„Mindannyian tudjuk, hogy az otthon nemcsak négy falat, tárgyakat jelent, az otthon menedék. Az az ember, akinek van hová − és van kihez − hazamenni, mindenkor könnyebben viseli az élet konfliktusait, csapásait. Az otthon számomra azt is jelenti, hogy valaki meghallgat, valaki megvigasztal.”
 
 
Szebben, pontosabban mi sem tudnánk kifejezni, mi mindent jelent az otthon nyújtotta biztonság, az otthon melege, mint ahogyan azt Szabó Magda teszi. Mivel hiszünk az otthon biztonságában, a hospice ellátásnak is meghatározó részét képezi az olyan gondozás, amely a betegek otthonában történik. Hogy miért? Mert mind a beteg, mind a család számára méltóbb, intimebb, emberibb teret biztosít, kevesebb kiszolgáltatottságot jelent.
 
Mindenkinek joga van dönteni arról, hol szeretne meghalni. Azt pedig pontosan tudjuk, hogy az emberek 64%-a otthon szeretne meghalni.
 
 
2018-ban 354 betegnek voltunk az otthonában, egy beteghez átlagosan 16-szor mentünk vizitre, holott ennek dupláját is készek lennénk nyújtani, ha időben keresnének fel minket. Ha a gyógyító kezelésben már nem részesülő, de még jó állapotú betegek jelentkeznének, és segítséget kérnének tőlünk még a jobb, kiszámíthatóbb állapotban, mind a fizikai fájdalmak tekintetében, mind a lelki megküzdéssel kapcsolatban több, szélesebb körű, átfogóbb segítséget nyújthatnánk − utóbbi esetében akár a betegek, akár családjuk számára.
 
 
Az otthonápolást olyan daganatos betegségben szenvedők vehetik igénybe, akik aktív onkológiai kezelésben már nem részesülnek, és kórház helyett szeretnének otthonukban maradni. A fájdalomcsillapítás és egyéb testi tünetek csökkentése mellett a betegek szakszerű ápolását, szeretetteljes gondozását végezzük el, a háziorvossal együttműködve, ugyanakkor felügyeletet sajnos nem tudunk vállalni. Az ellátás feltétele éppen ezért az, hogy a beteg gondozásában a család folyamatosan részt vegyen. Emellett gyógytornászi és pszichológusi segítséget is biztosítunk rugalmasan, egyénre szabottan és természetesen térítésmentesen, hálapénz nélkül.
 
 
Gyakran halljuk a „még bírjuk” mondatot. Ilyenkor megszakad a szívünk, mert tudjuk, halljuk, hogy a segítségünkkel sokkal kevesebbet kellene kibírni. Kérjük, a diagnózis bizonyosságában mihamarabb forduljanak hozzánk bizalommal, hogy mihamarabb, minél többet segíthessünk.
 
Magyar Hospice Alapítvány
Adószám: 19663258-1-41
Cím: 1032 Budapest, Kenyeres utca 18-22. (Budapest)
Tevékenységi kör: Egészségügy