Szinte a semmiből, egy kopár, elhagyatott földterületből hozták létre az újpesti Állatszigetet, ami mostanra hazánk egyik legismertebb állat-és természetvédelmi központja. Évente közel 1000 állat kerül hozzájuk: még vadon élő állatokat és társállatokat is befogadnak, él náluk róka, süni és mosómedve is. Fontosnak tartják a felelős állattartás személetének közvetítését – számos gyerek és felnőtt programot valósítanak meg. Ismerje meg a REX Kutyaotthon Alapítvány munkásságát.
 
Adó1százalék.com: Meséljen az Állatotthonról, mikor alakultak?
 
Kállay Rita, a REX Kutyaotthon ügyvezetője: Az újpesti Farkaserdő mellett található kéthektáros területet az Újpesti és Fővárosi Önkormányzat 2000-ben bocsátotta a Rex Alapítvány rendelkezésére, majd hatalmas munkával négy év alatt az egykori kopár területet teljesen átalakítottuk. A REX Állatsziget 2004-ben nyitotta meg kapuit és mára az ország egyik legismertebb állat- és természetvédelmi központjává vált. A kéthektáros élményparkot az Alapítvány azzal a céllal hozta létre, hogy népszerűsítse hazánkban az állatvédelem modern, előremutató formáit.
 
 
A kutyák és cicák örökbefogadását szolgáló Állatotthon, valamint az Állatsziget egyéb szolgáltató és bemutató egységei egész évben, keddtől vasárnapig ingyenesen látogathatók. A nyári táborokban, valamint a neves napokhoz kötődő hétvégi rendezvényeken évről-évre közel 20.000 állatbarát fordul meg.
 

Ha szeretné felajánlani adója 1 százalékát a szervezet részére, tekintse meg a REX Kutyaotthon Alapítvány adatlapát, amelyen keresztül pár kattintással tehet felajánlást.

 
Adó1százalék.com: Milyen típusú állatokat fogadnak be?
 
Kállay Rita: Évente közel 1000 állatnak segítünk, ezek között vannak társállatok (kutya, cica, kisrágcsálók) akik bekerülnek és rehabilitáció után új gazdit keresünk számukra. Vannak köztük vadonélő állatok, akiknél az a cél, hogy rehabilitáció után visszakerülhessenek eredeti élőhelyükre, bár vannak akiket, sérülésük vagy egyéb okból, már nem tudunk visszahelyezni. Ezek egy része nálunk marad, egy része velünk kapcsolatban álló, együttműködő vadasparkba kerül.
 
Jelenleg a társállat örökbefogadó központunkban kutyák és macskák laknak. A minifarmon kecskékkel, birkákkal, baromfikkal, sertéssel, lovakkal, szamárral és nyuszikkal találkozhatnak a gyerekek. A vadudvarban pedig jelenleg 2 róka, 1 mosómedve és egy süni él.
 
 
Adó1százalék.com: Hogyan kerülnek Önökhöz az állatok?
 
Kállay Rita: Leginkább Budapestről és Pest megye bizonyos részeiről (észak) fogadunk be állatokat, de természetesen, ha van lehetőségünk, az ország bármely pontjáról veszünk át segítségre szoruló állatot.
 
Többféle módon kerülnek állatok a Rex Alapítvány gondozásába. Van olyan kutya vagy macska, amely azért kerül hozzánk, mert a gazdája nem tud tovább gondoskodni róla. Előfordul, hogy azért, mert egyszerűen az utcára tették, esetleg baleset érte, vagy ami a legszörnyűbb, mert elhanyagolva, veszélyes körülmények között tartották vagy egyenesen bántalmazták. Bárhogyan is került gondozásunkba, nekünk az a legfőbb feladatunk, hogy megkapja a megfelelő állatorvosi ellátást és részt vegyen a rehabilitációs programban, hogy testileg és lelkileg mielőbb felkészülhessen egy új, boldogabb életre.
 
Emellett van egy 2000 óta működő állatmentő szolgálatunk, amely a mindennapok során és rendkívüli katasztrófahelyzetek esetén (pl. árvíz) bajba jutott állatok mentését végzi. Rendszeresen szállítunk továbbá állateledelt, macskaalmot és gyógyszereket rászoruló állatbarátoknak és ideiglenes befogadóinknak. Minden évben takarmányt, rengeteg felszerelést és gyógyszert adományozunk állatvédő társszervezeteknek, és anyagi gondokkal küzdő állatvédőknek.
 
Annak ellenére, hogy az örökbefogadásra váró állatokat folyamatosan hirdetjük, sokkal több állatot akarnak leadni, mint amennyit befogadnak. Ezért szabad helyünk szinte soha nincs, így csak a megürült helyekre tudunk elhelyezni újabb hontalan állatokat.
 
 
Adó1százalék.com: Tudna mesélni konkrét történetet az elmúlt évekből?
 
Kállay Rita: Számos kutya kerül rossz körülmények közül hozzánk, akik talán soha nem kaptak kedves szót vagy simogatást az embertől. Keesa is egy ilyen kutyus, társával (Balsával, aki jelenleg is rehabilitáció alatt áll menhelyünkön) körülbelül egy évvel ezelőtt érkeztek hozzánk. Szabadon éltek vidéken, ahol félig elvadulva csirkéket öltek és embereket rémisztgettek. Soha senki nem foglalkozott velük, nem volt kapcsolatuk az emberekkel. A helyiek segítséget kértek tőlünk és altató puskával befogva kerültek hozzánk. A kennelbe kerülve teljesen megzavarodtak. Hirtelen kis helyre bezárva, elvesztve eddigi szabadságukat, megváltozott az életük. Ilyenkor nagy és hosszadalmas munkának nézünk elébe. Meg kell mutatnunk, be kell bizonyítanunk, hogy az ember nem rossz, nem bánt, megbízhatnak bennünk. Ezt, mint általában a legtöbb kutyusnál, Keesánál is finom falatokkal értük el. Szépen lassan megszokta jelenlétünket, elfogadta a finom falatokat és lassan hagyta, majd némi idő elteltével kezdte élvezni is az emberi érintést. Nyakörv, póráz soha nem volt rajta, így nagy küzdelemmel, „krokodil pörgéssel”, kapkodással teltek az első séták, majd a futtatóba kiérve, megsértődve ücsörgött a sarokban. 
 
Keesa - hatalmas munka egy hosszú időre magára hagyott jószág szocializálása
 
A sok foglalkozás, a finom falatok, a kierőszakolt séták, a sok-sok idő és energia, amit a szocializációjára fordítottunk, megtette hatását, és közel fél év alatt egy bújós tündérke vált belőle. Az év végén egy kedves pár örökbe fogadta Keesát, így most már szerető családban élhet. A pár, azóta is folyamatosan beszámol a kutyus fejlődéséről. A hírek és képek szerint nagyon jól érzi magát, megszerette az új környezetet és egyre önfeledtebben játszik.
 
Balsa még nem tart itt. De jó úton halad! Szeretne ő is tenni azért, hogy mielőbb meleg otthonba kerülhessen. Küzd azért, hogy a bizalmát odaadja a leendő befogadó gazdáinak.
 
Adó1százalék.com: Milyen állatokat lehet örökbe fogadni?
 
Kállay Rita: Leginkább kisállatokat lehet tőlünk hazavinni – kutyát, macskát, tengeri malacot, törpe nyulat, hörcsögöt, vagy például degút. Minden állatot a kötelező védőoltásokkal ellátva, a kutyákat külső- és belső parazitamentesítéssel, mikrochippel adjuk örökbe, illetve a 6 hónapos kor feletti kutyák mindegyike ivartalanítva kerül gazdához.
 
Fontos tudni, hogy az örökbefogadást minden alkalommal egy személyes beszélgetés előzi meg. Érdemes ugyanis előbb megismerkedni, alaposan mérlegelni minden szempontot, begyűjteni és elmondani minél több információt és a legjobb mindig aludni egyet a végső döntés meghozatala előtt. Az első látogatás alkalmával még nincs lehetőség az örökbefogadásra, arra legkorábban is csak a második látogatást követően kerülhet sor. Ezen kívül az állat befogadásának feltétele egy örökbefogadási szerződés kitöltése.
 
 
Adó1százalék.com: Milyen oktatási programokat tart a Rex Alapítvány? 
 
Kállay Rita: Egyrészt számos programmal készülünk folyamatosan az ófvodás és iskolás csoportok számára. Korcsoportonként változó tematikájú oktatóprogramjainkon a gyerekek behatóan ismerkedhetnek meg a különböző állatfajokkal, valamint interaktív előadásainkon elsajátíthatják a felelős állattartás szabályait és hasznos állat- és természetvédelmi ismereteket is szerezhetnek az idelátogatók. Az Állatszigeten tartunk továbbá nyári táborokat gyerekeknek, amelyeknek célja, hogy a különféle állatfajokkal és azok életével, és természetesen a felelős állattartással ismertessük meg őket.
 
Rendezvényeinkre pedig a családokat várjuk, akik előadások, egyéb bemutatók kapcsán ismerkedhetnek meg az alapítvány munkájával, a felelős állattartással. Legközelebbi ilyen jellegű rendezvényünk május 6-án, a Felelős Állattartás Napján lesz.
 
 
Adó1százalék.com: Miben nyilvánul meg a felelős állattartás szemlélet közvetítése, felnőttekkel is foglalkoznak?
 
Kállay Rita: Habár Magyarországon nem kell engedély a kutyatartáshoz, nem szükséges előképzettség vagy alkalmassági igazolás – bár ki befogadhat, tarthat állatot. A hazai menhelyek túlzsúfoltsága és a számtalan történet, ami arról szól, hogy a kicsinek még aranyos kis szőrgombóc, felnőve hogyan vált „kezelhetetlen fenevaddá”, azonban azt igazolja, hogy szükség van olyan oktató programra, ami összefoglalja azokat az alapismereteket, amik segítségével harmonikusan élhetünk együtt négylábú családtagjainkkal.
 
2017. január 7-én indult el például a Családi Kutyás Tanfolyam az Állatsziget területén. 2016-ban pedig egy képzést indítottunk gazdiknak és leendő gazdiknak a felelős kutyatartás elméleti alapjairól. A képzés keretein belül lehetőséget teremtünk arra, hogy a témában elismert szakemberek segítségével az érdeklődők gyarapíthassák ismereteiket. A képzés végén az elsajátított ismeretekből a résztvevők vizsgát tehetnek. A sikeres vizsgázó birtokába veheti saját névre szóló „Kutyás jogosítványát”, ami további kedvezményekre is jogosítja majd a csatlakozó elfogadóhelyeken.
 
 
Adó1százalék.com: Hány alkalmazott dolgozik a Rex Alapítványnál? 
 
Kállay Rita: Nem vagyunk sokan, összesen 15 állandó alkalmazottunk van: állatgondozók, állatorvos és irodai dolgozók. Legtöbbünk akár napi 9 órát is dolgozik az Állatszigeten. Ugyanakkor mintegy 300 önkéntes segíti a munkánkat. Nagy terhet vesznek le a vállunkról, főként a kutyák rendszeres sétáltatásával, illetve a rendezvényeinken való részvétellel járulnak hozzá a REX Alapítvány munkájához.
 
Adó1százalék.com: Mire fordítják az 1 százalékos támogatásokat?
 
Kállay Rita: Szerencsére évéről évre számos adófizető ajánlja fel a REX Alapítvány részére adója 1 százalékát, amit ezúton is szeretnénk nagyon megköszönni nekik. A felajánlások egyik fő bevételi forrásaink, amelyek nélkül nem tudnánk végezni állatmentő munkánkat és fenntartani az Állatszigetet. Az összes bevételünk 70%-a az 1 százalékos támogatásokból származik, amelyeket az Állatsziget napi fenntartási, működési költségeire fordítjuk, de ezekből fedezzük az állatok ivartalanítását, állatorvosi ellátását is.