A Mantra Buddhista Egyház ősi tanításokból merítve segíti az embereket, hogy a megtalálhassák a belső nyugalmat: nyitottabbá, elfogadóbbá váljanak magukkal és a környezetükkel szemben. A Mantra Magyarországi Buddhista Egyház lámájával beszélgettünk.
 
Koppány Láma:
 
A világnak békére, együttérzésre és jó szándékra van szüksége. Az ehhez szükséges életszemlélet kialakításában a buddhista tanítások nyitottságával segítünk. A Mantra Magyarországi Buddhista Egyház a belső nyugalomra vágyó, nyitott érdeklődő emberek számára közvetíti az eredeti, tiszta és töretlen  buddhista hagyományvonalakhoz  tartozó tanításokat.
 
 
A Mantra Buddhista Közösség tagjai aktív kapcsolatot ápolnak a tanítások eredeti helyén gyakorló nepáli és bhutáni buddhista hagyományvonalunk kolostoraival és közösségeivel. Együttérző, gyakorló tagjainkkal, Nepálban 16 árván maradt gyermek támogatását, és taníttatását is segítjük.
 
Szeretnénk a tanító lámákkal is szorosabb kapcsolatot kialakítani és megteremteni a nepáli és bhutáni tanító lámák fogadására a lehetőséget, hogy tanításokkal és gyakorlati útmutatásokkal segítsék a buddhista tanok iránt érdeklődő embereket Magyarországon.
 
Célunk egy kolostor és buddhista -hotel-vendégház létrehozása, ahol méltóképpen fogadhatjuk a Buddhista dharma tanítókat és a környező országok érdeklődéit. Továbbá, fogadunk bármely embert, aki érdeklődik a meditáció és a buddhista nepáli, bhutáni, indiai lámák tanításai iránt.
 

Ha szeretné felajánlani adója 1 százalékát a szervezet részére, tekintse meg a Mantra Magyarországi Buddhista Közösség adatlapját, ahol pár kattintással tehet felajánlást.

 
Adó1százalék.com: Hogyan került Önhöz közel a buddhizmus filozófiája?
 
Koppány Láma: Fiatalon kalandos életet éltem. Szerettem  a küzdősportokat az ejtőernyőzést és a búvárkodást. Az edzések előtti és utáni pár perces meditáció felkeltette érdeklődésemet és szerettem volna többet megtudni. A rendszerváltás után hazánkban is egyre több buddhista egyház és irányzat jelent meg. A buddhista  tanítók, lámák érkeztek a világ minden részéről, így volt lehetőségem kapcsolatba kerülni a buddhizmussal.
 
1992-ben kezdtem intenzívebben foglalkozni a buddhista filozófiával és a gyakorlatokkal. Megismerkedtem a különböző  buddhista hagyományvonalak tanítóival- tanításaival, szertatásaival  és gyakorlataival  és igyekeztem a legjobb tudásom szerint elsajátítani és beépíteni az éltembe..
 
Drukpa kagyu lett a fő irányvonalam a Lopön Csecsu Rinpocse nepáli láma általi tanítások. Közösségünk nagy tiszteletben tartja Rinpocse szellemi örökségét, többek között neki köszönhető, hogy a buddhizmus ismertté vált Európában. Összetartotta a különböző nepáli törzseket, számtalan szegény gyermek számára tartott fenn iskolákat. Kolostorok és Dharma központok létesítését és működését segítette szerte a világon és Európában számos sztupa építése is neki köszönhető. Rinpocse 85 évesen, 2003.évben eltávozott. Bhutánban újjászületett „Tulku”-ként: Őeminenciája Trulku Jigme Choeying Norbu néven. Másik egyéni irányvonalam a Dzogcsen , most már 12 éve   ennek  is végzem a  gyakorlatait mindennap. /Tiszteletreméltó Csögyál Namhkai Norbu rinpoche/.
 
Sok segítséget kaptam a szellemi mentorunktól a Nepáli Sangye Choeling kolostorok vezetőjétől: Tiszteletreméltó Khenpo Kalsang Lamatól. Neki is nagyon köszönöm az áldást, beavatásokat, átadásokat valamint a segítséget.
 
 
Adó1százalék.com: Mi alapján feltételezik, hogy Rinpocse pont az említett személyben született újjá?
 
Koppány Láma: Egy  bhutáni családban született meg. Az „ újjászületést” mindig komoly és hosszú vizsgálattal igazolják. Magas rangú  buddhista tanítók és lámák egy évig figyelik, nézik  (plusz: asztrológus , jós.) a megmozdulásait és tevékenységét, hogy megállapítsák, hogy valóban benne született-e újjá a nagy tudású rinpocse. A kis Tulku esetében a vizsgálatok 90 százalékában mutattak egyezést. Ezután, ismerték el  Bhutánban és Nepálban és tartják számon a világban lévő drugkpa  és kagyu hagyományvonalának közösségben, mint Lopön Csecsu Rinpocse  reinkarnációjaként. Neve: Trulku Jigme Choeying Norbu ma már 12 éves, Bhutánban  él, és aktívan gyakorolja a szertartásokat, egy év alatt több iskolát elvégez, több nyelvet tanul egyszerre  és ad beavatásokat.
 
Adó1százalék.com: Tudna mesélni a Mantra Magyarországi Buddhista Közösségről?
 
Koppány Láma: Közösségünket 2007-ben alapítottuk azzal a céllal, hogy a több ezer éves buddhista hagyomány szellemi örökségét Magyarországon megismertessük és ápoljuk, gyakoroljuk a buddhista követőkkel. Tevékenységünk fő irányvonala a Buddha tanításainak és különféle filozófiai irányzatainak megismertetése mellett, hogy gyakorlati módszereket nyújtsunk azok számára, akik ezt az utat sajátjuknak érzik és vele harmonizálnak. A tanítások ,meditációk és gyakorlatok révén megtapasztalhatjuk a nyugodt kiegyensúlyozott „ testi-lelki”  állapotokat a mai rohanó világban, és  segít egy  pozitív egészséges életminőség elsajátításában.
 
Budapesten, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint az országban 2 kisebb helyen vannak kisebb és nagyobb közösségeink. Jelenleg mintegy 1.500. tagunk-pártolótagunk van.  Vannak köztük érdeklődők és aktívan gyakorlók is nem szabályozzuk, hogy hányszor jöjjenek el a gyakorlatokra. Folyamatos képzéssel, Dharma tanításokkal ,meditációkkal, elvonulásokkal segítjük a fejlődésüket ,hogy elérje mindenki a maga útján a megvilágosodást.
 
 
Adó1százalék.com: Milyen tevékenységeket végez az egyház?
 
Koppány Láma: Szertartásaink mellett, alapképzéseket is tartunk. A Dharma Alapképzésünket bárki látogathatja. Fontos, hogy nem követeljük meg senkitől, hogy buddhista legyen. A képzés során ismereteket szerezhetnek a filozófiáról, megtanulhatnak meditálni és különböző, elvonulásokon vehetnek részt. Azt tapasztaljuk, hogy egy év gyakorlás után már komolyabb életmódbeli javulás is bekövetkezik. A résztvevők megtanulnak olyan gyakorlatokat, amelyekkel jobbá tehetik saját és környezetük életét. Gyakran számolnak be arról, hogy türelmesebbé, mosolygósabbá válnak, többet beszélgetnek környezettükkel és mások is szívesen keresik a társaságukat. Az embereket sok esetben a környezetükben lévő már tanfolyamot végzettek kedélyállapota, kiegyensúlyozottsága készteti a tanfolyamra való jelentkezésre (ez a kezdet).
 
Általában évente három buddhista alapképzési osztályt indítunk minden év januárban (max.90 fő), és ennek körülbelül az egyharmada megy tovább a Dharma Tanítói képzésünkre. Itt már mélyebb értelemben tanulják a filozófiát és a gyakorlatokat , ajánlott buddhista szakirodalmat olvasnak. Tanító végzettséggel rendelkezőknek lehetősége lesz arra, hogy Nepálba Buddhista zarándok körútra jelentkezhetnek, ahol további beavatásokban, tanításokban részesülnek a hagyományvonalunk Sangye Choeling Kolostoraiban.
 
Cégeknek és cégvezetőknek is tartunk képzéseket. Megtanítjuk a vezetőket meditálni, 5-30. perces légző, energetizáló gyakorlatokat végezni, amelyeket munkaközben is nagyon jól tudnak alkalmazni. Már tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a stresszes állapot meditációval kiválóan kezelhető. Meditáció jótékonyhatás által élettanilag is kedvezőbb , hosszabb és egészségesebb életet élhetnek a gyakorlók.
 
Adó1százalék.com: Van kapcsolatuk távol keleti közösségekkel is?
 
Koppány Láma: Fő irányvonalunk Nepálból és Bhutánból származik, így ezen országok buddhista kolostorait látogatjuk. Sajnos a legutóbbi földrengés miatt több kolostor is összedőlt, de szerencsére megmaradt nagyon sok szent hely, többek között Nepálban is több nagyobb férfikolostor és  Buthánban is meglátogathatunk kolostorokat ahol tanulhatunk és gyakorolhatunk, beavatásokat kapunk valamint képzett  Lamak segítenek a gyakorlatok  és szertartások elsajátításában.
 
Hihetetlen sokat kapunk ezektől a közösségektől, mind tudásban, mind érzelmileg feltöltődve, rengeteg energiával térhetünk vissza. Éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk támogatásukat. Az elmúlt hónapban felvállaltunk 16 szerzetes tanuló kisgyermek szponzorálását. Nepálban rengeteg gyermek kerül a földrengések vagy a szüleik szegénysége, válása miatt az utcára, a kolostor tagjai gyakran összegyűjtik ezeket az 5-6 éves gyerekeket, és felnevelik, tanítják őket.
 
 
tehetséges, szorgalmas tanulókból később, akár tanító láma is válhat. A nepáli gyerekek taníttatását a honlapunkon keresztül is lehet támogatni: https://www.buddhistaegyhaz.hu/adomany
 
Adó1százalék.com: Milyen helyszínen végzik a gyakorlatokat, van saját kolostoruk?
 
Koppány Láma: Van több kisebb helyünk, többek között Budapesten / Újpesten./ ám probléma, hogy kezdjük kinőni ezeket a tereket, jelenleg nincs arra hely, hogy családi (100-200 fő) programokat szervezzük, gyerekjógát, nagyobb meditációkat vagy képzéseket tartsunk pedig lenne ezekre az igény a közösség  és a lakosság részéről is.
 
Ezért tervezzük egy saját, budapesti vagy Budapest környéki kolostor felépítését. Habár az országban már van 2  kolostor de azok vidéken vannak,  Budapesten még nincsen nagyobb buddhista központ. Úgy látom, fontos lenne az embereknek, hogy legyen egy olyan hely Budapesten is, ahova el tudnak menni meditálni., buddhizmust  tanulni és  gyakorolni..
 
Adó1százalék.com: Milyen célt szolgálna ez a központ?
 
Koppány Láma: A kolostor megépülésével több szempont is érvényesülhet. Egyrészt lesz helyünk képzéseink, tanfolyamaink, szertartásaink lebonyolításához, valamint hazai és nemzetközi buddhista rendezvények és ünnepségek, konferenciák megvalósításához. A kolostor épületét többféle funkcióval látjuk el: az épületegyüttesben lesznek kisebb -nagyobb meditációs termek és nagyobb termek a rendezvények számára, továbbá szállás és étkezési lehetőség, mind a buddhista tanítóknak, mind a résztvevőknek. Az épületben egy önálló, külső érdeklődők számára is látogatható bölcseleti-filozófiai és buddhista könyvtár, valamint teázó -büfé, buddhista shop ,jóga ,chi-kung terem,   keleti harcművészeti (kungfu,iado) helység  ,tibeti gyógyászati hely és  kettő gyógymasszási egységet is tervezünk beépiteni. Az épület környezetét a buddhista hagyományoknak megfelelően parkosítjuk. Terveink szerint más buddhista közösségek is igénybe vehetnék a kolostor helységeit saját rendezvényeik, szertartásaik lebonyolításához.
 
Fontos számunkra, hogy mi is vendégül láthassuk az általunk gyakran látogatott nepáli és bhutáni tanítókat és lámákat ,khenpókat, rinpocsékat. A kolostor megépülésével helyet biztosíthatnánk látogatásuknak és így azok is megismerkedhetnek velük és részt vehetnek szertartásainkon, akiknek nem áll módjában távoli országokba utazni. Éppen az elmúlt hetekben jártunk Nepálban, ahol hivatalosan is felhatalmazást kaptunk a buddhista  Drukpa kagyu hagyományvonalunk  vezetőitől a kolostor megépítéséhez.
 
 
A Certifitace/Nyilatkozat megtekinthető: https://www.buddhistaegyhaz.hu/adomanyjegy
 
Adó1százalék.com: Milyen forrásból tervezik finanszírozni a központ megépülését?
 
Koppány Láma
Adó1százalék.com: Milyen forrásból tervezik finanszírozni a központ megépülését?
 
Koppány Láma
Mivel közösségünk jelenleg nem tartozik a magyarországi bevett egyházak közé, semmilyen állami támogatásban nem részesül,tagjaink adományaiból  és tanfolyamokból tartjuk fenn magunkat.
 
Szerencsére már egyre több helyről kaptunk megerősítést a kolostor támogatására, de projektünk jelenleg is támogatókat vár, minden adományra nagy szükségünk van, és mindenkinek nagyon megköszönjük, ha hozzájárul a központ megépüléséhez. Várjuk építészek, építőipari cégek és beruházók, valamint jómódú emberek, vállalkozók nagyvonalú adományait is. Mindezt több formában tehetik meg a velünk szimpatizálók: adójuk 1%-ának felajánlásával vagy adományjegyek és téglajegyek vásárlásával.
 
​2017.05.01-től :  ​
2.000.-5.000.- ,10.000.- ,20.000.-Ft -os gyönyörű grafikával ellátott adomány és téglajegyek kerültek sorszámmal forgalomba. 1.5 millió forint feletti adományozók neve belekerül a kolostor aranykönyvébe és réztáblán feltüntetésre kerül a neve a kolostor falán. Nepálban, Tibetben, kolostor építésre adományt adni a legnagyobb érdemek közé tartozik és az adományozó személy, nagyon sok negatív karmát előző és mostani életből "lemorzsolhat", így nagyon jót cselekedhet magával, miközben másoknak is segít, azáltal hogy lehetőségük lesz egy kolostorban tanítást kapni és ezáltal fejlődni.
 
Egy Buddhista Kolostor építéshez való hozzá járulás, (anyagi vagy közvetett felajánlás), bármilyen formában történik is, úgynevezett bódhiszattva tevékenység, és óriási érdemmel jár. Ez az érdem pedig megsokszorozódik minden egyes résztvevő által és ezen cselekdetek áldása minden támogatóra megsokszorozva hat vissza, mely megjelenik a mindennapi életükben is oly módon hogy a problémáik, akadályaik csökkennek.  
 
Ez remek lehetőség és alkalom az érdemek halmozására, a tisztulásra, a jó karma teremtésére, azáltal, hogy adományozunk egy Buddhista kolostor félépítéshez, "ami a Bódhiszattvák nagylelkű adásának a nagylelkűség paramitának  a legmagasabb módja."
 
Mindenki legyen részese egy  magyarországi Buddhista kolostor épitési programnak, szervezésének,  kérjük, hogy osszátok meg e bejegyzés hirdetését, hagy jusson el ezen üzenet minél több adományozóhoz! Szeretettel várjuk építészek, építőipari cégek és beruházók valamint jómódú, nyitott emberek, sikeres vállalkozók nagyvonalú adományát. Hálásan köszönjük előzetesen is az adományfelajánlásokat minden kedves Támogatótó!  
 
Támogatási információ ,bankszámlaszám: https://www.buddhistaegyhaz.hu/adomanyjegy
 
 
 
A támogatási lehetőségekről részletétesebben a közösség adatlapján és honlapján tájékozódhatnak a: https://www.buddhistaegyhaz.hu/adomanyjegy
 
Adó1százalék.com: Mi az oka annak, hogy a Mantra nem számít bevett egyháznak Magyarországon?
 
Koppány Láma: Összesen nyolc buddhista közösség hagyományvonala van Magyarországon, de ezek közül csak ötöt ismert el a magyar állam. Habár az alapításunkkor bevett egyháznak minősítettek, később elvették jogtalanul tőlük ezt a státuszt. 2012-ben ugyanis a kormány számos egyházat visszaminősített vallási egyesületté megfosztva jogaiktól, lehetőségeiktől a mindenkit megillető szabad vallás gyakorlás egyházkeretek között való  részvételétől.
 
Mindez azért probléma, mert így nem rendelkezünk technika számmal, és nem kaphatunk egyházi 1%-ot, nem pályázhatunk, nem tarhatunk iskolákban etikai-vallási képzést és  így a civil szervezetekkel kell versenyeznünk az 1%-os támogatásokért. Míg 2012 előtt több millió forintos támogatásban részesült szervezetünk évente, amióta szervezetként tartanak minket számon, mindössze pár százezer forintot kapunk az 1%-ból. Érthető módon sokkal többen adják ugyanis a „civil 1%-ot” iskoláknak, illetve egészségügyi, gyermekvédelmi vagy állatmentő szervezeteknek, mint egy vallási egyesületnek.