Idén május 21. a személyi jövedelemadó bevallás határideje. Akik tavaly az öngondoskodás olyan formáját választották, amely után adóvisszatérítésük keletkezett, azoknak eddig kell dönteniük arról, hogy mely szolgáltatóhoz utalja vissza az adóhatóság a visszajáró pénzt.


Mekkora adóvisszatérítés érhető el?


Az öngondoskodás mellett szóló érv, hogy a megtakarítási számlákra befizetett éves összeg után 20%-os adóvisszatérítés jár. Az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések után legfeljebb 150 ezer forintos adókedvezmény vehető igénybe, míg akik a pénztári tagság mellett nyugdíjbiztosítással, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával is rendelkeznek, akár 280 ezer forint szja-visszatérítést is kaphatnak.
 

Célszerű a bevallási-tervezet alapul venni

 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elkészített bevallási-tervezetben általában szerepel a pénztáraktól kapott adatszolgáltatás alapján az adóvisszatérítés összege, így azt csak le kell ellenőrizni a pénztár által kiadott igazolás alapján. Sőt a rendelkező nyilatkozaton a NAV automatikusan azt a számlát is felajánlja, ahová az előző évben kérte a pénztártag a visszatérítést.

Azonban akik egészségpénztári és nyugdíjpénztári tagsággal is rendelkeznek, azoknak el kell dönteniük, hogy melyik számlájukra kérik a visszajáró adót, hiszen az adóvisszatérítés összege nem osztható meg, tehát csak egyetlen pénztári számla jelölhető meg. Míg a nyugdíjpénztári számlára kért visszatérítés előnyeit csak időskorunkban élvezhetjük, addig az egészségpénztári visszatérítést a kiutalást követően fel tudjuk használni, és nem csak egészségügyi kiadásainkat, hanem akár a lakáshitel-törlesztést is finanszírozhatjuk belőle.


Hogyan lehet nyilatkozni a visszatérítésről?


A legegyszerűbben az eSZJA felületen lehet rendelkezni arról, hogy hová szeretnénk kérni az adóvisszatérítést. Az ügyfélkapus bejelentkezést követően az előző évre szóló bevallási tervezetet a Módosítás, kiegészítés gombbal lehet szerkeszteni. A kereső mezőben érdemes rákeresni a rendelkező nyilatkozatok kifejezésre és találtok között
  • az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárhoz utalandó összegről
  • a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalandó összegről
  • nyugdíjbiztosítási szerződés alapján utalandó összegről szóló rendelkezés is megjelenik.
Az önkéntes nyugdíjpénztárra, az egészségpénztárra és az önsegélyező pénztárra a 131–138. sorok vonatkoznak a bevallásban. A 137. sorban kell megadni a választott pénztár adatait, azonban elegendő csak az adószámát beírni, és a rendszer beazonosítja a pénztár nevét és bankszámlaszámát, ahova az összeget a NAV átutalja.

Amennyiben elmaradt az adóvisszatérítésről történő rendelkezés, akkor önellenőrzés keretében pótolható, hogy ne vesszen kárba a visszajáró összeg.
 
kép forrása: Pexels
 
Szerző
Szabó Éva