A Tűzoltó utcai Gyermekklinika Betegeiért Alapítvány célja a Semmelweis Egyetem II. sz Gyermekklinikáján vagy ismertebb nevén a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán, hazánk egyik legkorszerűbb gyermekkórházában folyó gyógyító munka segítése. Az elmúlt egy évről Dr. Tomsits Erika, csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus, neonatológus szakorvos, egyetemi docens, az Alapítvány kuratóriumának elnöke mesélt.
 

Kiket gyógyítanak a Tűzoltó utcai gyermekklinikán?
 
A  gyermekgyógyászat valamennyi területét felöleli az itt folyó gyógyító munka, betegeink újszülött kortól 18 éves korig számíthatnak ránk. A kórház a gyermek onkohematológiai vagyis vér és vérképzőszervi daganatos betegek legnagyobb centruma. De mint említettem, a gyermekgyógyászat minden területét felöleli az itt folyó gyógyító munka. A mindenki által rettegett tumoros betegségeken kívül is van számos, sajnos már gyermekkorban kezdődő súlyos betegség. Ilyen például a gyulladásos bélbetegség, szájüregi betegségek, vagy a már két-három éves korban kezdődő cukorbetegség, vagy a veleszületett genetikai betegségek. Az immunrendszer betegségben, a csont és izületi betegségekben vagy az idegrendszert érintő betegségekben szenvedők gyakran folyamatos ellátásra szorulnak és akár hónapokig, évekig tartó gyógykezelést, gondozást igényelnek. A téli, hurutos időszakban pedig a nálunk krónikusan gondozott betegek mellett a számunkra kijelölt, területi ellátási kötelezettségnek megfelelő helyről érkező betegeket is fogadjuk. Az ilyen, zsúfoltsággal járó időszakot leszámítva viszont igyekszünk bárkit fogadni, aki bennünk bízik, és akinek valóban a klinikán nyújtható gyógyításra van szüksége.
 

Milyen fejlesztések zajlottak a kórházban az elmúlt időszakban?
 
A legnagyobb fejlesztés nyomán 2017-ben egy egyetemi EU-s pályázat segítségével korszerűsítettük a teljes fűtési rendszerünket. Kicserélésre került minden cső, radiátor és a kazán is. Ezen felül pedig megkezdődött a hematológiai osztály fejlesztése is.
 
 
Mire fordították a 1%-ból befolyó összegeket?
 
Az alapítványi támogatásokat a klinika működésére fordítottuk. Ennek segítségével a gyógyító munka minőségét fenn tudtuk tartani ebben a nehéz időszakban. A fűtés korszerűsítése következtében kialakuló és a napi működés szempontjából nélkülözhetetlen javítások, helyreállítások költségét ugyanis az energetikai korszerűsítésre elnyert pályázati pénz nem tartalmazta.
 
 
Dacára a nehézségeknek rendkívüli munkát végeznek. Erről tanúskodik az a rengeteg szülői facebook-komment is az oldalukon, amiben megköszönik a gyerekük egészségéért végzett munkát.
 
Az elvégzett munkánk csak a sok jó, a klinika tevékenységével vélhetően elégedett ember segítségével lehet sikeres. 2017-ben több, mint 18 millió forintot kaptunk az 1 %-ból, és egy addig számunkra ismeretlen IX. kerületi úr az Alapítvány javára hagyta lakását és egyéb vagyonát. Ezeknek a támogatásoknak a jelentőségét növeli, hogy az alapszabályunkban megfogalmazott bármilyen célra felhasználhatóak, ugyanis a nagyobb összegű céges adományok legtöbbször – gondolom a nagyobb átláthatóság céljából is – konkrét, nagyműszer beruházásokra szólnak. Ebben az évben is kaptunk  műszerre 10 millió Ft-ot az MVM-től, és 6 millió Ft-ot  a magyarországi skótok Burns Alapítványától. És ezek csak a legnagyobb adományok, ezen kívül további mintegy 10 millió forint jött össze az összes többi sponzorunktól. Az SZJA 1 %-ból származó adományokért soha, a kisebb, de jövedelemadó 1  százalékától független támogatásokért  pedig legtöbbször személyes köszönetre nincs is lehetőségünk, ezért is ragadjuk meg az alkalmat, hogy a rendelkezésre álló médiafelületen például a jelen cikkben ezt megtegyük.