Az adóhatóság a munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatásokból állítja össze a tervezetet, de vannak olyan adatok, amelyek nem szerepelnek a NAV adatbázisában, ezért cikkünkben összefoglaltuk, hogy mely esetekben kell azt mindenképpen módosítani.

Míg azoknak a magánszemélyeknek, akiknek csak munkáltatótól, kifizetőtől származott jövedelmük 2022-ben, és az esetlegesen járó adókedvezményeket év közben érvényesítették, nincs teendőjük. Akik egyet értenek a bevallási tervezettel, azoknak nincs szükség a közreműködésre ahhoz, hogy május 22-én tervezetük automatikusan érvényes bevallássá váljon.


 
Kiknek kell odafigyelniük, hogy hiánytalanul legyen kitöltve a személyi jövedelemadó bevallásuk?


1. Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfa fizetésére kötelezetteknek

Esetükben a tevékenységükből származó jövedelemmel ki kell egészíteni a bevallási tervezetet. Ők ha ezt nem teszik meg, akkor nem válik a tervezet személyi jövedelemadó bevallássá a beadási határidő leteltét követően sem.
 
2. Adókedvezményben részesülőknek

Ha valamilyen adókedvezményt vehet igénybe a magánszemély, de annak figyelembevételét év közben nem kérte a munkáltatótól, akkor az szja bevallásban érvényesítheti azt.
Az adókedvezmények az alábbi sorrendben vehetőek igénybe:
  1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye,
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye,
  4. személyi kedvezmény,
  5. első házasok kedvezménye,
  6. családi kedvezmény
 
3. Ingatlanbérbeadásból szerzett jövedelemmel rendelkezőknek

Azok, akik társaságnak adják bérbe ingatlanjukat megtalálják majd az erre vonatkozó adatokat a bevallási tervezetben. Esetükben érdemes azt megvizsgálni, hogy milyen költségek merültek fel az ingatlannal kapcsolatban év közben, és ahhoz igazítva 10%-os költséghányaddal, vagy tételes költségelszámolással megállapítani az adóalapot.

4. Ingatlanértékesítésből származó jövedelemmel rendelkezőknek

Amennyiben a magánszemély magasabb áron adta el az ingatlant, mint amennyiért azt vette, vagy 5 évnél hamarabb értékesítette, akkor az abból származó jövedelmet be kell vallania a szja bevallásában.
 
5. Ingóság értékesítéséből származó jövedelemmel rendelkezőknek

A magánszemélyek esetén, amennyiben nem üzletszerűen értékesítenek ingóságot, akkor a 200.000 Ft-ot meghaladó jövedelem után kell szja-t fizetniük. A bevallásukban a teljes bevételt fel kell tüntetniük, amelynek 15%-os adóterhéből 30.000 Ft-ot le kell vonniuk.
 
+1. Külföldről származó jövedelemmel rendelkezőknek

Külföldről származó jövedelem esetén keletkezhet adóvonzat külföldön, itthon, vagy mindkét országban is. Érdemes tehát alaposan utánajárni a kérdésnek, amelyhez nem csak a magyar jogszabályokat, hanem a külföldi és két ország közötti adóegyezményt is szükséges ismerni.
Bár a bevallási tervezet készítés időpontjában ezekről a jövedelmekről az adóhatóságnak nincs tudomása, de az automatikus információcsere keretében kaphat róla adatokat, így mindenképpen érdemes ezzel a bevallás tervezetet kiegészíteni.
 
Ne feledje el, hogy az szja bevallás mellett lehetősége van az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot is kitölteni. A befizetett személyi jövedelemadójának 1 százalékával egy regisztrált civilszervezetet, további 1 százalékával pedig egy technikai számos vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot támogathatja.
 
kép forrása: Pexels
 
Szerző
Szabó Éva