Mostanában kell nyilatkoznia a munkavállalóknak a munkáltatók és a kifizetők felé a januári bérek kifizetéséhez arról, hogy ebben az évben milyen személyi jövedelemadó kedvezményeket kívánnak igénybe venni.
 
 

Milyen sorrendben vehetőek igénybe az adókedvezmények?
 

Előfordulhat, hogy egy munkavállalónak többféle kedvezmény is jár, melyeket a következő sorrendben lehet érvényesíteni: 
  1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye,
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye,
  4. személyi kedvezmény,
  5. első házasok kedvezménye,
  6. családi kedvezmény


 
Hogyan lehet nyilatkozni a kedvezmény igénybevételéről?
 

Az adókedvezmények igényléséhez az adóelőleg nyilatkozatok elérhetőek a NAV honlapján, és már nem csak közvetlenül a munkáltató felé lehet leadni azokat, hanem lehetőség van a nyilatkozatok Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson (ONYA-n) keresztül történő benyújtására is. A felület megkönnyíti az adózók dolgát, hiszen a rendelkezésre álló személyes adatokkal, illetve a korábbi nyilatkozatok adataival előre feltölti a nyilatkozatokat, és a választott munkáltatónak, kifizetőnek elektronikusan meg is küldi.
 
 

Mekkora a családi kedvezmény mértéke?
 

Aki családi adókedvezményt vehet igénybe, annak kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnie. A kedvezmény mértéke attól függ, hogy hány gyermek (kedvezményezett eltartott) után jogosult a magánszemély családi pótlékra.
 
Így a családi kedvezmény igényelhető keretösszege havonta:
  • egy eltartott esetén 66 670 forint/fő/hó;
  • két eltartott esetén 133 330 forint/fő/hó,
  • három (és minden további) eltartott esetén 220 000 forint/fő/hó.
 
Azaz egyszerűen összefoglalva, a kedvezményt adóba átszámítva egy gyermek esetén 10.000 forinttal, két gyermek esetén 20.000 forint/fő összeggel, míg három vagy annál több gyermek esetén 33.000 forint/fő összeggel több nettó bért vihet haza a munkavállaló.
 
A változás 2023-tól, hogy tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos eltartott esetén a havonta 66 670 forinttal magasabb összegű kedvezmény vehető igénybe, amely plusz 10.000 forintot jelent a családi kasszába.
 


Ki számít tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékosnak?


Egyrészt a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek, aki állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul a külön jogszabályban meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt.
 
Másrészt aki tizennyolc évesnél idősebb, és
- a tizennyolcadik életévének betöltése előtt munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy
- akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján a tizennyolcadik életévének betöltése előtt sem haladja meg az 50%-os mértéket, és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll. – írta a NAV.
 
kép forrása: Pexels
 
Szerző
Szabó Éva