránt. „Az életszemléletünket próbáljuk átadni, aki pedig ezzel alapjaiban egyetért, szeretne részt venni ebben a munkában, az az egy százalékával is segíthet ebben.
 
Mint mondja, főleg az egy egyházi egy százalék felajánlásával élnek kevesen, pedig tulajdonképpen azzal is a karitatív munkát támogatják. „Az alapítványoknak felajánlható egy százaléknál nagyobb a verseny, hiszen mindenki sajnálja a gazdátlan állatokat, nagyra értékeli a gyermekek gyógyítását, oktatását vagy az idősgondozást. Az egyházaknál azonban ez kicsit másként működik. Ha nem is vallásos valaki, az egyházak által végzett társadalomépítő tevékenységet és a karitatív célokat biztosan értékeli és így tudja támogatni. „A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége hozta létre és folyamatosan segíti például a korábban már említett, 30 éve működő Ételt az Életért Alapítványt, amelyik évente több millió adag ételt és több száz tonna tartós élelmiszert oszt ki a rászorulóknak. Sőt, a hazai élelmiszermentésben is részt vesznek, mert ez nem csak embereknek a természetnek is kifejezetten jó! A mostani reklámkampányuk is arra buzdít, ne hagyjuk veszni a lehetőséget, hiszen: „az egy százalék olyan, mint egy mosoly: nem kerül semmibe, de sokkal szebbé teszi a világot”.
Krisna-völgy, az említett 25 év alatt hatalmasat változott, a fejlődés jól tetten érhető a helyi iskola tavaly időszerűvé vált bővítésén. Anno 4-5 gyerekkel indultak, mára a létszám nagyjából megtízszereződött, ezért például új tornateremre volt szükség, itt is hatalmas segítségnek bizonyult az egy százalékok felajánlásából származó pénz. Szintén 2018-as projekt volt a Tehénvédelmi Központ fejlesztése, amely egyébként hazánk egyetlen erőszakmentes tehenészete. „Somogyvámoson most minden rendben van, így jobban tudunk koncentrálni más feladatokra” – mondja Darmi és példaként a rászorulók étkeztetését segítő Ételt az Életért Alapítványuk hamarosan megépülő új konyháját említi. Ez a bővítés a soron következő legfontosabb lépés, hogy még több helyszínen tudjanak majd segíteni. (Az alapítvány tevékenységét egy következő cikkben külön is bemutatjuk, addig érdemes elolvasni azt a beszámolót, ami a tavalyi egyik ételosztásukon készült.)
Beszélgetésünk végén egy közelmúltbeli szép emlékét idézi fel. Együtt dolgoznak egy médiaügynökséggel, akiknek a munkatársait mindig elviszik 1-1 napra magukkal önkénteskedni. „Aki a közösségi médiás megjelenéseinket kezeli, szintén eljött egy napra ételt osztani. Azelőtt csak munkaként tekintett ránk, egy ügyfele voltunk a sok közül. Viszont mióta járt nálunk, sokkal inkább magáénak érzi az ügyünket és megkettőzött erővel dolgozik a közös sikerért. Megérintette a dolog, érzékenyebb lett a szegénység problémája iránt. Mi ezt a saját élményt ugyanolyan fontosnak gondoljuk, mint magát az ételosztást, és ebben is nagy segítség nekünk minden Forint.”