Szeretnénk tájékoztatni mindenkit, hogy tudatos adózóként a személyi jövedelem adó bevallásnál felajánlott 1% adó sorsát mi magunk is nyomon tudjuk követni elektronikus felületen keresztül, így erről szeretnénk ezen cikkünkben részletesebb tájékoztatást adni.
 

Ügyfélkapu regisztráció

Első lépésként az illetékes okmányirodába kell befáradni és hozzáférést kell kérni a www.magyarorszag.hu portálhoz, melyet a szükséges adatlap kitöltésével gyorsan meg is kaphatunk egy felhasználó név és jelszó formájában.
 
Ezen elektronikus hozzáférés több szempontból is hasznos, hiszen a felületen keresztül belépve magánszemélyként az összes hivatali tevékenységünket egy kézből tudjuk irányítani, így például lekérhetjük az adófolyószámlánkat, ellenőrizhetjük, hogy a munkáltatónk bejelentett-e minket, de akár időpontot is foglalhatunk az okmányirodában, illetve a felület emlékeztet is például az okirataink lejáratára.
 

Így ellenőrizhető a felajánlott 1% sorsa

A megkapott felhasználó név és jelszóval belépve az ügyintézés menüpontot kiválasztva, majd jobb oldalon az ebev szolgáltatás menüpontra kattintva, utána pedig a használom a szolgáltatást nagy szürke gombra, mely a képernyő közepén látszik egy teljesen másik felületre jutunk el.
A felületen rögtön megjelennek az újdonságok, melyek között a felajánlott 1% adó lekérdezhetősége is szerepel az alábbiak szerint.
 
2013. december 20-tól
Új szolgáltatásokkal bővült az eBEV portál funkcionalitása.
1 %-os felajánlás lekérdezése
A lekérdezés feladata, a felajánló magánszemélyek lekérdezési lehetőségének biztosítása az általuk felajánlott 1%-ról rendelkező év szerint. A funkció a Szolgáltatások menüpont alatt található.
 
A szolgáltatások menüpontra kattintva és lenyitva az 1%-os felajánlás fület máris egy lekérdezési felülethez jutunk, ahol az új lekérdezés után kiválasztva a saját nevünket, illetve megadjuk az évet (rendelkező év), amelyre a lekérdezést szeretnénk elkészíteni. Ezután meg is jelenik a lekérdezett lista, ahol az eredmények kicsit később érkeznek pdf formátumban, illetve a következő adatok is rögzítésre kerülnek:
  • adóazonosító
  • adózó neve
  • rendelkező év
  • lekérdezés dátuma
  • adat elérhető
  • állapot
  • eredmény
 
Azaz a rendszer rögzíti a lekérdezéseink adatait, melyet a későbbiekben visszalépve is meg tudunk bármikor tekinteni, nem kell újra lekérni.
 
Az Adó1százalék.com szakértője:
Kneitner Lea
Igazságügyi és okleveles adószakértő