2023. december 1-jétől a teljes munkaidőben dolgozók legalacsonyabb alapbére havi 266 800 forint lett, a középfokú végzettséghez vagy középfokú szakképzettséghez kötött munkakörökben dolgozók esetén pedig havi 326 000 forint a garantált bérminimum.
 
Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mely adókötelezettségek esetén jelent változást a minimálbér és a garantált bérminimum növekedése.


 
Személyi jövedelemadó


Az Szja törvény a minimálbér fogalma alatt az év első napján érvényes legkisebb kötelező munkabér összegét érti. Így 2023. decemberében még a 2023. január 1-jén érvényes 232 000 Ft-os összeget kell alapul venni:
  • a személyi kedvezmény havi összegének kiszámításakor (77 300 forint)
  • az átalányadózó egyéni vállalkozók és mezőgazdasági őstermelők esetén az éves bevételi értékhatár meghatározásakor (27 840 000 forint), és az adómentes éves bevétel megállapításánál (1 392 000 forint)
  • a kifizető által évente egyszer, meghatározott juttatásként adható csekély értékű ajándék értékének meghatározásakor (23 200 forint)
  • a szakszervezet béren kívüli juttatásként biztosított üdülési szolgáltatás éves értékének kiszámításakor (232 000 forint), és a tagjai számára nem pénzben nyújtható béren kívüli évi juttatás értékének megállapításakor (116 000 forint)
  • a távmunkavégzés keretében dolgozó esetén a távmunkavégzéssel összefüggésben igazolás nélkül, költségként elszámolható összeg megszabásánál.
Az év első napján érvényes minimálbér alkalmazása alól az Szja tv. néhány kivételt is meghatároz. Ezek a költségelszámolásra vonatkozó azon rendelkezések, ahol a mindenkori minimálbér alkalmazandó.


 
Szociális hozzájárulási adó


Az Szja törvényhez hasonlóan a Szocho törvényben is a minimálbér az év első napján érvényes legkisebb kötelező munkabér összegét jelenti. Tehát a szochoból érvényesíthető kedvezmény meghatározásánál a 2023. január 1-jén érvényes 232 000 forintos összeg számít.
 


Társadalombiztosítási járulék

 
A társadalombiztosítási járulék esetén az eddig említett Szja és Szocho törvények maghatározásaihoz képest más a helyzet. A Tbj. szerint a társadalombiztosítási járulék megállapításakor a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér és garantált bérminimum összegét kell alapul venni. (2023. decemberében 266 800 forint és 326 000 forint)
 
 

Egyszerűsített foglalkoztatás


Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétel esetén a mentesített keretösszeget szintén az év első napján hatályos minimálbért vagy garantált bérminimumot alapul véve kell meghatározni.
 
Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a 2023. december 1-jétől hatályos emelés miatt a munkáltató által fizetendő közteher mértéke és a nyugellátás számítási alapja változik, hiszen e tételek meghatározásakor a tárgyhónap első napján érvényes minimálbért kell figyelembe venni.
 
Forrás: NAV

Kép forrása: Pexels
 
Szerző
Szabó Éva