Súlyos állapotban lévő, elütött, beteg, talált állatokat gyógyítanak. Az állatkórház profi állatorvosokkal, a legkorszerűbb felszerelésekkel rendelkezik, gyakran még a reménytelennek tűnő eseteken is tudnak segíteni. Interjú a Pro Canibus Alapítvánnyal.
 
Adó1százalék.com: Meséljen a szervezetről, a megalakulásról!
 
Dr. Zöldi Tamás, állatorvos: 1990 óta vagyok állatorvos, és a pályakezdésem óta a kisállat-praxisban tevékenykedem Budapest XVIII. kerületében. A kezdetektől fogva szembesültem azzal a problémával, hogy jóhiszemű emberek hoztak be különböző talált, gazdátlan, sérült állatokat. Részükről nem várható el, hogy ezeknek a jószágoknak gyógykezelésében részt vállaljanak, vagy akár anyagi áldozatot hozzanak. 
 
Floki
 
A pályám kezdetén – ahogy sok kollégám is – saját költségemen kezeltem ezeket az állatokat, de évek múltán rájöttem, hogy mennyit tudna segíteni egy alapítvány ezekben az esetekben. Így született meg a Pro Canibus Alapítvány 2000-ben. Maga a szó annyit tesz latinul: „a kutyákért”. Természetesen nemcsak kutyákon segítünk, hanem macskákon és más, akár vadon élő állatokon is, például ragadozó madarakon, de elütött őzet is kezeltünk már. Az általunk ellátott esetek száma évről évre nő az ismertségünk növekedésével párhuzamosan.
 
Adó1százalék.com: Az egész országból fogadnak állatokat?
 
Dr. Zöldi Tamás: Az ország bármely részéről fogadunk állatokat. Ha sérült, beteg jószágot találnak, mindenképpen érdemes először telefonon fölvenni velünk a kapcsolatot. A beteg állat ellátásáért a megtalálónak nem kell fizetnie. Több vidéki állatvédő szervezettel is kapcsolatban állunk,akik rendszeresen hoznak hozzánk olyan sérült állatokat, amelyeket saját berkeken belül nem tudnak meggyógyítani. 
 
Erdőben hagyott cicák
 
Nagyon magas színvonalú infrastruktúrával rendelkezünk: digitális röntgen, ultrahang, műtéti őrzőműszerek, csontsebészethez szükséges eszközök és még sok minden más segíti a beteg állatok gyógyítását. A csapatunkban megtalálható profi traumatológus-sebész, madárspecialista, belgyógyász és lelkes ápolók is.
 
Sok megtaláló maga hozza be saját autójával az állatot, de szükség esetén állatmentő szolgálatot is tudunk ajánlani, aki a helyszínen is tud segíteni.
 
Adó1százalék.com: Milyen emlékezetes esetet tudna említeni a közelmúltból?
 
Szeptemberben egy nyugdíjas doktornő hozott hozzánk egy fiatal keverék kutyust. Az országút közepén feküdt Tahitótfaluban, az autósok kerülgették a földön fekvő, magatehetetlen kutyát, akit feltehetően autó ütött el. A kutyusnak két gerinccsigolyája, valamint a medencecsontja is több helyen is eltörött. A szinte reménytelen helyzet ellenére is több műtétre került sor. Elképesztő volt a kutya élni akarása, illetve a megtaláló doktornő támogatása és otthoni gondos ápolása. Hónapok teltek el, a műtéteket rehabilitáció, gyógytorna követte. Mindezek eredményeképpen a kutyus ma már boldogan szaladgál és teljes életet tud élni a befogadó családjában. Ezek azok az esetek, amelyek komoly lelki erőt adnak a csapatunknak és tudatosítják bennünk, hogy van értelme a tevékenységünknek. 
 
Tekintsék meg a kutyusról készült rövid videót a facebook oldalunkon:
 
 
Adó1százalék.com: Mi történik az állatokkal, miután kikerülnek a kórházból?
 
Németh Terézia: Állatkórházként működünk, menhely kialakítására sajnos sem helyünk, sem lehetőségünk nincs. Azokat az állatokat, amelyek hozzánk kerülnek, el kell helyeznünk valahová, hiszen jönnek az újabb rászoruló kis páciensek. Nagy segítségünkre van ebben a közösségi média, a Facebook oldalunkon folyamatosan hirdetjük a talált állatokat. Gyakori, hogy érzelmi kötődés alakul ki a megtaláló és a sérült állat között, így az is gyakran előfordul, hogy végül a megmentők fogadják örökbe ezeket a kis elárvult jószágokat. 
 
Adó1százalék.com: Miből szerzik bevételeiket?
 
Dr. Zöldi Tamás: Az adományok a mai világban sajnos a fehér hollónál is ritkábbak, így gyakorlatilag egyetlen bevételi forrásunk az 1%-os felajánlásokból származik, – ebből finanszírozzuk az állatok gyógykezelését. Egy súlyosan sérült, csonttöréseket szenvedett állat műtétje és rehabilitációja akár 80-100 ezer forintba is kerülhet, hiszen az állatok gyógyszereit nem támogatja a társadalombiztosítás.
 
Évente körülbelül 100 és 200 közötti állatot látunk el. Kapacitásunk ennél többet is lehetővé tenne, de sajnos az anyagi lehetőségeink ennél többet nem engednek meg.
 
Adó1százalék.com: Mire fordították a tavalyi adófelajánlásokat? 
 
Dr. Zöldi Tamás: Talán hihetetlen ez a mai világban, de a Kuratórium tagjai egyetlen fillért sem vesznek föl semmilyen jogcímen- munkájukat ingyen végzik. Anyagi erőforrásainkat teljes mértékben a beteg állatok gyógyítására fordítjuk. Két éve a NAV tartott ellenőrzést az Alapítványunknál. Nagy dicséretben részesültünk, példaszerűnek ítélték meg a gazdálkodásunkat és az ellátott betegek dokumentálását.
 
 
Adó1százalék.com: Hogyan tervezik a következő évben felhasználni az 1%-os támogatásokat?
 
Dr. Zöldi Tamás: Szándékaink szerint nem változtatunk a korábbi gyakorlatunkon. Ebben az évben is minden az állatokról, az ő gyógyításukról és megmentésükről szól majd.
 
Ha beteg, sérült állatot talál, ezen a telefonszámon hívhatja az alapítványt:
06/1-295-3085. Az alábbi linken találja a Pro Canibus adatlapját, ahol fel is ajánlhatja a a szervezetnek adója 1%-át, töltse ki az EGYSZA lapot oldalunkon keresztül.