Az Alapítvány célja a Semmelweis Egyetem II. sz Gyermekklinikáján vagy ismertebb nevén a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán, hazánk egyik legkorszerűbb gyermekkórházában folyó gyógyító munka segítése. Az ország minden részéről érkeznek ide betegek. Az SZJA 1%-os támogatásokra nagy szükség van, mert ezekből korszerűsíthetők a gyógyításhoz használt műszerek, végezhetőek olyan felújítási munkák, amik nélkül a beteg ellátás megfelelő minősége elvész, ilyen támogatásból alakítható ki baba-mama szoba, és segíthető elsősorban az ápolók, de valamennyi egészségügyi szakember  továbbképzése is.
 
 
Az SZJA 1%-ából származó bevétel különösen fontos egy olyan Alapítvány esetében, amely az összes bevételéből olyan gyermek egészségügyi intézmény gyógyító munkáját támogatja,  mely  régi, eredetileg nem kórháznak szánt lakóépületekben működik, és ezen intézmény betegellátó munkájáért úgy fizet a társadalom biztosítás, hogy a fizetendő összeg kiszámolásánál nem veszik figyelembe sem a műszerek, sem a berendezések avulásának megakadályozására, sem az épület  folyamatos állag megőrzésére – nemhogy korszerűsítésére – fordítandó költségeket.
 
 
Adó1százalék.com: Kiket gyógyítanak a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán?
 
Dr. Tomsits Erika, csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus, neonatológus szakorvos, egyetemi docens, az Alapítvány kuratóriumának elnöke:
A  gyermekgyógyászat valamennyi területét felöleli az itt folyó gyógyító munka, betegeink újszülött kortól 18 éves korig számíthatnak ránk. A mai napon van 9 napos, és 17 és fél éves betegünk is. A kórház a gyermek onkohematológiai betegek legnagyobb centruma,  a 125 ágyból 55-ágyon ilyen betegségben szenvedőket gyógyítunk,  a többit  pedig, bármely más betegséggel érkezőek használják.
 
Adó1százalék.com: Tumoros betegeken kívül milyen más krónikus betegségekkel kerülnek ide a gyerekek?
 
Dr. Tomsits Erika: Mint említettem, a gyermekgyógyászat minden területét felöleli az itt folyó gyógyító munka. A mindenki által rettegett tumoros betegségeken kívül is van számos, sajnos már gyermekkorban kezdődő súlyos betegség. Ilyen például a gyulladásos bélbetegség, vagy a már két-három éves korban kezdődő cukorbetegség, vagy a veleszületett genetikai betegségek. Az immunrendszer betegségben, a csont és izületi betegségekben vagy az idegrendszert érintő betegségekben szenvedők gyakran folyamatos ellátásra szorulnak és akár hónapokig, évekig tartó gyógykezelést, gondozást igényelnek.
 
 
Dr. Tomsits Erika: Sajnos már gyerekkorban is előfordul, hogy a legmagasabb szintű gyógyító munka is kevés a betegség legyőzéséhez. A gyerekgyógyászat sikerességét segíti, hogy a fiatal szervezet nagyon jól regenerálódik. Ebben az életkorban a betegséggel megtámadott szerv, vagy szervrendszer mellett a szervezet többi része egészséges, ezért megfelelő ellátással az esélyeink jobbak.  Elképesztő energiák vannak az emberi szervezetben, és ezt ilyenkor még nagyon jól ki lehet használni. Felelősségünk azonban abban is van, hogy a ránk bízott gyermekeknek a felnőttkori egészségi állapota, életminősége milyen lesz.
 
Adó1százalék.com: Hány gyereket gyógyítanak itt évente?
 
Dr. Tomsits Erika: A kórházban a 2015-s évben 8799  fekvő, és 78.500 ambuláns egészségügyi ellátás történt. A beteg szenvedhet a területi ellátási kötelezettségünkből adódó bármilyen, akár cseppfertőzéssel terjedő betegségben, vagy súlyos, a szakmai munka legmagasabb szintjét megkövetelő betegségben. Kifejezetten fertőző betegségek esetében azonban nem mi vagyunk az illetékesek.
 
A téli, hurutos időszakban sok a légúti megbetegedés, rengeteg a hurutos, lázas, nehézlégzéssel küzdő beteg gyermek. Ilyenkor a nálunk krónikusan gondozott betegek mellett a számunkra kijelölt, területi ellátási kötelezettségnek megfelelő helyről tudunk csak beteget fogadni. A nekünk ellátásra kijelölt területek szakmai profilok szerint különbözőek ( más pl.a kardiológia betegségek, más a gastroenterológiai vagy pl az endokrinológiai betegségek stb. esetében). Például az elsődleges, kórházi gyermekorvosi ellátásra vonatkozó területünk Budapest környéke, míg a klinika közvetlen környezetéből érkező betegek esetében nem mi vagyunk az illetékesek. Az ilyen, zsúfoltsággal járó időszakot leszámítva igyekszünk bárkit fogadni, aki bennünk bízik, és akinek valóban a klinikán nyújtható gyógyításra van szüksége.
 
Adó1százalék.com: Kell-e várakozniuk a betegeknek a felvételre?
 
Dr. Tomsits Erika: Egyetemi klinika révén az itt folyó gyógyító munka a szakmai ellátás legmagasabb szintje. Amennyiben olyan betegről van szó, akinél tényleg indokolt, hogy nálunk kezelődjön, akkor nincs várakozás.
 
Vannak olyan esetek, ambulanciák, osztályok, ahol a beteget csak előjegyzett időpontra tudjuk fogadni. Ha azonban bárki, sürgősséget feltüntető beutalóval, vagy súlyos panasszal érkezik a klinikára, akkor az általános ambulanciánkon – bármikor, a nap 24 órájában - szakorvosi vizsgálatot követően születik döntés az azonnali felvételről.
 
 
Adó1százalék.com: Említette, hogy a kórház a szakmai ellátás legmagasabb szintjét tudja biztosítani. Ez miben nyilvánul meg?
 
Dr. Tomsits Erika: Ez egy egyetemi klinika, tehát oktatói és kutatói munkát is végző intézmény, ebből adódóan a szakma legújabb vívmányait ismerő, a nemzetközi szakirodalomnak megfelelő gyógyítást végzünk. Az egyetem többi intézményéhez kapcsolódva a társ szakmák nyújtotta lehetőségeket is ki tudjuk használni. A klinikán pl. MR-vizsgáló készülék nem üzemel, de ha szükséges, akár egy napon belül tudunk más egyetemi intézményben vizsgálati időpontot szerezni.
 
Adó1százalék.com: Kérem soroljon fel néhány fontosabb dolgot, amire az SZJA 1%-ból költöttek:  
 
Dr. Tomsits Erika: Az elmúlt években például beszereztünk műtőasztalt, monitort, infúziós pumpát, sebészeti eszközöket és a diéta megtanításához szükséges szemléltető eszközöket. Többek között az 1%-os támogatásokból újítattuk fel két osztályunkat, korábban a klinika az ambulanciáját és alakítottuk ki a klinika bejáratánál azt a gyermekbarát előteret, ami a képen látható. Jelenleg egy új labor létesül az alagsorban. Az 1%-os adományokból finanszírozzuk továbbá a betegellátáshoz nem közvetlenül kapcsolódó, de annak színvonalát erősen befolyásoló kiadásokat, pl. a nővérek továbbképzését vagy hozzájárulunk egy osztály csapatépítő-tréningjéhez. A korábban már  szóba került  baba-mama szobák kialakítására is az SZJA 1%-s felajánlásokból jutott. A közeljövőben tervezzük, hogy kicseréljük a vastagbél tükrözéses vizsgálatához használt endoszkópunkat, amely ugyan még működik, de már 18 éves.
 
Adó1százalék.com: Mit takar pontosan a baba-mama szoba?
 
Dr. Tomsits Erika: A baba-mama szoba lényege, hogy a szülőnek is van saját ágya, általában az ilyen szobákhoz még saját fürdőszoba is tartozik. Maximális a kihasználtságuk a baba-mama szobáknak. Érthető módon nagy az igény a súlyos, vagy krónikus betegek esetében, vagy pl. a szoptatott beteg csecsemők esetében is és akkor is, ha szakmai szempontból szükséges a kis beteg elkülönített kezelése. Ezen utóbbi esetekben a baba-mama szobás elhelyezésnek nincs térítési díja.
 
 
Adó1százalék.com: Mit jelent a gyereknek pszichésen, hogy a kórházban ott van mellette az édesanyja?
 
Dr. Tomsits Erika: Ma már ez teljesen természetes, és jogszabályban rögzített joga az édesanyának. Amikor kezdtem a pályámat, akkor egy külön folyosóról nézhettete a szülő beteg gyermekét, a gyerek integetethetett édesanyjának, és valójában minden ilyen „találkozás” csak mind a szülőt, mind a beteg gyermeket felzaklatta. Akkor volt a nagyobb baj, amikor ilyen alkalmakkor a gyermek szép csöndben, apátiásan nézegetett már csak. A felnőtt is fokozottan vágyik betegsége idején szerettei gondoskodására. Egy gyerek fel sem fogja, hogy a szükséges egészségügyi ellátás érdekében szakítják el a szülőjétől. Ilyenkor azt éli meg, hogy testi bajokat  még lelki bajok is tetézik. Gondoljunk csak bele, ha egészségesen kellene – különösen a csecsemőnek – kisgyermeknek elszakadnia pár napra az édesanyjától, már az erősen megviselné mindkettőjüket.
 
 
Az alábbi linken találja A Tűzoltó utcai Gyermekklinika Betegeiért Alapítvány adatlapját, ahol fel is ajánlhatja a a szervezetnek adója 1%-át. Töltse ki az EGYSZA lapot oldalunkon keresztül!
 
Elérhetőségek:
Szerző
Ivanyos Judit