A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer szabályai 2023. március 14-én a 80/2023. (III. 14.) kormányrendeletben jelentek meg. A rendszer lényege, hogy a gyártóknak pénzügyi felelősséget kell vállalniuk a termékeik után keletkezett hulladék kezelésében. Ez oly módon valósul meg, hogy 2023. július 1-jétől az állami hulladékgazdálkodás átalakul, és egyes feladatokat a MOL Nyrt. által létrehozott koncessziós társaság, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végez. A társaság végzi többek között a termékekből képződő hulladék átvételét, hasznosítását, ártalmatlanítását, amelyért cserébe a gyártóknak kiterjesztett gyártói felelősségi díjat kell fizetniük.
 


Mely termékek tartoznak a rendszer hatálya alá?


Kiterjesztett gyártói felelősségi díjat az ún. körforgásos termékek után kell fizetni, amelyeket a rendelet pontosan meghatároz a kapcsolódó szakági kormányrendeletekre hivatkozva vagy a vámtarifaszám alapján. Ezek köre nem teljesen egyezik meg a termékdíjköteles termékek körével.
 
Ide tartoznak a következők:
  • csomagolóanyagok,
  • egyes egyszer használatos műanyag termékek,
  • elektromos és elektronikus berendezések,
  • elemek és akkumulátorok,
  • gépjárművek és alkatrészeik,
  • gumiabroncs,
  • reklámhordozó és irodai papír,
  • használt sütőolaj,
  • textil termékek,
  • fából készült bútorok.

 
Kik minősülnek gyártóknak?


Azoknak a vállalkozásoknak keletkezik díjfizetési kötelezettségük, amelyek a körforgásos terméket előállítják, illetve a nem Magyarországon előállított termékek esetén, azt Magyarország területén elsőként forgalomba hozzák vagy saját célra felhasználják.
 


Milyen teendői vannak a gyártóknak?


A gyártóknak április 1-től regisztrálniuk kell a MOHU elektronikus ügyintézési felületén, a Partner Portálon, valamint legkésőbb május 31-ig kérelmezniük kell a gyártói nyilvántartásba vételt az országos hulladékgazdálkodási hatóságnál.
A rendszer bevezetésével adminisztrációs kötelezettsége is lesz a gyártóknak, hiszen negyedévente adatot kell szolgáltatniuk a hatóság felé a kibocsátott termék mennyiségéről, az első adatszolgáltatás a jogszabálytervezet szerint 2023 3. negyedévére 2023. október 15-ig lesz esedékes.
 


Milyen díjfizetési kötelezettséggel számolhatnak a gyártók?


A kiterjesztett gyártói felelősségi díjat negyedévente a körforgásos termékek tömege után kell a MOHU-nak megfizetni, azonban a pontos díjtételekről még nem jelent a miniszteri rendelet, amelyet a hulladékgazdálkodásért felelős miniszter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslata alapján fog meghatározni.
 
kép forrása: Unsplash
 
Szerző
Szabó Éva