Az ingatlan értékesítőjének szja fizetési kötelezettsége van 2017-ben, és az adót az alapján tudja  kiszámítani, hogy hány éve volt tulajdonában az eladott ingatlan. Tudja meg, milyen szja-fizetési szabályok vonatkozna az ingatlan értékesítésére.
 
 
Amennyiben a magánszemély eladta ingatlanát, akkor az abból származó bevételt csökkentheti az eltelt években felmerült költségekkel, és az így megállapított összeg után kell 2017-ben megfizetnie a 15%-os személyi jövedelemadót.
 

Lakás célú ingatlanok esetén

Fontos tudni, hogy az értékesítőnek abban az esetben kell megfizetnie az szja-t, amennyiben a néhány évvel ezelőtt vett ingatlanát a vásárlás után 5 vagy 15 éven belül eladja. Az 5 éves időkorlátot a lakás és családi ház esetében kell alkalmazni, miden más ingatlan esetén a 15 éves időkorlát mérvadó. Amennyiben a magánszemély 5 éven belül adja el ingatlanát, – magasabb áron, mint amin vette – akkor az adóalap mértékét úgy számolhatja ki, hogy a megszerzett magasabb vételárból kivonja a korábbi árat. Az így kapott adóalapból pedig a 15%-os szja-t le kell vonni – ez tehát az adó, amit az értékesített ingatlan után kell megfizetnie.
 
Ha azonban a magánszemély 2017-ben egy olyan lakáscéljára szolgáló ingatlant (családi ház, lakás) értékesített, amelyet az eladó 2011-ben vagy azt megelőzően vásárolt vagy örökölt, akkor nem keletkezik adóköteles jövedelem, tehát az eladónak nincs szja fizetési kötelezettsége.
 
Érdemes figyelembe venni, hogy ha valakinek 2011. decemberében került tulajdonába egy 10 millió forint értékű ingatlan, és 2017. decemberében eladná azt, akkor jobban megéri 2017. januárjában aláírni az adásvételi szerződést, mivel ilyen esetben az eladót nem terheli a 450.000 forintnyi fizetendő szja. Ez az jelenti tehát, hogy az adómentesség abban az esetben vehető igénybe, ha az eladni kívánt ház vagy lakás több mint 5 éve értékesítő tulajdonában van.
 
Bizonyos esetekben azonban adómentes átruházás is alkalmazható ingatlanértékesítés esetén, tehát ilyenkor nem kell szja-t fizetni. Ez akkor történhet például, ha válás után a háztartási vagyonközösség már nem áll fenn, és az egyik fél megvásárlója a másik fél ingatlanrészét (kivásárolja).
 

Nem lakás célú ingatlanok esetén

Amennyiben a magánszemély nem lakás céljára szolgáló ingatlan kíván értékesíteni, a fentieknél kedvezőtlenebb adózási szabályokat tud csak alkalmazni. Ahhoz tehát, hogy mentesüljön az szja-fizetési kötelezettség alól, 5 év helyett legalább 15 éve birtokában kell lennie az eladni kívánt ingatlannak (teleknek, üdülőnek, termőföldnek, üzlethelyiségnek).
 

Kalkulátor az ingatlanértékesítési adó kiszámításához

Ha gyorsan és pontosan szeretné kiszámolni ingatlan értékesítése után fizetendő adóját, ajánljuk figyelmébe a NAV oldalán található „kalkulátort az ingatlanértékesítésből származó jövedelem kiszámításához”.
 

Bevallási kötelezettség

A lakáscélú vagy nem lakáscélú ingatlan eladása után fizetendő szja-t az abban az évben esedékes személyi jövedelemadó bevallásban kell feltüntetni, amelyben az eladás megvalósult, és szintén ebben az évben köteles az adót befizetni. Ha például 2017-ben történt az értékesítés, akkor 2017-ben kell megfizetnie az adót is.
 
Arról, hogy idén milyen módokon és mrddig tehet szja-bevallást itt tájékozódhat, azt pedig, hogyan teljesítheti személyi jövedelemadó befizetési kötelezettség itt tudhatja meg.