Többféle jövedelem után nem kell adót fizetni. Ha csak adómentes jövedelemből származik bevétele, nem kell adóbevallást benyújtania. Itt tudhatja meg, kik mentesülnek az szja-bevallás alól.
 

Az adóbevallás mentességével kapcsolatban 2019-ben a cikkben foglalt szabályok érvényesek.

 
Mentesül 2019-ban az adóbevallás alól azon magánszemély (kivéve egyéni vállalkozó), akiknek a 2018-ös adóévben nem keletkezett jövedelme, vagy csak olyan jövedelmet szerzett, amely után az Szja törvény nem állapít meg  bevallási kötelezettséget.
 

Mely jövedelmeket nem kell feltüntetni az szja-bevallásban?

Nem kell szerepeltetni a bevallásban az adómentes juttatásokat, például a nyugdíjt, a gyest vagy az ápolási díjat, az anyasági támogatást, a gyermeknevelési támogatást és a nevelőszülői díjat.
 
A gyed azonban adóköteles, így az adóbevallásban is fel kell tüntetni.
 
Szintén mellőzhető az adóbevallás olyan bevétel esetén, amit a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni. Ez igaz - a kettős adózást elkerülő egyezmény szerinti - külföldön adóztatható jövedelemre is, azzal a kitétellel, hogy azt a 1555-B lap 50. sorában tájékoztató jelleggel fel kell tüntetni, abban az esetben, ha volt más adóköteles jövedelme a magánszemélynek 2018-ben. A külföldi adózás szabályairól korábbi cikkünkben olvashat bővebben
 
Nem kell szerepeltetni az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet, ha így nem szerezett plusz jövedelmet, tehát, ha ugyanannyiért vagy kevesebbért adta el az ingatlan, amint amennyiért vette. Az ingatlanértékesítésére vonatkozó adózási kötelezettségről részletesebben itt tájékozódhat.
 
Nem adóköteles, így a bevallásban is elhagyható az az ingóságok eladásából származó bevétel, amely nem haladta meg a 600 000 forintot, vagy az ebből megállapított összes jövedelem nem több, mint 200 000 forintot. A szabályról részletesebben itt olvashat.
 
Amennyiben 2016-ban csak egyszerűsített foglalkoztatás révén keletkezett jövedelme, és az a törvény által meghatározott összeghatárt nem a haladja meg, azaz a napi alabér nem több, mint 5 110 forint, akkor azt nem kell adóbevallásában feltüntetnie. Ha azonban az így szervezett jövedelme a fenti értéket meghaladja, akkor az adóköteles és a bevallásban is szerepeltetni kell.
 
Nem keletkezik bevallási kötelezettség olyan kamatjövedelemmel és a pénzbeli nyereménnyel kapcsolatban, amely után a kifizető az adót levonta.
 
Adómentes az oktatási intézményekben folytatott tanulmányi, kutatási, külföldi tanulmányútra kapott ösztöndíj, valamint a szociális rászoruló részére nyújtott segély, illetve a szociális ösztöndíj. Nem adóköteles a felsőoktatásban nappali tagozaton tanuló hallgató ösztöndíja, a tankönyv-és jegyzettámogatás teljes összege és a diákotthoni (kollégiumi) elhelyezését kiváló támogatás összege. Adómentes továbbá a hallgató részére juttatott Klebelsberg Ösztöndíj, a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj, a nemzeti kiválóság ösztöndíj, valamint a doktorjelölt, oktató vagy kutató számára folyósított nemzeti felsőoktatási kiválósági ösztöndíj.
 
Érdemes tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor nem a magánszemélynek, hanem a juttatást nyújtójának kell megfizetnie az adót. Ilyen kifizetőt terhelő adónak számít például a béren kívüli juttatás, illetve a béren kívüli juttatásnak nem minősülő bizonyos típusú meghatározott juttatás. Ezekben az esetekben tehát nem kell adót fizetni, és a bevallásban sem kell szerepeltetni ezeket a jövedelmeket.
 
 
Szerző
Ivanyos Judit