Akik tavaly jogosultak voltak valamilyen adókedvezményre, de nem töltöttek ki adóelőleg-nyilatkozatot, így munkáltatójuk nem vette azt figyelembe havonta az adóelőleg megállapításakor, azok az szja-bevallásban utólag is érvényesíthetik az őket megillető adókedvezményeket. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mennyi pénz igényelhető vissza egyösszegben az egyes kedvezmények esetén.
 
Az szja-kedvezmények az adóalapot csökkentik, és egy adózó többféle kedvezményre is jogosult lehet, így adóalapjából a következő sorrendben vonhatóak le az adókedvezmények:
  1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye,
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye,
  4. személyi kedvezmény,
  5. első házasok kedvezménye,
  6. családi kedvezmény.
 

Mekkora összeghez juthatnak hozzá, akik az szja-bevallásban érvényesítik az adókedvezményt?


Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)


A négy vagy több gyermeket nevelő anyák értékhatár nélkül vehetik igénybe a kedvezményt a jogosultsági hónapokban megszerzett azon jövedelmeikre, amelyekre a NÉTAK érvényesíthető. Ilyen jövedelmek többek között a munkaviszonyból, a közfoglalkoztatási jogviszonyból, és az adóköteles társadalombiztosítási ellátásból (CSED, GYES) származó jövedelmek. Nem érvényesíthető azonban a kedvezmény például a bérbeadásra vagy más magánszemélytől származó jövedelemre.
 
 

25 év alatti fiatalok és 30 év alatti anyák kedvezménye

 
Akik ezen kedvezmények valamelyikére jogosultak, azoknak az összevont adóalapba tartozó meghatározott egyes jövedelmeik után nem kell személyi jövedelemadót fizetniük havi maximum 499 952 forintig. Ez havonta 74 993 forinttal csökkentheti a fizetendő adót.
 
Abban az esetben, ha valaki a teljes 2023-as adóévben jogosult volt a kedvezményre, akkor a kedvezmény az adóalapot 5 999 424 forinttal csökkenti, ami adóban kifejezve 899 914 forintot jelent.
 


Személyi kedvezmény


Személyi kedvezményt a súlyosan fogyatékos adózók vehetnek igénybe. Súlyosan fogyatékosnak minősülnek azok, akik a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben meghatározott betegségek valamelyikben szenvednek, illetve a rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülők.
 
A kedvezmény összege jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összege, azaz 2023-ban havi 77 300 forint. Ha az adózót egész évben megillette a kedvezmény, akkor a teljes évre 927 600 forinttal csökkenthető az összevont adóalapja, amely 139 140 forint adómegtakarítást jelent.
 
 

Első házasok kedvezménye


Az első házasok kedvezményének feltétele, hogy a házaspár legalább az egyik tagjának ez legyen az első házassága. A kedvezmény összege a párok számára együttesen jogosultsági hónaponként 33 335 forint, amely az általuk fizetendő adót 5 000 forinttal csökkenti. A kedvezményt a pár egyik tagja vagy közösen is érvényesíthetik a házasságkötés hónapját követő 24 hónapban. Amennyiben 2023-ban a teljes évben fennállt a jogosultság, akkor 400 020 forinttal csökkenthető a házaspár összevont adóalapja, így 60 000 forint adót spórolhatnak meg.
 


Családi kedvezmény


A kedvezmény a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthető, melynek havi összege:
  • 1 eltartott esetén 66 670 forint;
  • 2 eltartott esetén 133 330 forint;
  • 3 (és minden további) eltartott esetén 220 000 forint.
 
Adóban kifejezve ez az jelenti, hogy az egy gyermeket nevelők 10 000, a két gyermeket nevelők gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelők pedig gyermekenként 33 000 forinttal kevesebb adót kell fizetniük havonta.
 
Aki év közben nem élt a lehetőséggel, annak érdemes tehát utólag az szja-bevallásban érvényesíteni az adókedvezményt, hiszen az egyes kedvezménytípusoktól függően akár több százezer forint is visszajárhat a befizetett adóból.
 
forrás: NAV
 
kép forrása: Pexels
 
Szerző
Szabó Éva